Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 9 návštěvníků)

Alsaský jablkový koláč

0.0
Alsaský jablkový koláč

Potřebné ingredience

NA TĚSTO: 200 g polohrubé mouky, 100 g másla, 1 žloutek, 30 g moučkového cukru, špetka soli, 2 lžíce studené vody, NA NÁPLŇ: 3 jablka, 2 lžíce citronové šťávy, 100 g krupicového cukru, 3 žloutky, 1 vanilkový cukr, 200ml smetany (alespoň 30%)

Postup přípravy

1/ Z mouky, změklého másla nakrájeného na malé kousky (nebo nastrouhaného), jednoho žloutku, moučkového cukru, soli a vody zpracovat těsto. To poté zabalit do potravinové fólie a nechat chvíli odpočinout v chladu. (Nejdřív vyjde cosi jako drobenka a tahle směs se pak musí hníst na válu, až vznikne kompaktní - ale stále křehké - těsto.)
2/ Předehřát troubu na 180 °C.
3/ Koláčovou formu vymazat tukem.
4/ Jablka omýt, rozkrájet na čtvrtky, vykrájet z nich jadřince a oloupat. Každou čtvrtku třikrát naříznout podélně do hloubky tak, aby se ale nerozpadla. Naříznutá jablka pokapat šťávou z citronu, aby nehnědla.
5/ Těsto rozválet na placku a vyložit jím formu. (Přímo ve formě lze ještě těsto rukama "rozmačkávat" do stran.) Na několika místech propíchat těsto vidličkou.
6/ Na těsto položit jablka naříznutím nahoru a péct ve vyhřáté troubě asi 10 minut.
7/ Krupicový a vanilkový cukr se třemi žloutky utřít do pěny a přimíchat smetanu.
8/ Předpečený koláč přelít žloutkovo-smetanovou směsí, teplotu v troubě snížit na 160°C a péct dalších 20-25 minut.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Moselka 25. 2. 2011, 10:38
To vypadá velice dobře (zajic), zítra má přijet návštěva, tak vyzkoušíme :-)
horama 2. 3. 2011, 15:47
@Moselka Dejte vědět, jak se vám povedl a jak vám chutnal. (hello)
Moselka 18. 4. 2011, 20:57
@horama Dobrý den, povedl se, byl vynikající...na návštěvu bohužel nezbyl ,-)
horama 19. 4. 2011, 9:49
@Moselka :-D Ať si návštěva udělá vlastní. :-)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie