*´´¨¨*ČOČKOVÁ POLÉVKA*¨¨´´*
Potřebné ingredience
ČOČKU JÁ DÁVÁM PŮL PYTLÍKU,SŮL,MAGI KOŘENÍ,CIBULE,KLOBÁSKA NEBO MORAVSKÉ UZENÉ,MÁSLO.
Postup přípravy
ČOČKU SI NA CCA 20 MINUT NAMOČIM DO VODY PAK JÍ POŘÁDNĚ OPLÁCHNU A DÁM DO VODY ,OSOLÍM A VAŘÍM DO ZMĚKNUTÍ.
MEZI TÍM SI NA MÁSLE OSMAHNU CIBULKU NA NÍ DÁM NAKRÁJENOU KLOBÁSKU…
Kmínová s vajíčkem
Potřebné ingredience
Sádlo, kmín, brambory, vajíčko, hladká mouka, sůl, pórek.
Postup přípravy
Na sádle krátce opečeme kmín a pórek, zaprášíme moukou a zalijeme vodou. Přidáme brambory, osolíme a vaříme do změknutí. Nakonec zašleháme vejce.
Cizrnová hrachovka - zdravá, ale fakt dobrá :-D
Potřebné ingredience
1/4 kg cizrny - běžně k dostání v Tescu u luštěnin, středně velká cibule, 3-4 PL olivového oleje, 1/2 sáčku mraženého hrášku, 5-6 stroužků česneku, majoránka, sůl
Postup přípravy
Cizrnu předem namočíme na 3-4 hodiny do studené vody a pak ji dáme na 20 minut vařit do papiňáku... pak vypneme a necháme víko samovolně povolit (kdo se nebojí prdíků, nechá vařit…
Superrychlá mrkvičková polévka
Potřebné ingredience
mrkev,máslo nebo rama atd.....vajíčko,krupička,troška mouky,lahůdková cibulka nebo pórek, někdy kmín,posolit .....
Postup přípravy
Mrkev nastrouháme na hrubším struhadle a osmahneme na másle, přidáme pórek nebo cibulku.
Přidáme mouku, vytvoří se něco jako jíška a zalijeme vodou. Vajíčko s krupičkou…
ÚPLNĚ JEDNODUCHÁ A RYCHLÁ GULÁŠOVÁ POLÉVKA 1
Potřebné ingredience
SÁDLO NEBO OLEJ, 1 CIBULE, MĚKKÝ SALÁM (GOTHAJ,DIEŤÁK),ŠPETKA SL. PAPRIKY, 2 LŽÍCE HLADKÉ MOUKY, 5-6 BRAMBOR,MASOX, PEPŘ, ZELENÁ PETRŽELKA NEBO MAJORÁNKA
Postup přípravy
DO KASTROLU SI DÁM SÁDLO (NEBO TROŠKU OLEJE) A NA DROBNO NAKRÁJÍM CIBULKU, NECHÁM OSMAŽIT A PŘIDÁM NA KOSTIČKY NEBO NA NUDLIČKY MĚKÝ SALÁM, ZASE OSMAŽÍM A BABIČKA MĚ NAUČILA, ŽE…
Rybí polévka z Pangasia - bez kostí :o)
Potřebné ingredience
3 mrkve *** 1 a 1/2 petržele *** kousek celeru (asi jako petržele) *** 500 g pangasia *** sůl *** kostka zeleninového bujonu *** máslo *** hladká mouka *** muškátový oříšek *** čestvá petželka *** citronová šťáva nebo kolečka citronu *** osmažená houstička navrch :o)
Postup přípravy
Na másle osmažím nahrubo nastrouhanou zeleninu, přidám mouku, zasmahnu a pomalu přilévám studenou vodu. Přidám kostku bujónu. Nakrájím Pangase a vhodím do vroucí polévky. Povařím…
Falešná dršťková polévka z hlívy ústřičné
Potřebné ingredience
250G HLÍVY ÚSTŘ., 1 LŽÍCE MÁSLA, 2 LŽÍCE OLEJE, 1 VĚTŠÍ CIBULE, 2 LŽÍCE HL.MOUKY, 1 LŽÍCE PAPRIKY, 1 KOSTKA MASOXU, 2 STROUŽKY ČESNEKU, ML. PEPŘ, DRCENÝ KMÍN, 1 LŽIČKA MAJORÁNKY, PETŘELKA A SŮL
Postup přípravy
HLÍVU POKRÁJÍME NA KOUSKY A ZALIJEME VODOU TAK, ABY BYLA POTOPENÁ, OSOLÍME, OKMÍNUJEME A VAŘÍME 25 MIN. MEZITÍM SI V HRNCI ROZHŘEJEME MÁSLO A OLEJ, VHODÍME NADROBNO NAKRÁJENOU…
bílá smetanová francouzská cibulačka s houbami
Potřebné ingredience
5 velkých cibulí, máslo, olej, hl. mouka, voda, 2 kostičky hovězího bujonu ( nebo domácí vývar ), houby namočené v mléce, podravka ( solčanka ), 1 kelímek sladké smetany ke šlehání, sušená petrželka
Postup přípravy
nakrájíme cibuli na půlkolečka, a orestujeme na másle velmi do měkka a zesklovatění, zaprášíme moukou uděláme cibulovou jíšku a zalejeme vývarem nebo vodou a přidáme bujon,…
vyborná drštková polévka z hlívy ústřičné
Potřebné ingredience
250 g.hlívy ústřičné,1 lžíce másla,2 lžíce oleje,1 větší cibule,2 lžíce hladké mouky,1lžíce papriky,1 kostka masoxu,2 stroužky česneku,pepř,kmín drcený,1lžička majoránky,sůl.
Postup přípravy
hlívu pokrájíme na kousky a zalijeme vodou tak aby byla potopená.osolíme,okmínujeme a vaříme 25min.mezitím v hrnci rozehřejeme máslo a olej,vhodíme nadrobno nakrájenou cibuli…
Krupicová polévka
Potřebné ingredience
Na 1 - 1,5 litru polévky: 2 větší mrkve, 2 -4 lžíce dětské krupičky (podle toho jak chceme polévku hustou), 1 vejce, sůl, asi 2 cm plátek másla, 1 kostka bujonu (dávám zeleninový), petrželová nať nebo pažitka, trocha drceného kmínu
Postup přípravy
V hrnci si na másle krátce podusíme očištěnou a nahrubo nastrouhanou mrkev. Zalijeme vodou. Zvlášť si asi ve dvou decích vody rozmícháme krupici a pomalu vlijeme do vroucí polévky…