Škvarkové tyčky (2 plechy)
Potřebné ingredience
150g vody, 15g droždí, 1 lžička sladěnky, 1 a 1/2 lžičky soli, 200g hladké mouky,100g celozrnné pšeničné mouky, 60g mletých škvarků (dobře se nasekají ve foodprocesoru s přidáním mouky, ideálně, když jsou trochu zmrzlé), trochu sušeného česneku, trochu mletého kmínu
Postup přípravy
Vypracujeme kynuté těsto a necháme vykynout. Rozdělíme na cca 25 - 30 kousků, ze kterých vyválíme dlouhé tyčinky, které ukládáme na plech. Necháme ještě nakynout a pečeme ve…
Brazilské pao (bezpepkové tapiokové bochánky)
Potřebné ingredience
400g tapiokové mouky, 50 - 100g strouhaného parmazánu (s 50g nadýchanější, s 90g "gelové"), 1 a půl vejce nebo dvě malá (cca 75 - 85g), 200g tekutiny (voda + mléko), 80g oleje, sůl, pepř
Postup přípravy
Tekutinu s olejem zahřejeme a vlijeme k mouce, osolíme opepříme a zamícháme. Necháme vychladnout a přidáme parmazán a vejce. Necháme zcela vychladnout, můžeme připravit předem…
Tyčinky
Potřebné ingredience
120g vody, trochu sladěnky (cukru), 1 lžička soli, 1 lžíce uzené papriky, 1 lžíce sezamu, 1 lžíce oleje, 100g pšeničné celozrnné mouky, 100g hladké pšeničné mouky, 9g droždí
Postup přípravy
Vypracujeme těsto a necháme asi 30min vykynout. Poté rozválíme na placku 0,5 - 1cm silnou, nakrájíme na proužky a necháme chvíli odpočinout. Jednotlivé tyčinky zakroutíme a dáme…
Kváskové krekry
Potřebné ingredience
125g špaldové mouky, 40g olivového oleje, 250g kvasu (z odebírání při oživování kvásku), 4 - 5g soli, 20g chia semínek, 20g lněného semínka, event. trochu vody
Postup přípravy
Vše zpracujeme v robotu, když se těsto nechce umíchat, přidáme trochu vody. Vyválíme co nejtenčí placku a nakrájíme. Pečeme ve vyhřáté troubě na 170-180°C asi 20-30min. - do…
Semínkové krekry
Potřebné ingredience
160g slunečnice, 40g lněného semínka (mix hnědé a zlaté), 80g chia semínek, 40g sezamu, 100g dýňových semínek, 4-6g soli, 360g vody
Postup přípravy
Smícháme semínka a sůl, přilijeme vodu, zamícháme a necháme 30min. stát. Poté gumovou stěrkou rozetřeme na plech (na pečící papír) a pečeme ve vyhřáté troubě na 160°C asi 15min.…
Špaldové krekry s vínem
Potřebné ingredience
100g bílého vína, 50g řeckého jogurtu, 25g měkkého másla, 250g špaldové celozrnné mouky, asi lžička soli (cca 5-7g). Semínka na posypání.
Postup přípravy
Vypracujeme těsto, vyválíme a buď vykrájíme tvary nebo rádýlkem nařežeme na tyčinky. Potřeme vodou a ev. posypeme semínky, která přitiskneme. Pečeme na 170°C asi 25-30min.
Makové krekry
Potřebné ingredience
malá hrst máku, 1 lžička soli, 1 lžička PP, 150g hladké mouky, 40g kukuřičné mouky, 100g jogurtu, 60g másla, 1 vejce (+ na potření)
Postup přípravy
Z mouky, soli, PP a másla uděláme drobenku, poté přidáme jogurt a vejce, nakonec mák, a vypravujeme těsto. Necháme asi hodinu v lednici odpočinout. Poté rozválíme a vykrájíme…
Česnekové kousky
Potřebné ingredience
250g hladké pšeničné mouky, 50g celozrnné pšeničné mouky, 1 lžička soli, cca 240g mléka, 20g droždí, 40g oleje. Náplň: 120g másla, 4 stroužky česneku, 2 žloutky, sůl, 50-70g strouhaného sýru
Postup přípravy
Zaděláme kynuté těsto, necháme asi hodinu kynout. Rozdělíme na dvě části, každou vyválíme na plát, potřeme polovinou náplně, posypeme sýrem, zarolujeme a krájíme na trojúhelníky.…
Brynzové tyčinky
Potřebné ingredience
80g hladké špaldové mouky, 50g celozrnné špaldové mouky, 40g rýžové mouky, 130g brynzy, 1 vejce, 120g másla, 1-2 lžičky PP
Postup přípravy
Ze surovin vypracujeme těsto, necháme minimálně hodinu v lednici. Poté vyválíme, nakrájíme tyčinky a upečeme ve vyhřáté troubě na 200°C dozlatova. Potřeme vejcem a posypeme kmínem…
Křupavé tyčinky
Potřebné ingredience
300 - 330g sodovky, 400g hladké mouky, 100g kukuřičné hladké mouky, 40g olivového oleje, asi 10g soli, popřípadě nějaké koření do těsta
Postup přípravy
Ze surovin vypracujeme těsto, necháme chvíli v chladu odpočívat. Na pomoučené ploše vyválíme co nejtenčí plát, nakrájíme na tyčinky a vyskládáme na plech. Pečeme ve vyhřáté troubě…