Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 30 návštěvníků)

Medovník bez vyvalování s obrázkovým postupem

0.0
Medovník bez vyvalování s obrázkovým postupem

Potřebné ingredience

Na těsto:3 vejce, 300g krupicového cukru,1 heru, 3 lžíce tmavého medu (dávám jakýkoliv, který zrovna mám po ruce), 1 lžičku jedlé sody, 400g hladké mouky Na krém:1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka, 300g másla

Postup přípravy

Heru, cukr a med rozpustit v misce nad horkou vodní lázní a za stálého míchání či šlehání vmíchat vejce a mouku se sodou, až vznikne hladké zlatavé těsto (ideální je ruční šlehač s hnětacími háky.
Na pečící papíry gumovou stěrkou nebo lžící pak rozetřeme v tenké vrstvě těsto, je jedno jestli do kulatého tvaru nebo obdélníkového, nás je doma hodně, dělám to na plech na obdélník velikosti cca A4. Je dobré si papíry položit na teplý podklad, buď nahřátý plech nebo teplou sklokeramickou desku, teplé těsto se tolik nelepí, ale jde to i bez toho snadno. Těsto poctivě rozhrnujeme od středu, jinak nám vznikne vyboulený střed.
Postupně pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C (horkovzduch 150 °C) a pečeme asi 7 - 10 minut, do doby než placky trochu ztmavnou a povrch není lepkavý. Lépe nepřesušit.
Po vyjmutí každou placku okrojíme, aby byla symetrická, a oříznuté okraje schováme na rozdrobení a posypání nebo si schováme jednu placku, ale stačí i okrojky. . Sloupneme papír, na každou placku rozetřeme část krému (pokud jsou placky přece jen vprostřed tlustější, při okrajích dáme víc krému pro vyrovnání), seskládáme na sebe a navrch posypeme drolenkou z odkrojenných okrajů. (Můžeme přidat i trochu ořechů). Máme-li dost krému a drolenky, můžeme potřít a posypat i okraje. Necháme uležet v chladu, nejlépe 2-3 dny, podle toho, jak byly placky propečené (stačí nechat v lednici přes noc do druhého dne).

Krém připravíme jednoduše : Salko vařené 2 hodiny v hrnci s vodou (nebo hodinu v papiňáku) po vychladnutí vyšleháme se změklým máslem. Klidně lze připravit dopředu (třeba při vaření se může vařit na kamnech i salko).

Je tu hodně receptů na medovník, ale tenhle má výhodu, že se nemusí těsto vyvalovat, a celá příprava (když nepočítám vaření salka - to si dělám dopředu a nevyžaduje to žádnou aktivitu) tj pečení plátů, ušlehání krému, seskládání a umytí nádobí mi trvá jednu hodinu!

Potřebné ingredience:

Na těsto:
3 vejce, 300g krupicového cukru,1 heru, 3 lžíce tmavého medu (dávám jakýkoliv, který zrovna mám po ruce), 1 lžičku jedlé sody, 400g hladké mouky

Na krém:
1 plechovku slazeného kondenzovaného mléka, 300g másla

Heru, cukr a med rozpustit v misce nad horkou vodní lázní....

a za stálého míchání či šlehání vmíchat vejce a mouku se sodou, až vznikne hladké zlatavé těsto (ideální je ruční šlehač s hnětacími háky.

Na pečící papíry gumovou stěrkou nebo lžící pak rozetřeme v tenké vrstvě těsto, je jedno jestli do kulatého tvaru nebo obdélníkového, nás je doma hodně, dělám to na plech na obdélník velikosti cca A4. Je dobré si papíry položit na teplý podklad, buď nahřátý plech nebo teplou sklokeramickou desku, teplé těsto se tolik nelepí, ale jde to i bez toho snadno.

Těsto poctivě rozhrnujeme od středu, jinak nám vznikne vyboulený střed.

Postupně pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C (horkovzduch 150 °C) a pečeme asi 7 - 10 minut, do doby než placky trochu ztmavnou a povrch není lepkavý. Lépe nepřesušit.
Po vyjmutí každou placku okrojíme, aby byla symetrická, a oříznuté okraje schováme na rozdrobení a posypání nebo si schováme jednu placku, ale stačí i okrojky.

Sloupneme papír, na každou placku rozetřeme část krému (pokud jsou placky přece jen vprostřed tlustější, při okrajích dáme víc krému pro vyrovnání), seskládáme na sebe a navrch posypeme drolenkou z odkrojenných okrajů. (Můžeme přidat i trochu ořechů). Máme-li dost krému a drolenky, můžeme potřít a posypat i okraje. Necháme uležet v chladu, nejlépe 2-3 dny, podle toho, jak byly placky propečené (stačí nechat v lednici přes noc do druhého dne).

Krém připravíme jednoduše : Salko vařené 2 hodiny v hrnci s vodou (nebo hodinu v papiňáku) po vychladnutí vyšleháme se změklým máslem. Klidně lze připravit dopředu (třeba při vaření se může vařit na kamnech i salko).

seskládáno, natřeno, posypáno (z těsta mi vyšlo 5 placek)

a dáme uležet do chladničky nebo na balkon přes noc a můžeme mlsat:-)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

sarula 11. 6. 2011, 8:10
Tak medovník je LUXUSNÍ (Y)...Těsto jsem nechala po celou dobu na vodní lázni, ale odstaveno z plotny, takže se s nim pracovalo skvěle. Pečící papír stačí zaspodu lehce pokropit vodou a pěkně se přichytí na plech a nic už nikam neutíká :-)...Vyšlo mi to na 6 placek o něco víc než A4. Večer v 7 jsem promazala a syn chtěl už kousek ochutnat, tak jsme zakrojili a byl hned měkký, no a ráno se rozplýval úplně na jazyku. Už nebudu dělat jiný, když jsem vyvalovala, tak jsem většinou musela hodně podsypávat moukou, protože se to díky medu hodně lepilo, no a ve finále to bylo tvrdý a trvalo 3 dny než se to trochu odleželo. Takže moc děkuji za super recept (Y) (Y) (Y) (Y) (L) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
žabada 23. 10. 2008, 21:51
Tak se do něj také dám, u normálního mě odrazovalo válení ;-), já totiž nerada válím, ale ráda se válím :-D :-D :-D
lenča&domča 23. 10. 2008, 21:34
Ahoj pekařinky, tak nevím, medovník mám už htový v lednici, ale ta příprava. Nevím, zda jsem neměla těsto moc husté, ale moc špatně se to roztíralo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ale dobrý snad bude!!! Ahojky Lenka :-)
Joelle 6. 8. 2009, 17:43
@lenča&domča Sice reaguju až za dlouho, nicméně musím uvést na pravou míru. Ano těsto se špatně roztírá, když není dostatečně teplé, stačí na chvilku vrátit nad páru a jde to zase líp :-)
nico25 22. 11. 2007, 10:13
Já ho dělala z hnědého cukru a dávám ho o cca 60-70g méně, protože víc sladí a rychle karamelizuje. A byl naprosto dokonalý! Když jsem vyzkoušela bílý cukr, už to nebylo ono! Každopádně tohle je nejrychlejší a nejlepší recept. :-D
Joelle 26. 11. 2007, 15:37
@nico25 (L) já tenhle zvolila právě proto, že je tak úžasně rychlý, mě holt neba trávit v kuchyni celé odpoledne, aby dílo bylo za dvě min sežráno ;-)
sivi 20. 11. 2007, 22:14
Tak nevím kde se stala chyba,ale ten náš medovník je nějaký moc měkký.Ani krájet se pořádně nedá.Ale když ho vezmu lžičkou tak je mooooc dobrej. :-)Silva
Joelle 26. 11. 2007, 15:36
@sivi Aj tak to nevím, možná jste ho neměla v chladnu. Já ho mrsknu přes noc na balkon a pak jde krájet hezky. :-$
Joelle 27. 10. 2007, 18:00
Tak se mi podařilo nafotit postup. Snad vám aspoň trošku recept přiblížím a třeba se rozhodnete jej vyzkoušet :-)
Waffi 30. 10. 2007, 15:26
@Joelle Tak jsem taky předevčírem dělala váš medovník (Y), už ho je jen půlka, vůbec se nestihl proležet 8o|, padá to do nich a neni kam schovat ;-), je to super rychlý a moc dobrý (clamp) (clamp) (clamp), ještě mě napadlo dát místo medu kakao a čokoládový krém, jestli by to bylo jako Marlenka, nemáte nějaké kušenosti *-),jinak moc děkuju za recept Pája (X)
Joelle 4. 11. 2007, 16:43
@Waffi Jsem ráda, že jste spokojená s receptíkem. Já ho taky vždycky dělám jeden den večer, dýl než přes noc by zcela jistě nevydržel ležet ;-) kakao a čokokrém jsem nezkoušela, ale jistě se tím nic nezkazí a opravdu mohlo by to být jako čokoládová marlenka. Zkusím někdy příště vyzkoušet, není to špatný nápad :-)
skrdlina 9. 10. 2007, 15:46
A kolik těch placek z toho vznikne *-)? Vypadá to velice lákavě,určitě to vyzkouším :-).Blanka
Joelle 10. 10. 2007, 7:28
@skrdlina Záleží na tom jakou formu zvolíte, já to vždycky lupnu na klasický plech a snažím se na A4, takže tak 4-5 (přesně nevím, dělala jsem ho naposled v srpnu ;-) )
fretkafetka 8. 10. 2007, 19:38
Jo, jo,tento recept mám z nějakého časopisu taky a je opravdu výborný.Už jsme jich vyzkoušeli hodně, ale tento jak pravý medovník. (Y)
Joelle 9. 10. 2007, 15:13
@fretkafetka Že jo (Y) (Y) jiný už nedělám! (^)
vendulak 20. 9. 2007, 20:21
Je tu spoustu receptů na medovník, já si vybrala ten Váš a už jiný nedělám, jsem moc spokojená. Do krému akorát přidám ještě hustý karamelový puding (to mám zase z jiného receptu) a je to
Joelle 24. 9. 2007, 7:15
@vendulak To mě moc těší (L) Přeju hodně úspěchů u všech mlsalů :-)
káta 17. 9. 2007, 18:52
Medovník peču už dlouho a pořád ho není dost.Jen krém dělám tak že Salko vyšlehám tak jak je s celým máslem.Krém pak sice není karamelový ale stejně je výborný.Katka
Joelle 17. 9. 2007, 19:37
@káta Díky za tip :-) je dobré vědět o každém zlepšováku (F)
GORBY 16. 9. 2007, 16:07
NENÍ TO STEJNÝ RECEPT, JAK V APETITU? JÁ PEČU JEN TEN A ÚSPĚCH JE VŽDY ZARUČEN! http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=586027 (Y)
Joelle 17. 9. 2007, 15:08
@GORBY Z apetitu ho nemám, leč je to možné, že podobný nebo stejný recept tam byl. Já ho mám zwww.labuznik.com a dělám ho nejradši, bo je to velmi rychlé (Y)
Johca 16. 9. 2007, 15:25
Jolanko dobrý den, dělala jsem synovi předevčírem Váš medovník. Do dneška jsem ho nechala uležet a výsledek? Bomba ! (Y) (Y) SUPER! (clamp) (clamp) Naprosto úžasný ! Lepší než kupovaný! (Y) (Y) (Y) Díky M. (F)
Joelle 17. 9. 2007, 15:09
@Johca To jsem ráda, že Vám chutnal (L)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie