Ořechové hvězdičky (bezlepkové)
Potřebné ingredience
NA TĚSTO: 210g mletých vlašských ořechů, 210g moučkového cukru (a další na podsypávání), 1 celé vejce a 1 žloutek, NA POLEVU: 1 bílek, 50g moučkového cukru, špetka soli, NA OZDOBU: celé, sekané nebo mleté vlašské ořechy NEBO strouhaná hořká čokoláda
Postup přípravy
Těsto je dobré připravit si předem, protože mu hodně prospívá delší odležení. Určitě alespoň 24 hodin, ale klidně ho zapomeňte v lednici i dva nebo tři dny, než se dáte do jeho…
Čokoládové dortíčky
Potřebné ingredience
210g hladké mouky, 140g moučkového cukru, 2 vrchovaté polévkové lžíce kakaa holandského typu, 2 žloutky (kdyby těsto odmítalo držet, lze dodat jeden bílek), 140g másla, 70g mletých vlašských ořechů (ne víc!)
Postup přípravy
1/ Těsto zpracovat na válu. (Mouku a cukr nasypat na hromadu, uprostřed vytvořit důlek, do něj vlít žloutky, přidat kakao, ořechy a nastrouhané změklé máslo. Zpracovat nejdřív…
Pracny mojí babičky
Potřebné ingredience
350g hladké mouky, 250g másla, 20g kakaa (já osobně dávám i o něco víc, protože kakaovou chuť mám hodně ráda), 140g mletých vlašských ořechů, 200g moučkového cukru, 1/2 vanilkového cukru, 3 mleté hřebíčky, 1/2 lžičky skořice
Postup přípravy
1/ Všechny ingredience prohníst na válu do kompaktního těsta. (Chvíli to trvá, ale je třeba vytrvat.)
2/ Těsto namačkat do formiček na pracny. (Nestačí jen ho volně do nich…
Vanilkové rohlíčky
Potřebné ingredience
150g hladké mouky, 70g moučkového cukru (+ trocha navíc na obalení), 100g másla, 50g mletých vlašských ořechů (ne víc!)
Postup přípravy
1/ Ze všech ingrediencí vypracovat na vále těsto. (Je možné a žádoucí nechat jeden den uležet v chladu, ale dá se pracovat i ihned.)
2/ Předehřát troubu na 130°C.
3/ Z…
Tvarohové kokosky
Potřebné ingredience
4 bílky, špetka soli, 150 g krupicového cukru, 1 vanilinový cukr, 70 g měkkého tvarohu, 180 g kokosu
Postup přípravy
1/ Předehřát troubu na 150°C. Plech si vyložit pečícím papírem.
2/ Bílky se špetkou soli ušlehat do polotuha (špičky by se po vytažení metly měly ještě ohýbat dolů). Poté…
Medové perníčky (lze jíst hned po upečení)
Potřebné ingredience
NA 1 DÁVKU TĚSTA: 400g hladké mouky, 140g moučkového cukru, 50g másla, 2 vejce, 2 lžíce medu, 1 lžička jedlé sody, mleté koření: 1/2 lžičky anýzu, 4-5 kuliček nového koření, 5 hřebíčků, 1 vejce na potření po upečení, NA POLEVU: bílek, moučkový cukr, citronová šťáva
Postup přípravy
Tenhle recept se v naší rodině peče posledních dvacet let - co ho můj táta objevil v nějakém sešitě a odladil k dokonalosti. U nás totiž už leta peče vánoční cukroví táta. :)
…