Mřížkový koláč
Potřebné ingredience
2 hrnky hladké mouky, 2/3 hrnku mletého cukru, 2/3 rostlinného másla, 2 žloutky (1 do těsta, druhý na potření mřížky), 1 vejce, špetka soli, marmeláda - lépe pikantní, ovoce - jablíčka, jen tak na plátky nebo nastrouhaná se skořicí, švestky, třešně, rybíz, ostružiny, lze použít i zavařené ovoce (to nechat jen okapat od šťávy)
Postup přípravy
Z mouky, cukru, másla, 1 žloutku + 1 vejce, soli vypracujeme těsto, které dáme na 30min odpočinout do chladničky. Pak 3/4 těsta rozválíme a dáme do vymazané a vysypané formy …
Jablka v županu
Potřebné ingredience
1 balíček listového těsta, 4 menší jablka, brusinková marmeláda (nebo jakákoliv jiná, která vám chutná), hrst nasekaných oříšků, vejce na potření
Postup přípravy
Jablka oloupeme, vykrojíme jádřince (já používám i obyčejnou škrabku na brambory a ostrou špičkou krouživým pohybem lze taky jádřinec hezky vyříznout). Listové těsto rozválíme na…
Medovník bez vyvalování s obrázkovým postupem
Potřebné ingredience
Na těsto:3 vejce, 300g krupicového cukru,1 heru, 3 lžíce tmavého medu (dávám jakýkoliv, který zrovna mám po ruce), 1 lžičku jedlé sody, 400g hladké mouky Na krém:1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka, 300g másla
Postup přípravy
Heru, cukr a med rozpustit v misce nad horkou vodní lázní a za stálého míchání či šlehání vmíchat vejce a mouku se sodou, až vznikne hladké zlatavé těsto (ideální je ruční šlehač…