Drážďanské mini štoly
Potřebné ingredience
400 g hladké mouky, 40 g droždí, 20 g pískového cukru, 1 dcl mléka, 180 g másla, 1 žloutek, 1 vanilkový cukr, kandované ovoce, mandle, rozinky
Postup přípravy
Uděláme kvásek, suché přísady se smíchají. Do nich se přidá vykynutý kvásek, rozpuštěné máslo a žloutek, do těsta se zapracují mandle, kandované ovoce, rozinky a necháme vykynout.…
Litý ovocný koláč - rychlovka, kterou zvládne i malé…
Potřebné ingredience
Těsto: 2 hrnky polohrubé mouky, 3/4-1 hrnek cukru, 1 vejce, 10 dkg oleje, vanilkový cukr, prášek do pečiva, podle potřeby mléko Tvaroh pod ovoce - nemusí být, nám víc chutná s ním Jakékoliv ovoce - čerstvé i mražené Drobenka: cca 5 dkg hrubé mouky, cca 5 dkg másla, cca 5 dkg cukru, vanilkový cukr
Postup přípravy
Vajíčko, cukr a olej třu v míse, dokud se vše krásně nepromíchá. Pak přisypu mouku s práškem do pečiva a podle hustoty naředím mlékem. Těsto nesmí být jako kyt, ale taky ne moc…
Mini větrníčky
Potřebné ingredience
Těsto: 110 g polohrubé mouky, 3 vejce, 2 dcl vody, 70 g tuku na pečení /dávám Heru/, špetka soli Krém: 2,5 dcl mléka, 125 g másla, 100 g cukru, 1 vanilkový cukr, 2 lžíce kukuřičného škrobu, 1 žloutek
Postup přípravy
Vodu s tukem a solí přivedeme k varu. Za stálého míchání vsypeme prosátou mouku a mícháme tak dlouho, až se těsto nelepí na stěny nádoby. Těsto odstavíme, necháme zchladnout a…
Zasněžený hruškový koláč - dobrotka....... :-)
Potřebné ingredience
Těsto:300 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 150 g tuku /Hera/, 3 žloutky, 100 g cukru, 3 lžíce mléka Náplň: sklenice kompotovaných nebo miska čerstvých zralých hrušek, 3 bílky /sníh/, 200 g moučk.cukru, 100 g strouhaných vlašských ořechů
Postup přípravy
Tuk vyšleháme se žloutky a cukrem do krému, zapracujeme mléko a mouku s práškem do pečiva. Hladké těsto rozložíme na plech vyložený pečícím papírem. Čerstvé hrušky oloupeme,…
Výborný štrůdl
Potřebné ingredience
40 dkg hladké mouky
1 Hera nebo 1 kostka sádla /sádlo je lepší/
2 žloutky
9 lžic studené vody
špetka soli
Náplň: strouhaná ochucená jablka
Postup přípravy
Toto je starý a mockrát ozkoušený recept od babičky.
Z uvedených surovin zpracujeme těsto, které má dlouho odpočívat. Lze připravit večer a ráno zpracovat, štrůdl je potom…