Zobrazit přihlášovací formulář
(recept si oblíbilo 38 návštěvníků)

Pracny mojí babičky

0.0
Pracny mojí babičky

Potřebné ingredience

350g hladké mouky, 250g másla, 20g kakaa (já osobně dávám i o něco víc, protože kakaovou chuť mám hodně ráda), 140g mletých vlašských ořechů, 200g moučkového cukru, 1/2 vanilkového cukru, 3 mleté hřebíčky, 1/2 lžičky skořice

Postup přípravy

1/ Všechny ingredience prohníst na válu do kompaktního těsta. (Chvíli to trvá, ale je třeba vytrvat.)
2/ Těsto namačkat do formiček na pracny. (Nestačí jen ho volně do nich vložit, opravdu pořádně zamačkat.)
3/ Troubu předehřát na 150°C.
4/ Pracny péct ve formičkách položených na plechu asi 12-15 minut.
5/ Po upečení nechat malinko vychladnout, aby se formičky daly vzít do ruky a pracny z nich vyklepnout.

Pozn.:
Máslo do těsta je dobré si nakrájet na malé kostičky nebo nastrouhat, aby se těsto lépe zpracovávalo.
Pokud máte formičky na pracny nově nakoupené a ještě nikdy jste je nepoužili, je dobré je před použitím projet namaštěným prstem.
Všem znalým se omlouvám za poznámku, že se pracny pečou ve formičkách. Mám ale kamarádku, které jsme to kdysi nezdůraznili, ona je upekla vyklopené na plechu a nakonec se jedly lžičkou z misky. :)

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

marcelkasimonka 8. 12. 2012, 14:31
Dělala jsem dnes a (Y) (Y) (Y)
horama 9. 12. 2012, 19:54
@marcelkasimonka Tak dobrou chuť. Ale pozor, aby do Vánoc nějaké zbyly. ,-)
kattarrinka 28. 11. 2012, 13:42
Nemám oříšky, vadí to hodně,když tam budou chybět? asi ano že?
horama 29. 11. 2012, 16:45
@kattarrinka Obávám se, že to vadí dost zásadně. Bez ořechů ten recept nebude fungovat.
sitaeva 10. 12. 2011, 14:17
chtěla jsem se zeptat nechybí tam vajíčko?
horama 11. 12. 2011, 20:12
@sitaeva Nechybí, opravdu se dělají bez vajíčka. Pouze popsané ingredience, těsto pořádně propracovat, aby se máslo rovnoměrně dostalo všude (tahle část je nejpracnější). Může a nemusí se nechávat odležet. Pracny jsou křehké, ale vždycky mi při vyklepávání držely a nelámaly se.
Jahůdka- Lahůdka 20. 12. 2010, 10:46
Martinko, jen se chci zeptat, zda formičky vymazáváte? Děkuji za odpověď, H.
horama 21. 12. 2010, 10:53
@Jahůdka- Lahůdka Když jsem je koupila nové, projela jsem je prstem mastným od másla. Po každém pečení je omyju, ale nijak pečlivě neodmašťuju, takže formičky ani nevymazávám. Pokud nemáte ve zvyku dokonale odmašťovat, vymazávat nemusíte. Pokud jste pečlivka při čištění, radši to taky projeďte mastným prstem. (Ale určitě ne vymazávání vrstvou tuku.)
Chula 28. 11. 2010, 17:46
Jsou super! (Y)Krásně se s těstem pracuje a chuťově výtečné (zajic) Díky! dělala sem poprvé a určo ne naposledy.Musím je schovat jinak zmizí ještě před Vánocema. ,-)
horama 28. 11. 2010, 18:38
@Chula Blahopřeju k povedeným pracnám. (Y)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie