Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 187 návštěvníků)

"Vychytaný" medovník s podrobným postupem

0.0
"Vychytaný" medovník s podrobným postupem

Potřebné ingredience

Těsto: 500 g hladké mouky, 125 g másla, 6 lžic medu, 2 lžíce cukru, 2 vejce, 1 lžíce rumu, 3 lžíce mléka, 1 lžíce sody * Krém: 1 zkaramelizované salko, 1 máslo, mleté vlašské ořechy * Dále: javorový sirup

Postup přípravy

Vyzkoušela jsem už několik "pravých" a zaručených receptů na medovník a pořád se mi zdálo, že to není ono.

Ani tak mi nevadilo, že jsem měla medové pláty světlejší (u medovníku, který známe z cukrárny je těsto dobarvené) a to se dá dohnat použitím tmavého medu a třtinového cukru, ale chuť a měkkost/tvrdost plátů mi nevyhovovala.
Buď bylo těsto moc sladké a v kombinaci s kondenzovaným mlékem to bylo příliš, nebo bylo moc "mastné", špatně se s ním pracovalo, pláty byly moc křehké a měkké na to, aby mohly vstřebat krém.
Tak jsem ubrala hodně cukru a přidala trošku medu, ubrala máslo a medovník ovoněla trochou rumu a dosáhla jsem dle mého názoru té správné "perníkové" chuti. Navíc jsem pláty promazala nejen krémem, ale každý plát jsem potřela také javorovým sirupem, jehož karamelová chuť krásně doplnila karamelový ořechový krém a změkčila upečené pláty.
Přidávám ještě podrobný postup pro ty, kdo budou péct medovník poprvé, tak aby to měli snazší :-)

Do mísy prosijeme mouku se sodou.

Ve vodní lázni necháme povolit máslo, přidáme med a cukr.

Přidáme vejce, rum a mléko a metličkou vyšleháme.

Medovou směs nalijeme do mísy s moukou.

Nejdříve vařečkou a poté rukama zpracujeme těsto.

Všechny ingredience by se měly krásně spojit do nelepivého těsta.

Těsto si rozdělíme na 6 dílů.

Část těsta vyválíme.

Pomocí dortové formy, talíře, pokličky... vykrojíme korpus.

Pláty pečeme v troubě vyhřáté na 170°C asi 5 min. Je potřeba hlídat! Záleží na tloušce plátu a troubě.

Z odkrojků upečeme také plát, který pak nastrouháme a použijeme na posypání celého dortu.

Krém si připravíme ze zkaramelizovaného mléka (salko vaříme asi 2 hodiny), másla a nastrouhaných vlašských ořechů (množství dle chuti).

Krém dáme vychladit do lednice.

Ztuhlý krém si rozdělíme. Měla jsem medovník z 5 plátů (šestý jsem nastrouhala na posypání, protože mi zbylo málo odkrojků), a tak jsem krém rozdělila na 5 dílů (4 díly na promazání a pátý na pokrytí celého dortu).

Máme-li vychladlé medové pláty a ztuhlý krém, můžeme začít s dokončením dortu. Medový plát vždy potřeme javorovým sirupem (pokud se vám zdá příliš sladký, můžete ho zředit troškou horké vody).

Přidáme vrstvu krému a takto pokračujeme s dalšími pláty.

Nakonec potřeme celý dort krémem včetně stran.

Dort posypeme nastrouhaným plátem a můžeme ozdobit ořechy.

Dort zabalíme do potravinářské fólie a necháme uležet v lednici (nejlépe 2,3 dny).

Medovník krájíme nožem namočeným v horké vodě.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

laskonka333 9. 6. 2013, 1:45
|:o)
HanHan81 8. 6. 2013, 23:27
Naprosto vynikající medovník (Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp), syn mi říkal že je to ten nejlepší medovník na světě a že ho teď budu muset péct pořád :-D :-D :-D díky za skvělý recept
Warra 12. 2. 2012, 20:33
tak nevim kde dělám chybu testo mám jen z něj proste nemuzu udelat 6 plátku mám jich jen 5 a to jesteo prumeru 16cm tak nevim jinak je receptík super *-)
allka 30. 1. 2012, 8:28
Medovník je vynikající (clamp) (clamp).Jdu dělat už po třetí.Ale musím dělat dvojitou dávku krému. (L) (L)
Miiisssi 12. 1. 2012, 13:43
Už dlouho pátrám po podrobném receptu a děkuju moc za to, že jste se rozhodla ho vytvořit. Přítel totiž miluje medovník, tak jsem se rozhodla mu ho vyrobit k svátku. :-) Jen jsem se chtěla zeptat, kolik krému musím vytvořit aby mi to vyšlo na celý dortík ?? Aby mi pak zbytečně třeba neleželo salko v lednici :-D Děkuji za odpověď. (L)
marcelkasimonka 3. 3. 2012, 10:55
@Miiisssi Dělala jsem dneska (Y)celé salko ,celé máslo :-oje toho docela dost ,-)já šetřila krémem a dost mi ho zbylo (F) (F) (F)
lidare 20. 2. 2011, 16:00
(Y)vychytaný recept a dobrý postup (clamp) (clamp) (clamp)
marcelkasimonka 20. 2. 2011, 15:23
Díky vašemu receptíku s fotečkami a podrobným popisem postupu mám už medovník v lednici (Y) (Y) (Y).Dělala jsem ho poprvé,myslím,že do zítřka vydržíme a pak ochutnáme (jidlo) (pst).Vypadá dobře už se těším (F) (F) (F) (L) (L) (L) (hello) (hello) (hello).Krásný den Marcela s (X) (Z)
CYCLOSTERNUM 21. 8. 2010, 16:23
LIDI TO JE NADHERA DELALA JSEM DVA KRAT A POKAYDE BZL JENOM (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (^) (^) (^) (^) (^) (^) (pusa) VZBORNEJ A DELA SE PRAKTZCKI SAM |:o) |:o) |:o)
J 1 4. 8. 2010, 17:05
To asi zkusím vypadá dobře.
Pítrsek 18. 3. 2010, 22:45
(Y) (Y) (Y)Díky za super recept!!! :-)Mám hotovo!!!Dortík bude na neděli na oslavu!!!!Doufám že bude chutnat (zajic) (clamp) (clamp) (clamp)
xanavi 12. 2. 2010, 18:28
tak už mám nakoupeno,ale bez toho javorového sirupu-zdál se mi dost drahý,na to,že ho budu zkoušet poprvé-snad koupím dodatečně.Ivana
ŽaMaJaBi 28. 1. 2010, 14:20
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) Super návod.Také jsem vyzkoušela a je úúúúúúúúúúúúžasnej.Vždy mě připadl medovník nelehký,ale s Vaším receptem se to peklo samo. (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (L) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
Petulax 26. 1. 2010, 18:58
Báro, tak jsem vyzkoušela ten váš "vychytaný" recept a musím říct, že stojí opravdu za to :-) :-) . Vyzkoušela jsem už tady z MMB pár receptů a nikdy to nebylo ono, věšinou hrozně sladké, ale ani ty "placky" neměly tu správnou strukturu. :^) Tenhle je vážně jako ten pravý, jemný, sladký jen malinko, prostě tak jak má být (clamp) (clamp) (clamp) Takže dávám do oblíbených a jiný už dělat nebudu , moc díky (L) PS. Taky jsem neměla ten sirup a potírala rumem, ale sirup ještě dokoupím a vyzkouším i s ním. Mějte se hezky a ještě jednou díky že jste se o recept podělila (F) (F) (F)
holča 15. 1. 2010, 10:07
super recept, konečně recept,který není tak sladký a chutná jako pravý medovník (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) moc děkuji. Neměla jsem sirup, potřela jsem rumem s vodou a cukrem, a taky super (Y), dělala jsem průměr cca 22 cm a přijde mi,že poměr je uplně akorát, prostě je to bomba (L) (L) (L) (L) (L) moc děkuji za tip ;-)
Ňufounka 15. 1. 2010, 20:42
@holča Děkuji za pochvalu. Jsem ráda, že se vám povedl (clamp)
IRIS128 12. 1. 2010, 18:18
(L) (Y) (Y)delala jsem a nedala sirup, tze nepotreno a i tak nestacil zmeknout ;-) ;-) ;-) (Y) (Y) (Y) (clamp)
kclarisa 12. 1. 2010, 8:42
Tak jsem ho včera dělala. Chuťově je výborný. Sladký tak akorát, ale na můj vkus je tam hrozně moc těsta na málo krému. Ten medovník je strašně suchej. Dělala jsem kruhy o průměru 24cm a stejně mi ještě těsto zbylo a krém tam neni vůbec cítit. Prostě jako kdybych jedla jen těsto.
IRIS128 12. 1. 2010, 18:18
@kclarisa pridelat vic kremu kazdej to rad jinak ja si tam dala vic orisku :-p
Hyzule 12. 1. 2010, 8:35
super (Y) (clamp)mám ráda recepty s postupem.Máte to hezky nafocené (clamp) (L)Hned jak vyzkouším,písnu jak to dopadlo (Y) (F) (L)
boule 12. 1. 2010, 8:12
(Y) (Y) (Y)
snecka 19. 12. 2009, 22:21
(Y) (Y) (Y)zaujalo me, co píšete, ja se taky potýkala, s recepty, ktere mi ne vzdy sedly, na vánoce udelam, jen nemam javorový sirup, tak to asi zkusím potrít kafe s trochou rumu ;-) ;-) ;-), jestli se povede, pošlu obrr.pusu (L) (L)
hanys77 19. 12. 2009, 23:02
@snecka (hello)já potírám rumovým sirupem...(2,5 lžíce cukru + 1,5 dl převařené vody + 50 ml rumu) (hello)
leni0323 19. 12. 2009, 22:26
@snecka já potírám medovník zásadně silným kafem + dost rumu a je fakt parádní |:o) (D)
mildík 19. 12. 2009, 22:57
@leni0323 já nepeču,jen jsem tu zahlídnul kamaráda (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)
clovicek 13. 12. 2009, 22:14
Receptík vypadá sympaticky. Chystám se ho udělat na Vánoce. Pak dám vědět jak jsem dopadla. (zajic) (hello)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie