Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 162 návštěvníků)

Medové perníčky (lze jíst hned po upečení)

0.0
Medové perníčky (lze jíst hned po upečení)

Potřebné ingredience

NA 1 DÁVKU TĚSTA: 400g hladké mouky, 140g moučkového cukru, 50g másla, 2 vejce, 2 lžíce medu, 1 lžička jedlé sody, mleté koření: 1/2 lžičky anýzu, 4-5 kuliček nového koření, 5 hřebíčků, 1 vejce na potření po upečení, NA POLEVU: bílek, moučkový cukr, citronová šťáva

Postup přípravy

Tenhle recept se v naší rodině peče posledních dvacet let - co ho můj táta objevil v nějakém sešitě a odladil k dokonalosti. U nás totiž už leta peče vánoční cukroví táta. :)

1/ Všechny ingredience na dávku těsta zpracovat ručně na válu. (Resp. můj osvědčený postup je tento: V míse rozšlehat vajíčka, máslo rozpustit a přilít. Pak metličkou postupně zašlehat med, cukr, sodu a koření. Pak vyměnit metličku za vařečku, přisypat asi polovinu mouky a zapracovat ji do medové směsi. Přisypat a zapracovat ještě tolik mouky, kolik těsto jen pohybem vařečky pojme, zbytek mouky vysypat na vál a do ní vyklopit obsah mísy. Těsto zpracovat ručně na válu, ve výsledku bude vláčné, bude držet pohromadě a bude se dobře tvarovat.) Hotové těsto nechat asi 10 minut odležet v lednici, pak se může hned zpracovávat.
2/ Předehřát troubu na 150°C.
3/ Těsto vyválet do tloušťky asi 5 mm a vykrájet z něj požadované tvary, ty potom přenést na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech.
4/ Péct asi 12 min. (Může to trvat i trochu déle - podle tloušťky těsta.)
5/ Hned po vyjmutí z trouby (ještě horké) potřít perníčky rozšlehaným vejcem.
6/ Před zdobením nechat perníčky dostatečně vychladnout (lépe nechat odležet až do druhého dne), zdobit polevou z bílku, moučkového cukru a citronu (nebo tím, co máte osvědčené vy). :)

Několik poznámek:
Nedoporučuju zpracovávat najednou více než jednu dávku těsta, bylo by to hodně fyzicky náročné.
Tyhle perníčky se dají jíst prakticky hned po upečení, nemusí se nechávat někde dny či dokonce týdny měknout.
Dobré je perníčky skladovat v uzavřené nádobě, třeba jen v přiklopeném hrnci.
Po opakujících se dotazech jsem konečně spočítala perníčky z jedné dávky: Při průměrné velikosti jednoho perníčku 5x7cm jsem měla 80 kousků.

V míse rozšlehat vajíčka, máslo rozpustit a přilít. Pak metličkou (nebo vidličkou) postupně zašlehat med, cukr, sodu a koření.

Pak vyměnit metličku za vařečku (nebo zůstat u vidličky), přisypat asi polovinu mouky a zapracovat ji do medové směsi. Přisypat a zapracovat ještě tolik mouky, kolik těsto jen pohybem vařečky či vidličky pojme.

Zbytek mouky vysypat na vál a do ní vyklopit obsah mísy.

Těsto zpracovat ručně na válu, ve výsledku bude vláčné, bude držet pohromadě a bude se dobře tvarovat.

Hotové těsto zabalit do potravinové fólie a nechat asi 10 minut odležet v lednici, pak se může hned zpracovávat. (V lednici samozřejmě může být ponecháno i mnohem déle.)

Těsto vyválet do tloušťky asi 5 mm a vykrájet z něj požadované tvary, ty potom přenést na vymazaný nebo pečícím papírem vyložený plech.

Předehřát troubu na 150°C. Péct asi 12 min. Hned po vyjmutí z trouby (ještě horké) potřít perníčky rozšlehaným vejcem.

Před zdobením nechat perníčky dostatečně vychladnout (lépe nechat odležet až do druhého dne), zdobit polevou z bílku, moučkového cukru a citronu.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

neo 4. 12. 2019, 8:49
Letos jsem vyzkoušela váš recept a je opravdu senzační (F) s těstem se krásně pracovalo a jsou opravdu měkoučké. Hlavní je vytáhnout je dříve, oni dojdou a jsou výborné. (L)
karma75 29. 10. 2018, 7:06
Letos vyzkouším Váš recept, děkuji (F)
Barca65536 28. 10. 2018, 17:30
Včera jsme s dcerou zkoušely a jsou opravdu skvělé. Jen jsme pekly cca 9 min, bohatě stačilo, to ale asi záleží na troubě. Každopádně recept s radostí doporučuji. (L) (clamp)
zandulka 8. 12. 2016, 13:08
Včera jsme pekli a jsou luxusní (clamp) nejlepší recept!!!!! |:o) krásné Vánoce Všem (banky) (darecek)
Nadys 20. 6. 2016, 8:53
(F)
Hrusticka206 1. 12. 2015, 17:19
(Y) (Y) |:o)
horama 20. 6. 2016, 8:41
@Hrusticka206 Mně se na nich moc líbí, že s tím těstem umí pracovat i malé děti.
OKHanka 10. 12. 2014, 10:32
Marti super - už je pečeme druhým rokem a celé moje okolí také ;) a nikdy jich není dost :D
dlaskovacka 13. 10. 2013, 18:21
Tak já letos zkoušela už teď :) Po loňských čtyřech zaručených receptech..bez úspěchu :( jsou tyhle opravdu hned k jídlu |:o) |:o) |:o) |:o) Můžu jen doporučit (Y) (Y) (Y) (Y)
horama 30. 10. 2013, 9:40
@dlaskovacka Jsem ráda, že jste konečně našla. (D)
apetite 20. 12. 2012, 23:03
mia13star 20. 12. 2012, 22:22
:-) jéé, tohle je "maminčin recept" (Y) ... přesně tenhle používáme už strašný roky !!! Máma pořád zkoušela nový a nový recepty.. od kamarádek, od příbuzných, různé recepty na perníčky z novin a časopisů.... a nakonec jsme narazili na toto - A OD TÉ DOBY UŽ JINÝ NEDĚLÁME ! .. recept jsem si vzala od mé maminky a směle šířám dál ,-) .. jsem ráda, že ho má i někdo jiný za nejoblíbenější perníčkový recept (L) .. jen jsem teda chtěla sem na mmb vložit recept, ale teď koukám, že je to zbytečné. RECEPT VŘELE DOPORUČUJI. perníčky jsou opravdu měkké hned po upeční, takže pro nás ideální recept ! Uchováváme je v igelitovém sáčku a opravdu neztvrdnou ! (Y) (pernicek) .. jen bych, s prominutím, upozornila na malou chybičku v ingrediencích.. nemá tam být "jedlou sodu" ?? a né mletou sodu
horama 21. 12. 2012, 10:52
@mia13star Ano, je myšlena jedlá soda. Prostě soda bicarbona.
kakluse 5. 12. 2011, 19:39
Tak já jsem je taky dnes prubla a jsou super (Y) (Y) (Y) (Y)děkujeme za super receptík (L) (L) (L) (L)
horama 6. 12. 2011, 14:29
@kakluse (D)
ivana.king 3. 12. 2011, 12:36
Huráááá - poprvé v životě mám měkké perníčky! (Y) Každý rok jsem zkoušela něco nového - až letos jsem natrefila na ten správný recept :-) Děkuji za něj a přeji krásný advent (hello)
horama 4. 12. 2011, 19:14
@ivana.king Blahopřeji k Vašim prima perníčkům a také přeji krásný advent. (F) Martina H.
Kaattka 26. 11. 2011, 11:44
Výborný recept, právě jsem je upekla. Pěkný advent Katka
horama 27. 11. 2011, 20:28
@Kaattka (F) Také přeju pěkný advent. Martina
Marťule111 5. 4. 2011, 13:44
Já píšu sem podruhé, protože od Vánoc, kdy jsem je upekla poprvé, jsem je dnes opět (už po třetí) musela dělat, kluci se nedali přesvědčit. Vidím to na to, že je budeme dělat tak 1x měsíc ,-).
horama 6. 4. 2011, 10:46
@Marťule111 Koukám, že zatímco vašim klukům udělal ten recept radost velikou, vám přeci jen o trochu menší. :-p Jsem ale moc ráda, že se u vás perníčky ujaly. Ať se vám daří při každém dalším pečení.
Sissina30 16. 12. 2010, 20:04
Dobrý den, děkuji za recept! Perníčky jsou výborné-dcerka je zobe rovnou z plechu (zip) Už jsem je musela dělat podruhé..stejně asi do Vánoc nevydrží. Koření drtim v hmoždíři :-) Jinak přidám trochu citronové a pomerančové kůry, skořice a badyánu...jsou voňavé. (pernicek) Krásné Vánoce přeji! Andrea s holčičkama (kolednici)
horama 17. 12. 2010, 23:06
@Sissina30 Už jedete druhé kolo? Tak pozor, aby dceři někdo neporadil, že perníčky by se daly dělat i o Velikonocích a třeba rozdávat koledníkům místo kraslic. ,-) (Vlastní zkušenost: Koledníci bývají nadšení, že dostanou cokoli jiného, než vejce.)
Sissina30 22. 12. 2010, 11:08
@horama To není špatný nápad! Lepší než barvit vajíčka. Akorát musím sehnat vykrajovátko ve tvaru vejce :-)))Díky za tip! (kocka)
horama 22. 12. 2010, 16:28
@Sissina30 Není zač. Vykrajovátka ve tvaru vejce se běžně dělají. A taky zajíčci, ptáčci a kuřátka, ovečky apod.
hojgřice 1. 12. 2010, 16:54
Marti teď jsme se synem dopekli perníčky a jsou výborné (Y). Díky za recept a rady! Monika a Filípek Hojgrovi
horama 1. 12. 2010, 17:13
@hojgřice Dobrou chuť. (jidlo)
Marťule111 1. 12. 2010, 16:46
Právě je jíme, velmi dobré, jen jsem přidala skořici a trochu bio kypřícího prášku. Mooc chválíme recept (K).
horama 1. 12. 2010, 17:14
@Marťule111 Vlastním inovacím se nikdy meze nekladou. Jsem ráda, že chutnají. (hello)
hojgřice 1. 12. 2010, 11:05
Marti prosím vás, kolik je asi perníčků z jedné dávky? Přemýšlím, jestli udělat z jedné nebo dvou dávek. Děkuji! Monika
horama 1. 12. 2010, 14:25
@hojgřice Při tlouťce vyválení asi 3mm to vychází zhruba na jeden a půl plechu. Kousky jsem ale nikdy nepočítala. (Mimochodem, všimla jsem si, že jsem se přepsala v receptu v tloušťce vyvalování a místo 3-5mm jsem napsala 5-7mm. Jak to vzniklo, nemám tušení. :-o Naštěstí to zatím žádnou zkušenou pekařku nezmátlo a teď už jsem to opravila.)
misa123 30. 11. 2010, 10:09
chcem sa opýtať fakt lyžička mletej sody????? možem tam dať korenie do perniku ???? miesto anýzu, noveho korenia atd....??? díky za odpoveď
horama 30. 11. 2010, 16:08
@misa123 Ano, opravdu lžička jedlé sody. (Prodává se v obchodech běžně v části právě k pečení, ve stejném místě jako kypřící prášky apod.) Místo vlastnoručně mletého koření určitě můžete použít i nějakou směs koření do perníku. Pro mě by to byl rozdíl, protože za dvacet let si člověk na jednu konkrétní chuť hodně zvykne, ale nic špatného to perníčkům udělat nemůže a ty vaše budou prostě chutnat nepatrně jinak. (C) (Musím přiznat, že když jsem si vlastní domácnost chtěla vybavit mlýnkem na koření, byl problém ten klasický sehnat. Trvalo mi to půl roku. :´()
rady2 30. 11. 2010, 10:02
Jednoduché, rychlé, perníčky jsou opravdu měkké. Doporučuji :-)
horama 30. 11. 2010, 16:12
@rady2 (F)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie