Zobrazit přihlášovací formulář

Vánoční cukroví

Přidat recept

VÁNOČKA

0.0
VÁNOČKA

Potřebné ingredience

¾ kg polohrubé mouky, 12 dkg tuku (máslo + smetol nebo perla) , 16,5 dkg cukru + vanilkový cukr , 4 žloutky, 4,5 dkg droždí, 375 ml mléka (raději řidší, ne moc), citrónová kůra, ¾ dkg soli, ½ vejce na potření, mandle, rozinky, skořice, badyán, vanil. cukr

Postup přípravy

V části mléka zmladíme droždí se 4 dkg cukru a hrstkou mouky. V míse utřeme nahřátý tuk s cukrem a žloutky. Do ostatního mléka dáme rozpustit sůl . Mouku prosejeme k utřenému tuku část si necháme na vypracování těsta na vále. Přilijeme kvásek, mléko se solí a nejdříve vařečkou vymícháme v míse důkladně těsto.Nesmí nás mýlit, že je zpočátku řidší ,později totiž zhoustne. Pořádně to vypracovat. Pak tam přidáme rozinky a nakrájené mandle. Poprášíme moukou a přikryjeme čistou utěrkou a necháme v teple kynout. Když je těsto 2x tolik(zhruba za 2 a více hodiny), vyklopíme je na vál. Zapracujeme koření - vanilkový cukr, skořice, badyán. Upleteme spodní díl ze 4ks prostředkem vyhloubíme lehce důlek, na to copán ze 3 ks – zase důlek, na to cop ze 2ks. Potom potřít vejcem, posypat mandlemi a napíchat na krajích a ve středu 3 špejle, kterými potom budeme zkoušet zda je těsto upečené.
Dát do dobře vyhřáté trouby 250C - nechat zapéct 10 minut, potom zmírnit na 200C. dopéct. Na konci přikrývám alobalem, pokud je ještě vnitřek mazlavý, aby se mi nespálila.

HODNĚ ZDARU!!!

.

.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie