Měkké šátečky
Potřebné ingredience
300 ml vlahého mléka , 1,5 kostky droždí + cukr do kvásku 500g polohrubé mouky, 200g hladké mouky, nastrouhaná kůra že 2 citrónu, 100 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr , 1 změklé máslo, 4 žloutky Náplně maková : 100-200g mletého máku, 100-200 ml mléka podle použitého máku, 1 vanilkový cukr , cukr dle chuti, trochu rumu , šťávu z citrónu Ořechová : - 200 g vlašských ořechů mletých, 100ml mléka + trochu medu , 1 vanilkový cukr , cukr dle chuti , trochu rumu + trochu šťávy z citrónu Pokud je to řídké přidají se mleté piškoty na zahuštění Tvarohová : 1 tvaroh (nejlépe v kostce, je hustší ) + hrozinky, trochu skořice, šťáva z citrónu dle chuti, trochu rumu, 1 vejce , 2 vanilkové cukry + cukr na doslazení Na dokončení: 2vejce na potření drobenka, rozehřáté máslo, trochu rumu
Postup přípravy
Tyto šátečky jsou vláčné a vydrží měkké déle jak týden
Uděláme kvásek z vlahého mléka, droždí + cukr do kvásku + zaprášit hl. ostatní suroviny dáme do mísy a přilijeme…
Banánové muffiny bez cukru
Potřebné ingredience
2 hodně zralé banány, 1 vejce, 1 - 2 lžíce medu, sůl, cca 20g tekutiny (rostlinné mléko, mléko, kefír,...), 70g celozrnné pšeničné mouky, 70 - 80g hladké špaldové mouky, 2 lžičky PP, hrst slunečnice, 50g oleje, kousky čokolády
Postup přípravy
Banány, vejce a olej rozmixujeme na kaši. Ručně metlou zamícháme mouku s PP, nakonec semínka a čokoládu. Pečeme na 170 - 180°C asi 15 min.
Žloutková bábovka
Potřebné ingredience
6 žloutků, 150g cukru, 200g hladké mouky, 100g špalda celozrnná, sůl, kakao, 120g oleje, 2 lžičky PP, 200g rostlinného mléka, vanilka
Postup přípravy
Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny, přilijeme olej tenkým pramínkem a zašleháme. Přidáme polovinu mléka, sůl, vanilku a mouku s PP. Nakonec přilijeme zbytek mléka a došleháme. Do…
Bílkový chlebíček
Potřebné ingredience
6 bílků, 150g cukru, 100g polohrubé mouky, 100g mletých ořechů (vlašské, arašídy), 2 lžíce oleje, cca 25g rozinek v rumu, 25g brusinek, 25g kandovaných třešní, 25g sekaných mandlí. Čokopoleva
Postup přípravy
Ořechy umeleme s 30g cukru (popřípadě i s trochou mouky - záleží jak jsou mastné, aby nedělaly hrudky). Bílky vyšleháme, postupně zašleháme 100g cukru a šleháme dotuha. Zašleháme…
Ovocný koláč s drobenkou
Potřebné ingredience
1 a 1/2 hrnku pol. mouky, 1 PDP, 1 hrnek moučkového cukru, 1-2 vejce,1 hrnek mléka,1/2 hrnku oleje , drobenka -polohrubá mouka, máslo, cukr drobné ovoce
Postup přípravy
Všechny suroviny ušleháme a nalijeme na plech s papírem ,poklademe ovocem a posypeme drobenkou, pečeme při asi 180 / 25-30 minut
*** CITRONOVÁ BABETA
Potřebné ingredience
4 vejce, 220g cukru , 1 dcl oleje, 1 dcl vody,2 citróny, 250 g pol. mouky, 1/2 PDP
Postup přípravy
Vyšleháme bílky se špetkou soli. V jiné misce vyšleháme žloutky s cukrem do pěny. Přidáme olej, vodu a šťávu ze 2citronu a šleháme. Nakonec zašleháme mouku s 1/2PDP a kůru z 1…
Makovky
Potřebné ingredience
Pařená hmota: 190g vody, 40g hladké mouky. Těsto: 730g hladké mouky, 60g cukru, 10g sušeného droždí, 8g soli, 225g plnotučného mléka, 60g měkkého másla, 2 vejce. Vejce na potření, mák na posypání
Postup přípravy
Pařená hmota: smícháme metličkou mouku s vodu a zahřejeme na cca 65°C za stálého míchání a necháme zhoustnout (asi jako řidší pudink). Nalijeme do misky, přikryjeme fólií a…
Banánový perník s melasou
Potřebné ingredience
90h polohrubé mouky, 70g celozrnné špaldy, 30g cukru, 2 lžíce melasy, 2 zralé banány, 50g másla, 2 vejce, 2 - 3 lžičky perníkového koření, 2 lžíce kakaa, 1/2 PP. Ev. čoko poleva, marmeláda na promazání
Postup přípravy
Vejce s banánem rozmixujeme na kaši. V kastrůlku rozpustíme máslo, melasu a cukr, necháme lehce zchladnout. Sypké suroviny smícháme. Poté vše smícháme dohromady a pečeme v menším…
Tvarohová bábovka
Potřebné ingredience
3 vejce, 100g cukru, 50g oleje, 60g zakysané smetany, 160g tvarohu, 100g polohrubé mouky, 60g celozrnné špaldy, 10g PP, citrónová kůra, sůl, rozinky v rumu
Postup přípravy
Vyšleháme vejce s cukrem, přidáme smetanu, olej, tvaroh, nakonec mouku s PP, sůl, citrón a rozinky. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170°C asi 40min.
Rychlé jogurtové makovky z remosky
Potřebné ingredience
* KVÁSEK: 70 g vlažné vody, 1 lžíce cukru, 10 g čerstvého droždí; * TĚSTO: 250 g hladké mouky, 50 g bílého jogurtu, 30 g cukru, 15 g oleje, 30 g změklého másla, 1 lžička vanilkového extraktu nebo pasty, ½ vejce (zbytek zůstane na potření makovek před pečením), ¼ lžičky soli; * NA DOKONČENÍ: ½ vejce na potření, celý mák na posypání, kousek másla na vymazání mísy
Postup přípravy
Inspirace z Pekárnománie, originální recept zde - http://www.pekarnomanie.cz/rychle-jogurtove-makovky/
Pečeno ve velké remosce Grand (průměr mísy 29 cm).
Zadělat…