Skvělé jahodové želé řezy anebo dortík ;-)
Potřebné ingredience
Piškot: 4 vejce, 20 dkg cukru krupice, 1 dcl oleje, 1 dcl mléka, 20 dkg polohr. mouky, 1 prdopeč. ...
Jahodové želé: 20 g čiré želatiny (Naturamyl, Dr. Oetker), 100 g vody teplé cca 50 °C, 250 g další vody, 300 g moučkového cukru, 250 g jahodového protlaku (z čerstvých anebo mražených jahod), 250 ml ušlehané šlehačky, červená (jahodová) potravinářská barva, jahodová/rybízová marmeláda
Postup přípravy
Vejce ušleháme s cukrem el. šlehačem, poté přidáme už ručně olej, mléko a mouku s kypř. práškem. Vlijeme buď na plech anebo do velké dortové formy (28 cm) vystlané pečícím papírem…
Bublanina jako dech
Potřebné ingredience
4 vejce, 300 g cukru, 8 a 1/2 lžíce vody, 8 lžic oleje, 300 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva
Postup přípravy
Žloutky, cukr, vodu a olej vyšleháme el. šlehačem - aspoň 5-10 min!!! Poté již ručně přidáme mouku smíchanou s kypř. práškem a nakonec lehce vmícháme ušlehané bílky.
Těsto…
Olejový piškot - univerzální a výborný!
Potřebné ingredience
4 vejce, 20 dkg cukru krupice, 20 dkg polohrubé mouky, 1 dcl mléka, 1 dcl oleje, 3/4 prášku do pečiva - při větším počtu vajec úměrně upravuji suroviny
Postup přípravy
Vejce našleháme s cukrem el. šlehačem, poté ručně přimícháme olej, mléko a mouku s kypř. práškem. Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech/dort. formu a upečeme při 175 °C.
Je…
Buchta angreštovka
Potřebné ingredience
4 vejce, 250 g moučk. cukru, 15 dkg másla (popř. Hera, Zlatá haná), 40 dkg polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa, 1 a 1/2 lžičky sody, angreštový kompot - 1 velký nebo 2 malé, kokos na posypání
Postup přípravy
Vejce utřeme s cukrem (nebo vyšleháme), přidáme rozpuštěné vychladlé máslo, kakao a část mouky se sodou, vlijeme celý angreštový kompot i se šťávou a dosypeme zbytek mouky.…
Opilí čertíci - sladká rychlovka pro nečekanou návštěvu
Potřebné ingredience
2 balení perníku na strouhání (viz. foto), NA POLEVU: 1/2 Hery, 100 g moučk. cukru, 30 g kakaa, 65 ml mléka, 3 lžíce rumu, NA OBALENÍ: 125 g strouhaného kokosu, 50 g moučkového cukru
Postup přípravy
Perník na strouhání si nakrájím na čtverce anebo na tlustější tyčky (to dělám častěji).
Poleva: Heru rozpustíme, do teplé přisypeme cukr, kakao, přidáme mléko a rum a dobře…
Rychlý jablečný koláč
Potřebné ingredience
4 vejce, 1 hrnek cukru krupice, 1-2 lžíce kakaa, 1/2 hrnku oleje, 4 hrnky jablek pokrájených na kostičky, 4 lžíce rozinek, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 prdopeč, 2 lžičky mleté skořice.
Postup přípravy
Vejce našleháme s cukrem, kakaem a olejem do pěny. Poté ručně vmícháme kostičky jablek, propláchnuté rozinky, skořici a nakonec vmícháme mouku smíchanou s kypř. práškem. Je toho…
Buchta z cukety - rychlá a vláčná
Potřebné ingredience
4 vejce, 2 hrnky cukru krupice, 1 hrnek oleje, 2 hrnky nastrouhané cukety (nebo jablek, ale cuketa je mnohem lepší), 1 vanil. cukr, 1 lžičky sody a 1/2 lžičky prdopeče, 3 hrnky polohrubé mouky, 3 lžíce kakaa a 3-5 lžiček mleté skořice (to jak má kdo rád - my spíš těch 5)
Postup přípravy
Vejce vyšleháme s cukrem pomocí šlehače, poté ručně vmícháme olej, nastrouhanou cuketu, vanil. cukr. Vymícháme. V další nádobě si smícháme mouku, sodu a kypř. prášek, kakao a…
Valašský frgál
Potřebné ingredience
Těsto: 300 hrubé mouky, 200 g hladké mouky selské (tzn. asi polosvětlé ?!), 120 g mletého cukru, 120 g Hery, 2 dcl stolního oleje, 2 žloutky, 30 g droždí, 2 dcl mléka, sůl, rum,
Maková náplň: 400 g mletého máku, 100 g cukru, 1 dcl mléka, vanilinový cukr, citronová kúra,
Hrušková náplň: 400 g sušených hrušek, 100 g mletého cukru, badyán
Postup přípravy
Tuk, žloutky a cukr vymíchejte do pěny, postupně přidávejte mouku se solí, kvásek a umíchejte těsto. Máte-li ho z poloviny umícháno, přidejte olej a rum. Nechte kynout 2 hodiny.…
Zasněžené řezy
Potřebné ingredience
Těsto: 4 vejce, 20 dkg cukru krupice, 10 lžic oleje, 20 dkg polohrubé mouky, 1 prdopeč,
Krém: 0,6 l mléka, 2 vanilk. pudingy, 250 g másla, 1 vanil. cukr, cukr moučka dle chuti (cca10 dkg), 1 tvaroh, 5 lžic kokosu, rum dle chuti,
Na posypání: cca 10-15 dkg kokosu
Postup přípravy
Těsto: Vejce našleháme s cukrem, poté vmícháme olej a prosátou mouku s kypř. práškem. Těsto vlijeme na vymazaný a vysypaný pekáč a pečeme při 175 °C.
Krém: Puding uvaříme…
Sváteční štafetky
Potřebné ingredience
Těsto: 26 dkg cukru krystal, 11-12 bílků, 12 dkg hladké mouky, 12 dkg mletých ořechů
Krém: 3 dkg másla/Hery, 3 dkg hladké mouky, 2 dcl vody, špetka soli, 1 máslo, lžička mleté kávy, cukr a rum dle chuti
Postup přípravy
Těsto: Bílky s cukrem ušleháme do husta, přidáme mouku smíchanou s ořechy. Připravíme si 3 plechy vyložené pečícím papírem a těsto rozdělíme na tyto 3 plechy. Pečeme prudce (na…