Rohlíky
Potřebné ingredience
250g vody, 1/2 droždí, 40g měkkého másla, 500g polohrubé mouky, 8g cukru, 10g soli. Vejce na potření, mák na posypání
Postup přípravy
Vodu smícháme s droždím a cukrem a necháme chvíli stát. Poté vypracujeme kynuté těsto e necháme zakryté kynout 1-2 hodiny, s tím, že po 30 min. překládáme a vytahujeme. Rozdělíme…
Polentová pizza
Potřebné ingredience
225g polenty, sůl. 2 rajčata, česnek, 100g šunky, 5 žampionů, 10 cherry rajčat, 2 mozzarelly, bazalka, oregano, 1/2 papriky, černé olivy
Postup přípravy
Polentu uvaříme podle návodu (většinou na 225g polenty 1 litr vody + sůl - vařit asi 5min.) Hned po uvaření ji rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem. Rajčata spaříme,…
Rohlíky
Potřebné ingredience
480g hladké mouky, 20g droždí, 1 lžička medu, 50g sádla, 270g vody, 2 lžičky soli
Postup přípravy
Zaděláme těsto, necháme vykynout, rozdělíme na 8 - 10 dílů a umotáme rohlíky. Necháme ještě chvíli kynout na plechu, poté potřeme vejcem a posypeme mákem. Pečeme ve vyhřáté na…
Rohlíky Martina Kubíka
Potřebné ingredience
500g hladké mouky, 260 - 280g vody, 30g sádla, 20g droždí, lžička sladěnky, 2 lžičky soli, bílek a mák na posyp
Postup přípravy
Z vody, sladěnky, droždí a 100g mouky uděláme kvásek a necháme ho vzejít. Poté přidáme ostatní suroviny, vypracujeme těsto a necháme kynout asi 40 min. Umotáme rohlíky, necháme na…
Bramborové bulky
Potřebné ingredience
200g vody, 1 vejce, 200g vařených a nastrouhaných brambor, 50g olivového oleje, 200g hladké mouky, 200g špaldové mouky, 20g droždí, lžička rýžového sirupu, 7-10g soli, vejce na potření.
Postup přípravy
Z vody, sirupu, droždí a lžíce mouky uděláme kvásek, necháme vykynout. Poté zapracujeme ostatní suroviny (nehněteme moc dlouho), vypracujeme lehce lepivé těsto (po vykynutí lepí…
Pivní rohlíky
Potřebné ingredience
150g piva, 20g vody, 10g droždí, 1 a 1/4 lžičky soli, 130g polohrubé mouky, 170g hladké mouky, 20g povoleného sádla, 1 lžička sladěnky (cukru)
Postup přípravy
Zaděláme těsto a necháme asi hodinu vykynout. Poté rozdělíme na 6 - 8 kousků, umotáme tenké zahnuté rohlíky. Dáme na plech a necháme ještě nakynout, poté potřeme vejcem a posypeme…
Zrníčkový chleba
Potřebné ingredience
350ml vody, 1 lžíce octa, 1 lžíce oleje, 540g mouky podle chuti (100g žitné celozrnné, 150g žitné chlebové, 290g hladké pšeničné), necelá 1/2 droždí, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, hrst lněného semínka, 2 lžíce dýňového semínka, hrst slunečnicového semínka, 2 lžíce sezamu
Postup přípravy
V pekárně necháme umíchat těsto, vytvarujeme bochník, necháme na plechu pod utěrkou kynout asi 30min., potřeme slanou vodou a pečeme na 200-220°C asi 30min.
Flammkuchen
Potřebné ingredience
500g hladké mouky, cca 300 ml perlivé vody, 1 lžičky soli, 1 lžíce sádla (nebo 2 lžíce olivového oleje). Náplň: creme fraiche, parmazán, dále dle chuti (ančovičky, šunka, žampiony,...), na potření okrajů rozehřáté sádlo
Postup přípravy
Vypracovat těsto a nechat chvíli v lednici. Poté vyválet hodně slabé těsto, potřít creme fraiche (předem rozmíchané) - jde to dobře stěrkou - , posypat parmazánem a dát zbytek…
Bramborové bulky
Potřebné ingredience
200g vody, 200g předem uvařených brambor ve slupce - strouhaných, 1 lžička soli, 400g hladké mouky, 60g oleje, 2 vejce, 20h droždí, 1 lžička sladěnky, popřípadě grilovací koření, česnek, majoránka,... Vejce na potření
Postup přípravy
Vypracujeme těsto - je velice volné a lepivé. Necháme v míse kynout asi hodinu a půl. V průběhu dvakrát přeložíme. Poté vyklopíme na vál, rozdělíme a utvoříme bulky. Na plechu…
Kořenové bagety
Potřebné ingredience
Preferment: 150g vody, 150g pšeničné chlebové nebo celozrnné mouky, 1g droždí. Finální těsto: 210 - 220g vody, 50g žitné chlebové mouky, 250g hladké mouky, 50g pšeničné chlebové mouky, 2 lžičky soli, 2g droždí
Postup přípravy
Smícháme suroviny na preferment a necháme asi 10 - 12 hodin kynout při pokojové teplotě. Poté přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto. Necháme kynout asi 2 hodiny, po půl hodině…