Vídeňská "vařená" bábovka
Potřebné ingredience
1/4 mléka, 150 g másla nebo Hera, 150 g cukru krupice, 2 - 3 lžíce kakaa, 300 g pol. mouky, 1 van. cukr, 1 prášek do pečiva, 1 celé vejce, citrónová kůra a rum
Postup přípravy
Mléko, máslo, cukr, van. cukr, kůru, kakao a rum svaříme a necháme úplně vychladnout. Do vychladlého zamícháme vejce, mouku a prášek do pečiva. Dáme do formy a do STUDENÉ TROUBY!!…
DEZERT - Panna Cotta (vařená smetana)
Potřebné ingredience
1 l šlehačky, 6 plátků želatiny, 5 lžic cukru, citrónová kůra, vanil. cukr a trochu rumu cca 2 lžíce). NA POLEVU: 6 lžic vody, 2 lžíce cikru, 2 lžíce smetany (šlehačky, co jsme si dali stranou z toho litru).
Postup přípravy
Želatinu namočíme do studené vody (10 min.). Šlehačku, cukr, van. cukr, rum a citr. kůru dáme vařit, ale nesmí bublat - vřít!!! Pořád mícháme. Když je cukr rozpuštěný, tak…
Rumové měsíčky (buchta s rumovou polevou) nebo i…
Potřebné ingredience
Na těsto: 180 g cukru, 180 g másla, 4 vejce, 180 g hl. mouky, 3 lžíce kakaa. Na polevu: 200 g prosátého cukru, 2 lžíce rumu , lžíce horké vody (případně více). Pokud chcete na klasický plech, tak je potřeba dávka z 240 g cukru, másla, mouky, 4 lžic kakaa a 5.-ti vajec!!! Já používám malý od Hery a toto množství je na něj akorát.
Postup přípravy
Máslo a vejce si předem necháme ohřát na pokojovou teplotu. Teprve pak cukr, máslo našleháme a pak zašleháváme postupně po jednom vejci. Potom přidáme mouku smíchanou s kakaem a…
Sachr z jablek - nejen dort, ale i moučník ke kávě ,-)…
Potřebné ingredience
250 g hl. mouky, 300 g cukru, 300 g jemně nastrouhaných jablek, 100 g rozpuštěného tuku (Hera, máslo), 40 g kakaa, 1 prášek do pečiva, 3 vejce, marmeláda na promazání a čokoládová poleva (100 g hořké čokolády Orion + kousek másla + 2 lžíce smetany) na polití hotového dortu. Na ozdobu šlehačka a vlašáky, ale není nutné.
Postup přípravy
Tuk, cukr a vejce důkladně ušleháme. Do směsi po lžičkách vmícháváme mouku prosátou s práškem do pečiva a kakaem. Poté do těsta opatrně přidáváme nastrouhaná jablka. Vše nalijeme…
Velikonoční beránek zdobený sněhem (může být i bez…
Potřebné ingredience
Beránek upečený jako šlehačková bábovka: 250 g - 300 g polohrubé mouky, 250 ml šlehačky, 3 celá vejce, 1/2 nebo celý prášek do pečiva, 250 g cukru. Na sníh: 4 bílky, pol. lžíce octa, 300 g cukru moučky.
Postup přípravy
Na beránka vše smícháme a dáme vymazané a vysypané formy upéct.
Bílky šleháme a postupně zašleháme všechen cukr. Když je všechen cukr zašlehaný, přidáme ocet a došleháme do…
Opilý Kapucín
Potřebné ingredience
Na korpus: 250 g Hery, 220 g cukru, 6 žloutků, sníh ze šesti bílků a lžíce cukru, 120 g polohrubé mouky, van. cukr, prášek do pečiva, kakao Na náplň: rybízový džem, broskvový kompot, a nádivka z 200g vlašských ořechů, 200 g cukru a 1 dcl rumu. Poleva: jedna 200 g čololáda na vaření, půl kostky másla a dvě lžíce zakysané smetany (nemusí být, ale s ní není poleva tak tvrdá). Takže, jak má kdo rád:-)).
Postup přípravy
Máslo, cukr a žloutky vyšleháme do pěny, pak přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakaem a pak opatrně vmícháme tuhý sníh. Dáme péct. Upečené a vychladlé potřeme džemem,…
Můj oblíbený krém na Míša-řezy, Tiramisu a pudinkové…
Potřebné ingredience
Jeden tvaroh (ne vaničkový), jedna zakysaná smetana, jedno pomazánkové máslo, jedna Jesenka, rum, půl hrnku cukru (dávám krupici), van. cukr a dvě lžíce pudinku-sypkého (dávám vanilkový nebo smetanový) Na Tiramisu dejte dvojité množství.
Postup přípravy
Vše si nechte chvíli před přípravou vyndané z ledničky, aby to mělo stejnou teplotu a při šlehání se to nesrazilo. Z tohoto krému můžete připravit Tiramisu (mám popsané v…
Linecký koláč s jablky, marmeládou, tvarohem nebo i…
Potřebné ingredience
600 g hladké nebo hl. špaldové mouky, 200 g cukru, 200 g tuku (dávám Heru nebo Stelu), 2 vejce a 1 prášek do pečiva
Postup přípravy
Vše zpracujeme na těsto. Těsto si rozdělte na 2 díly (asi tak na větší polovinu a zbytek). Dělám to od oka. Spodní díl dejte na vymazaný a vysypaný plech či formu (jako já).…
Vynikající a vláčná bábovka z pomazánkového másla
Potřebné ingredience
250 g pomazánkového másla, 4 vejce, 1 hrnek krystalového cukru, 1 hrnek polohrubé mouky, 1 kypřící prášek do pečiva, 1 vanilkový cukr, trochu citronové kúry (dávám sušenou a někdy i pomerančovou) kakao podle chuti. Já přidávám i trochu rumu :-))
Postup přípravy
Nejprve našleháme máslo, vejce a cukr, pak přidáme mouku a ostatní suroviny. Těsto do formy klademe po lžících. Pečeme ve středně vyhřáté troubě. Bábovka je krásně vláčná i další…
Koláč z tvarohového těsta s ovocem (výborný a bez…
Potřebné ingredience
250 g Tvarohu,
200 g cukru,
200 g hery,
4 vejce,
1 prášek do pečiva,
250 g hl. mouky,
ovoce (jablka nastrouhaná nahrubo, meruňkový kompot...) Mě to víc chutnalo s meruňkami a chystám se na švestkový kompot.
Drobenka: 70 g másla (použila jsem heru),
70 g cukru,
150 g mouky (použila jsem půl na půl hrubou a polohrubou)