Vláčná cuketová buchta s rumovou polevou
Potřebné ingredience
3 vejce, 1 hrnek třtinového cukru (200g), 1 hrnek oleje (200g), 3 hrnky polohrubé mouky (540g), 2 hrnky cukety (350g), 1 PP, sůl, 2 - 3 lžíce kakaa, 2 lžičky skořice, 3/4 - 1 hrnek mléka (250g), 2 - 3 lžíce pudinkového prášku. Poleva: 100g másla, 160g cukru, 3 lžíce kakaa, 2 lžíce rumu, 2 - 3 lžíce horké vody. Kokos na posypání.
Postup přípravy
Vejce vyšleháme se solí a cukrem, přidáme olej a mléko. Zašleháme mouku s PP, kakao, pudink a skořici. Nakonec dáme nahrubo nastrouhanou cuketu. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C…
Lasagne podle Z. Pohlreicha
Potřebné ingredience
asi 12 ks plátů na lasagne. 100g parmazánu. MASOVÁ SMĚS: 500g hovězího mletého masa, 300g vepřového mletého masa, 2 lžíce olivového oleje, 2 mrkve, kousek celeru, 2 konzervy sekaných rajčat (nebo 1 konzerva rajčat a 1 rajčatové pyré), 1 - 2 stroužky česneku, 300ml červeného vína, 200ml hovězího vývaru, rozmarýn, sůl, pepř. BEŠAMEL: 1000ml plnotučného mléka, 65g másla, 65g hladké mouky, muškátový oříšek, 1 bobkový list, 4 hřebíčky
Postup přípravy
Na oleji orestujeme na kousky nakrájenou mrkev a celer, do hněda asi 15 min. Poté přidáme česnek s rozmarýnem a ještě chvíli restujeme,nakonec přidáme maso. Restujeme do odpaření…
Italské tiramisu
Potřebné ingredience
500g mascarpone, 5 malých vajec, 5 lžic cukru moučka, asi 250ml silné kávy, amareto, piškoty (savoiardi), hořké kakao
Postup přípravy
Žloutky vyšleháme s cukrem do husté pěny, krátce zašleháme mascarpone a nakonec zlehka vmícháme sníh z bílků. Piškoty máčíme v kávě smíchané s amaretem, vyskládáme první vrstvu do…
Hovězí na víně a špekové knedlíky
Potřebné ingredience
600g hovězího masa (nebo kančí kýty), 100g slaniny, 300 - 400ml sladkého červeného vína, 4 lžíce rajského protlaku, 3 - 4 lžíce brusinek, 2 lžíce cukru, 2 lžíce papriky, sůl, 2 lžíce hladké mouky, 1 lžíce octu, asi 250ml hovězího vývaru (nebo masoxu), 4 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, 1 lžička mletého kmínu, pepř. Na knedlíky: 8 starších rohlíků, 2 vejce, 400ml mléka, 200 - 250g anglické slaniny, 500g hrubé mouky (nebo 200g žitné celozrnné a 300g hrubé), muškátový ořech, 2 hrsti petrželky
Postup přípravy
Opečeme 100g slaniny na kostičky, přidáme maso a cukr, necháme trochu zkaramelizovat. Poté přidáme papriku, veškeré koření, ocet, sůl a protlak. Podlijeme vývarem (trochu necháme,…
Rozpeky
Potřebné ingredience
250ml mléka, 40g cukru, 80g měkkého másla, 2 žloutky, 500g hladké mouky, 1/2 kostky droždí, sůl, máslo na potření
Postup přípravy
Z mléka, droždí a cukru uděláme kvásek. Poté přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto. Necháme 30-60 min. kynout, poté vytvarujeme bochánky a dáme je na plech. necháme kynout…
Kynuté ovocné knedlíky
Potřebné ingredience
400g polohrubé mouky, 100g hrubé mouky, sůl, 1 lžíce cukru, 2 vejce, 1/2 droždí, asi 250ml mléka. Ovoce.
Postup přípravy
Vypracujeme těsto a necháme asi 1 hod. kynout. Poté propracujeme, rozdělíme na stejné kousky a plníme ovocem. Vaříme v osolené vodě asi 8min. ( v polovině vaření otočíme). Hned po…
Zdravé vločkové bagety
Potřebné ingredience
450 - 500ml vody, 3 lžíce octa, 250g pšeničné plnohodnotné mouky, 200g žitné chlebové mouky, 150g hladké mouky, 150g ovesných vloček, 3 lžičky soli, 2 lžičky drceného kmínu, 1/2 čerstvého droždí Ovesné vločky na vál
Postup přípravy
Zaděláme v pekárně hustší těsto, rozdělíme na 5 stejných dílů a vyválíme begaty na vále posypaném ovesnými vločkami, nechýme asi 30 min. pod utěrkou kynout. Pečeme v předehřáté…
Zapečená cizrna s nivou
Potřebné ingredience
250g suché cizrny, 200g nivy, 1 lžíce olivového oleje, hrst petrželky, 1 lžíce majoránky, 1 stroužek česneku, sůl
Postup přípravy
Cizrnu přes noc namočíme do studené vody, poté vodu vyměníme, osolíme a uvaříme (v papiňáku 20 - 25min.). Slijeme, promícháme s olejem, strouhanou nivou, petrželkou, majoránkou a…
Mrkev s hráškem na smetaně
Potřebné ingredience
1 kg mrkve, 2 hrsti mraženého hrášku, 1 smetana, sůl, pepř, 2 lžíce másla, 2 lžičky škrobu
Postup přípravy
Mrkev oloupeme, nakrájíme na kolečka a osmažíme na másle, poté zalijeme trochou vody, osolíme, opepříme a dusíme. Když mrkev trochu změkne, přidáme hrášek. Na konci přilijeme…