Rozpeky
Potřebné ingredience
250ml mléka, 40g cukru, 80g měkkého másla, 2 žloutky, 500g hladké mouky, 1/2 kostky droždí, sůl, máslo na potření
Postup přípravy
Z mléka, droždí a cukru uděláme kvásek. Poté přidáme zbytek surovin a vypracujeme těsto. Necháme 30-60 min. kynout, poté vytvarujeme bochánky a dáme je na plech. necháme kynout…
Housky
Potřebné ingredience
200g podmáslí, 50g vody, 30g sádla, 300g hladké mouky, 100g grahamové, 1/2 droždí, trochu medu, 1 lžička soli
Postup přípravy
Vypracujeme těsto, necháme asi hodinu kynout. Umotáme housky, potřeme vejcem a upečeme ve vyhřáté troubě na 220°C asi 20min.
Rohlíky
Potřebné ingredience
480g hladké mouky, 20g droždí, 1 lžička medu, 50g sádla, 270g vody, 2 lžičky soli
Postup přípravy
Zaděláme těsto, necháme vykynout, rozdělíme na 8 - 10 dílů a umotáme rohlíky. Necháme ještě chvíli kynout na plechu, poté potřeme vejcem a posypeme mákem. Pečeme ve vyhřáté na…
Flammkuchen
Potřebné ingredience
500g hladké mouky, cca 300 ml perlivé vody, 1 lžičky soli, 1 lžíce sádla (nebo 2 lžíce olivového oleje). Náplň: creme fraiche, parmazán, dále dle chuti (ančovičky, šunka, žampiony,...), na potření okrajů rozehřáté sádlo
Postup přípravy
Vypracovat těsto a nechat chvíli v lednici. Poté vyválet hodně slabé těsto, potřít creme fraiche (předem rozmíchané) - jde to dobře stěrkou - , posypat parmazánem a dát zbytek…
Housky podle Markéty
Potřebné ingredience
100g špaldové mouky, 100g pšeničné chlebové mouky, 50g žitné chlebové mouky (nebo 250g pšeničné chlebové), 220g vody, 1 lžičky třtinového cukru, 1 lžičky soli, 1/8 lžičky sušeného droždí. Hrst jemných vloček, hrst sekaných ořechů a semínek (možno i rozinky, sušené ovoce,...), popřípadě nějaké koření
Postup přípravy
Mouku, sůl, cukr, vodu a droždí vařečkou jen promícháme, zakryjeme a necháme 12-16 hod. v pokojové teplotě. Poté vyklopíme na silně pomoučený vál, roztáhneme na placku a přeložíme…
Toustový chleba
Potřebné ingredience
210g vody + 50g hladké mouky (tangzhong). 150g hladké mouky + 10g droždí + 1 lžička medu + 2 lžíce zakysané smetany + asi 100g vody (nebo místo vody a smetany 120g podmáslí). 300g hladké mouky, 3 lžíce olivového oleje, 10g soli
Postup přípravy
210g vody a 50g mouky smícháme, rozmícháme a uvaříme "kaši", necháme vychladnout. 150g mouky, droždí, med a podmáslí smícháme a necháme asi hodinu a půl kynout. Poté…
Nadýchaný chleba
Potřebné ingredience
175g žitné celozrnné nebo chlebové mouky, 320g hladké pšeničné mouky, 1 a 1/2 hrnku vody, vrchovatá lžička soli, kmín, 1/2 droždí, lžíce olivového oleje
Postup přípravy
Sypké ingredience smícháme, droždí rozpustíme ve vodě a vše smícháme. Nemusíme dlouho hníst. Necháme kynout přikryté při pokojové teplotě 8-12 hodin. Poté těsto dáme na vál a…
Obložené domácí pečivo
Potřebné ingredience
Na pečivo: 180 - 190 ml tekutin (voda + mléko), 1/2 droždí, 1 lžička soli, 25g špaldové celozrnné mouky, 50g žitné chlebové mouky, 200g hladké pšeničné mouky, 1 lžička medu, 1 lžička octu. Vejce na potření. Na obložení: gorgonzola (asi 100g). rukola, anglická slanina (150g), sušená rajčata v oleji
Postup přípravy
Zaděláme těsto, necháme asi hodinu vykynout. Poté rozválíme na obdélník, který rozkrojíme na 6 kusů, potřeme vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě na 220°C asi 15 min. Po vychladnutí…
Těsto na celozrnnou pizzu
Potřebné ingredience
65g celozrnné žitné mouky, 65g špaldové celozrnné mouky, 125g pšeničné hladké mouky, 3/4 lžičky soli, 1/4 droždí, asi 150ml mléka (ev. vody), 1/2 lžičky medu, 1 velká lžíce olivového oleje
Postup přípravy
Vypracujeme kynuté těsto, necháme asi hodinu kynout, rozválíme na tenkou placku. Naplníme jako pizzu. Pečeme na 250 °C asi 10min.
Nadýchané tvarohové pečivo
Potřebné ingredience
250g hladké pšeničné mouky, 50g špaldové celozrnné mouky, 1lžička soli, 1 lžička medu, 1/2 droždí, 90 - 100ml mléka, 50g rozpuštěného másla, 250g tvarohu (vanička). Vejce na potření, semínka na posypání.
Postup přípravy
Připravit kynuté těsto, nechat asi hodinu kynout, poté udělat bochánky nahoře naříznuté do kříže. Nechat ještě asi 20min.kynout pod utěrkou. Potřít vejcem, posypat semínky. Péct…