PIŠKOTOVÝ JABLKOVÝ KOLÁČ
Potřebné ingredience
na piškotové těsto:
3 vejce
špetka soli
90g cukru
90g mouky
na pokladení:
750g jablek
1 balíček vanilkového pudinku (na 1/2 l tekutiny)
450ml jablečné šťávy
2 lžíce cukru
250g smetany na šlehání
100g nízkotučného tvarohu
1 lžíce moučkového cukru
na ozdobu:
vaječný likér, strohaná čokoláda nebo skořice...
Postup přípravy
Oloupaná jablka nastrouháme na tenké plátky. Z pudinkového prášku a jablečné šťávy (já jsem dala jablečný džus) uvaříme "pudink", do kterého nakonec přidáme plátky jablek (není to chuťově příliš výrazné, doporučuji přidat skořici a případně i ořechy nebo něco jiného třeba rozinky - dle libosti). Kolem dortového korpusu dáme dortový kroužek (formu) a vzniklou jablečnou hmotu navršíme na piškotový korpus. Uložíme na 1h do chladna.
Ze smetany ušleháme pevnou šlehačku. Tvaroh smícháme s cukrem a po lžících ho zapouštíme do šlehačky. Tvarohovou šlehačku pak navršíme na jablečnou hmotu, a celý koláč pak ještě můžeme dozdobit a dochutit třeba vaječným likérem, čokoládovými hoblinkami nebo skořicí. Vzhledem k tomu, že dortík je chuťově jemný (což ovšem není na škodu), doporučila bych tu skořici (i když já mám na fotce zrovna čokoládu).
Tak korpus jseem vyfotit zapomněla (snad příště:-)), ale ten je jednoduchý, to myslím zvládne každý:-). Takže pokračujeme - z pudinkového prášku a jablečné šťávy (já jsem dala jablečný džus) uvaříme "pudink".
Oloupaná jablka nastrouháme na tenké plátky a přidáme je do uvařeného "pudinku" (dle libosti přidáme skořici a případně i ořechy nebo něco jiného třeba rozinky).
Kolem dortového korpusu dáme dortový kroužek (formu) a vzniklou jablečnou hmotu navršíme na piškotový korpus. Uložíme na 1h do chladna.
Ze smetany ušleháme pevnou šlehačku. Tvaroh smícháme s cukrem a po lžících ho zapouštíme do šlehačky. Tvarohovou šlehačku pak navršíme na jablečnou hmotu
Celý koláč pak ještě můžeme dozdobit a dochutit třeba vaječným likérem, čokoládovými hoblinkami nebo skořicí.
...hotovo, tak si dejte:-)
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé