Zobrazit přihlášovací formulář

Pizzy, chleby

Přidat recept
(recept si oblíbilo 174 návštěvníků)

Chleba ala KVASKOVY ve trech jednoduchych krocich - naprosto LUXUSNI...!!!:) - jiny uz nedelam

0.0
Chleba ala KVASKOVY ve trech jednoduchych krocich - naprosto LUXUSNI...!!!:) - jiny uz nedelam

Potřebné ingredience

700g mouky (vetsinou micham 150g zitne chlebove, 150g hladke psenicne a 400g psenicne chlebove - ale fantazii se meze nekladou a kdyz neni nic jineho pri ruce, tak jde pouzit i klasicka hladka mouka, jenom bude chlebik svetlejsi)...../ 350-400ml vody...../ 1/4lzicky sus. drozdi...../ 3lzicky soli...../ kmin, popr. seminka (mam namichano sezam+lnene+slunecnice)

Postup přípravy

Tento recept je pomerne narocny na cas, ale nastesti ne na praci:), takze za 3hodinky chleba mit nebudete, ale zato az ho vyzkousite, urcite litovat nebudete...!:)

Experimentovala jsem dlouho predlouho s ruznymi formami kvasku, suseneho kvasku, atd, ale porad to nebylo ono, popr. to na mou linou povahu bylo moc slozite...:)

Takze po vsech experimentech jsem se propracovala k nasledujici technologii o 3 jednoduchych krocich:

1. KROK - zamichej a zapomen:)
- vsechny suroviny dam vecer do domaci pekarny na program "testo", necham projet program a na dalsich cca 12 -15hodin si testa vubec nevsimam...:)
- rano je testo krasne nakynute ke kraji nadoby (mam Eta Harmony) - suroviny vlastne zacaly pracovat a zacal vznikat a nabihat kvasek - navic kynuti je podporene tou trosinkou drozdi (kdo nechce, tak drozdi ani nemusi davat, testo by nakynulo i tak, ale bude to trvat dyl)

2. KROK - prendej a zapomen:)
- testo vyklopim na pomouceny val, poradne prohnetu, popr. prisypu trochu mouky, aby se testo nelepilo a vytvaruju kouli, kterou dam do pomoucene osatky. Osatku prikryju uterkou a necham znovu nakynout. Tato cast mi vetsinou vyjde na dobu pred obedem, kdy se motam v kuchyni, takze testo krasne kyne v teploucku vedle zapnuteho sporaku:)

3. KROK - pec a NEzapomen:)
- az je testo nakynute po kraj osatky, prendam ho opatrne na plech tak, ze plech si polozim dnem vzhuru na osatku a cele to preklopim. Mezitim si zapnu troubu. Pokud je trouba uz predehrata, chleba tam jde rovnou, pokud neni, tak jeste ceka na plechu na lince pod uterkou. Pecu cca 20-30min na 220st a pak dalsi cca 20min na 180st. Chleba se musi pec min. 40-50min - i kdyz mate pocit, ze kurka uz je hotova, tak ho tam jeste nechte - muzete ho prikryt alobalem, aby se neprichytil.
To, ze je chleba hotovy, poznam tak, ze potukam na spodni stranu a musi to byt "zvonivy" duty zvuk - pokud je moc mekky, tak je potreba jeste chvilku dopect.
Upeceny chleba nechame chladnout na mrizce, aby nam nezavlh.


DOBROU CHUT...!:)


TIP 1: pro vetsi vlacnost se muze ke vsem ingrediencim pridat jedna-dve nastrouhane/namackane varene brambory - chleba tim ziska bezvadnou chut...

TIP 2: pokud nemate domaci pekarnu, nezoufejte - vsechny ingredience podle receptu + cca 30-50ml vody navic zamichejte hala-bala v mise, prikryjte folii, kterou na par mistech propichnete a nechte stat tech 12-17hod na teplem miste (muze byt klidne i dyl - podle toho, jak budete mit cas). Testo bude trosku ridsi, ale bude se Vam lip michat - nemusite ho nejak extra dukladne propracovat, protoze ta mouka+voda zacnou kvasit do kvasku a "sezerou" se vzajemne. Az si pak testo vyskrabnete na val, tak vpracujete o trochu vic mouky, aby vysledna koule nebyla lepiva.

TIP 3: pokud byste si vsechno spatne nacasovali a kynuti vam vyslo na dobu, kdy se vam to nehodi, tak se nic nedeje, testo znovu propracujte a nechte kynout klidne potreti - chleba bude o to lepsi...!:)


TIP4: chleba podle vyse psaneho receptu je hutny - pokud chcete, aby byl mekci, nadychanejsi, tak dejte vic hladke mouky na ukor chlebove mouky, popr. snizte i davku zitne mouky a na 700g mouky dejte 380-450ml vody - potom bude chlebik nadychanejsi/mekci...:)

Testo v pekarne po cca 13hod kynuti - vidite, ze neni ani po okraj.

Po cca 15hod kynuti jsem testo zpracovala na kouli a sup s tim do pomoucene osatky a pod uterku.

Chleba preklopeny z osatky po cca 2hodinach kynuti - nachystany k peceni.

Upeceny chleba - dobrou chut!:)

Poridila jsem si novou osatku z pedigu - krasa...!!!:)

Ze stejneho testa se daji delat i jine veci - treba chlebanky/dalamanky...

...a nebo bagetky - mnam...!:)

...a nebo rohliky:) - tentokrat testo hodne celozrnne (nejlepe dokyne v troube)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Alla 8. 9. 2013, 13:47
S tímhle chlebem jsem začínala,dneska mám už svůj vypěstovaný kvas a peču z něho :-)) |:o)
Eminka 8. 9. 2013, 13:41
Dobrý den, recept se mi moc líbí, akorát nechápu, jak je možné, že je tak nadýchaný, když je tam jen droždí a ještě ke všemu tak málo... Chystám se ho upéct :) Díky za zprávu I.
jajulik 13. 4. 2013, 20:37
(Y) (Y) (Y)
blabo51 13. 4. 2013, 12:42
Ahoj, dopoledne jsem upekla, teď manžel degustuje a já se cítím na hvězdu, v jednom kuse chválí. Díky moc za recept. (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp)
martinabrigita 9. 4. 2013, 9:33
Tak jsem včera též zkoušela a musím napsat, že opravdu nemá chybu. Vody jsem dala raději také víc cca 450ml. Těsto krásně vykynulo, cca po 10hod. jsem přendala do ošatky a nechala 4hod. dále kynout a pečení se také povedlo. Do dvou hodin nakrojen a kdyby nebyly všichni v práci, tak by byl i brzy (zajic), protože i chuťově je báječný. Každopádně ještě dnes zadělávám na další. (clamp)
kac82 27. 2. 2013, 14:03
Tak jsem zkoušela taky tento chlebík,ale nějako mi nevykunul :-(myslím že jsem asi dala málo vody a že mouka byla asi nějaká uchlastaná *-)no nicméně jsem ho upekla a uvidíme :^)kdyžtak udělám ještě pár pokusů a to by bylo aby se nezdařilo (H)
kac82 2. 3. 2013, 13:04
@kac82 Tak pokus číslo 2 už se vydařil (Y) (Y)poprvé jsme tam opravdu dala málo vody ,-)teď už mam upečený 3 bochník a vypadá to dobře :-)\\r\\ntakže se fakt nebojte přidat víc vody já dala dobře 480-500 ml a krásně nakynul (Y) (Y)
laskonka333 15. 2. 2013, 11:29
Nikdy by ma nenapadlo, že i bez kvasníc cesto vykysne ale podľa komentárov je to tak, tak mi nezostáva nič iné len skúsiť *-)
zanetkaR (upraveno) 17. 2. 2013, 18:24
Tak jsem těsto zadělávala dvakrát a ani jednou mi to nevykynulo.Asi mi není dáno :( Nicméně jsem získala kvas a s tím už je to úplně jiné...vykynul krásně a výborně chutná.
LenkaaWilliam 10. 1. 2013, 22:45
Děkuji za Váš recept. Chleba jsem pekla 2x, jeden s droždím, druhý bez a oba dopadli skvěle. (Y)
anaba 22. 9. 2012, 22:09
tak ten musím vyzkoušet (Y) (Y)vypadá skvěle (clamp) (clamp)
odložilíková 3. 8. 2012, 8:20
Dobrýden, Magdi musím pochválit akorát se chci zeptat jestli těsto v pekárně je spíše husčí nebo řidší.Měla jsem strach ,že je to husté tak jsem přidala vodu.Nevím jestli taky přidáváte vodu nebo jenom co je v receptu,Děkuji Naďa
L_B 6. 8. 2012, 17:05
@odložilíková Dobry den, Nado, testo neni ani ridke, ani huste (urcite ne koule, co bude bouchat o kraje pekarny) - myslim, ze po par pokusech si sama vychytate tu spravnou hustotu, co vam bude vyhovovat - chce to jenom odvahu zkouset ... ...navic kazda mouka je jinak nasakava a zalezi, jaky se da pomer mouk, takze presny recept na mililitry se obavam, ze vam nedam... *-)
monky3 (upraveno) 16. 6. 2012, 20:19
Dobrý den, zaujal mně Váš recept, ale mám malý problém, nemám pekárnu, jde to i bez ní? *-) Že bych zadělala a někde jinde zapomněla ,-) ,-) napadla mně třeba mikrovlnka, prostě to tam zavřít (smich) díky za radu (L)...už jsem dočetla recept až do konce, už vím jak na to (smich) (L)
JanaSL. 5. 4. 2012, 19:11
dneska jsem pekla chleba a musím napsat, že je opravdu suprovní (Y) (clamp) |:o) vyzkoušela jsem několik receptů, s kváskem taky experimentovala ,-) ale tento opravdu nemá chybu (Y) :-) |:o)
minulka13 16. 3. 2012, 22:30
Katko dneska jsem zase po delší době dala zadělat chlebík, ani nevím, jestli jsem Vám už taky psala, jak je úžasný a že jsem vyzkoušela pár další receptů a žádný není tak super jako tento, moc díky, sklízím za něj chválu, úplně nej je čerstvý ke grilovačce (Y) (Y) (Y)
Katka1981 24. 2. 2012, 8:47
Opravdu výborný, děkuji za recept |:o)
L_B 25. 2. 2012, 18:28
@Katka1981 Katko, jsem rada, ze vam chutnalo... (Y)
framile 8. 1. 2012, 20:20
Magdi, jakou funkci pečení použiváte pro pečení chleba.. klasický spodní a horní ohřev, nebo jen ventilátor či kombinaci ventilátor+spodní+horní ohřev? Moc děkuji za radu, Marcela
L_B 10. 1. 2012, 19:12
@framile Marci - ze zacatku rozhodne horni+spodni ohrev - kdyz jsem dala ventilator, tak mi chleba pak padal nebo byl sisaty, jak ho ten vzduch sfoukal k jedne strane... :))) ...az se zatahne kurka, tak muzete klidne ventilator, kdyz budete chtit... ...ale chce to vyzkouset podle toho, jak ma kdo jakou troubu peceni zdar...! :)
Kacur 20. 11. 2011, 20:15
Magdi, mám dotaz. Potíráte chlebík slanou vodou-mlékem? Nebo bez ničeho, jen tak suchý pečete??? Děkuji moc za odpověď. Chystám se na něj (Y) (Y) (Y)
L_B 20. 11. 2011, 22:31
@Kacur Káťo, podle toho, jak si vzpomenu - a vetsinou si nevzpomenu, takze pecu jen tak nasucho... :))) - pak dejte vedet, jestli chutnal... :)
MPJ 18. 10. 2011, 11:30
no to ostatní je taky pěkné,to prima nápad,já taky peču chleba,ale ostatní jjsem zatím nezkoušela díky za tip! (clamp) já teda peču jiný bez pekárny a je celkem rychlý.
PavliBP 11. 7. 2011, 10:11
Tak jsem vyzkoušela Váš recept :-) V pekárně těsto nakynulo krásně, i za bouřky. Ošatku nemám, takže další kynutí bylo v plastové míse, a to už teda nebylo nic moc :-| Potom ještě trochu naskočil v troubě. Ale chutná dobře a přítel mi ho pochválil (Y) Myslíte, že problém bude v té míse? Určitě budu péct další, tak právě nevím, zda ošatku zakoupit. V čem je tak speciální? (F)
L_B 11. 7. 2011, 11:45
@PavliBP Pavli, myslim, ze to ma dva mozne duvody: - bud je to tou plastovou misou - ze testo spatne dychalo... - nebo tim, ze jste dala testo do vetsiho chladu, nez by chtelo - kdyz nebude kynout, tak ho klidne strcte na chvilku do trouby (jenom chvilku zapnout na 50st.) a ono krasne vyskoci... ...nez jsem si poridila osatku, tak jsem testo nechavala kynout bud v cedniku a nebo v kosiku na pecivo (poradne vysypat hl. moukou) - tak zkuste tohle - osatka urcite neni nezbytna... :) Peceni zdar...! (H)
PavliBP 11. 7. 2011, 12:36
@L_B Já to právě tak dělám, vždy si trochu zahřeju troubu a pak hezky kynout do teplíčka (Y) , možná ho zkusím nechat ještě déle ... byla jsem nedočkavá a chtěla ochutnat. Ale na chuti to tomu neubralo (L) Dosud jsem pekla vždy jen v pekárně, ale tam nám chyběla kůrka (H) ... když já mám doma jen košík na houby (smich) ... zkusím ho tedy příště nechat v míse o něco déle a uvidíme, chtěla bych ještě zkusit přidat ty brambory (flower) ... ale znamení, že je dobrý je to, že jsem ho upekla včera kolem 14 h a dnes ráno je tam tak 1/4, a to jsme jen dva (Y), k večeři jsem si ho dala jen s česnek.-bylink.máslem, byla to lahoda (hello) (L)
L_B 11. 7. 2011, 12:38
@PavliBP no tak to je vzdycky ta nejlepsi pochvala... (Y) - diky... (F) :-)
pipontek 6. 7. 2011, 15:00
Magdalenko,tak jsem si dodala odvahy a Váš chlebík vyzkoušela a musím jen a jen pochválit-byl vynikající,kůrka křupavá a rodinky chce ještě-což je známka kvalitky.Děkuji za podrobný receptík a chuťi se o něj podělit-je skvělý.....Renča
L_B 11. 7. 2011, 11:42
@pipontek Renco - diky moc za pochvalu...!!! (F) ...jsem rada, ze to me dlouhe experimentovani najde uplatneni i jinde nez jenom u nas v rodine... (clamp) (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie