Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 10 návštěvníků)

Mandlové perníčky měkké hned

0.0
Mandlové perníčky měkké hned

Potřebné ingredience

360g cukr moučky ( dělají i extra jemnou, nemusíte přesívat ), 360g másla, 360g mletých loupaných mandlí ( nemusí být, o to více přidáte mouky ), 700g hladké mouky, 2 celá vejce, 8 lžic medu, 6 lžic mléka, perníkové koření ( já měla od Vitany - pozor neplést s kypřícím práškem do perníku, to NE ), 1 vejce na potření perníčků CUKROVÁ POLEVA: cukr moučka buď prosátá nejlépe přes silonku nebo extra jemná, citrónová šťáva, bílek též prosátý přs silonku, aby se neucpával sáček. V poměru zhruba 2 bílky a 300g prosáté cukr moučky, ale nedávejte ji najednou, zkuste si jak bude poleva hustá, aby nestékala na perníčkách. Doporučená poleva ( někde vyčtená ) : 1 bílek, 150 - 180g prosátého moučkového cukru ( doporučeno 170g ), trochu citrónové šťávy a 1 lžička solamylu

Postup přípravy

Máslo, med a mléko zvolna rozpustíme a smícháme s vejcem. Nejlepší to je šlehat ruční metličkou jako když děláte jíšku.

Mouku, cukr, koření a mandle smícháme a zaděláme rozpuštěnou směsí. Zpracujeme v husté těsto, které se nelepí na ruce, zabalíme do folie nebo mikrotenových sáčků a necháme v chladnu uležet do druhého dne. Nespěchejte, někde jsem četla, že perníkové těsto se může rozležet v chladničce i týden. Těsto pak perfektně nasákne kořením a hlavně je okamžitě měkké hned po upečení !

Rozválíme asi na 5 mm vysokou placku, může být i o trochu vyšší, je pak křehčí. Vykrájíme tvary, položíme na pečící papír a potřeme rozšlehaným celým vejcem, nejlépe štětečkem, aby se nedělaly rýhy a nepraskal povrch. Pečeme v předehřáté troubě asi na 160°C zhruba 15 minut ( možná i méně, chce to vyzkoušet ), další plechy pak už jdou rychleji. Hlídejte to ! Měly by se vyndavat když ještě máte pocit jako by nebyly úplně hotové, protože jak zhnědnou, tak zhořknou a ztvrdnou. Prostě odhadem :-))) Po upečení ještě horké potírám štětečkem směsí - rozkvedlaným žloutkem se lžičkou vody. Krásně se potom lesknou a jsou měkké.

Na stránkách Timidekoru jsem koupila barevné ozdobičky a zbytek dozdobila bílkovou polevou. TIP - k perníčkům dejte rozkrojené jablíčko, budou krásně měkoučké, i kdyby vám ztvrdly ,-)

DOBROU CHUŤ !

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

bibi4 28. 11. 2009, 10:59
(andel)
bibi4 28. 11. 2009, 10:58
(banky)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie