Boršč
Potřebné ingredience
2 červené řepy uvařené, cibule, česnek, hovězí a vepřové maso, brambory, kořenová zelenina, protlak, hlávkové zelí1/2,koření(bob.list ,nové koření, celý pepř),sůl, cukr,ocet
Postup přípravy
na oleji osmažíme cibuli na to hodíme maso a trochu orestujeme,zalijeme vodou,můžeme přidat masox,koření, necháme vařit do změknutí.Mezitím si pokrájíme zelí, zeleninu.Na pánvi na…
bílá smetanová francouzská cibulačka s houbami
Potřebné ingredience
5 velkých cibulí, máslo, olej, hl. mouka, voda, 2 kostičky hovězího bujonu ( nebo domácí vývar ), houby namočené v mléce, podravka ( solčanka ), 1 kelímek sladké smetany ke šlehání, sušená petrželka
Postup přípravy
nakrájíme cibuli na půlkolečka, a orestujeme na másle velmi do měkka a zesklovatění, zaprášíme moukou uděláme cibulovou jíšku a zalejeme vývarem nebo vodou a přidáme bujon,…
Žampionový krém
Potřebné ingredience
Žampiony, máslo, hladká mouka, smetana, drcený kmín, sůl, pepř, muškátový oříšek
Postup přípravy
Žampiony (cca 10 ks) pokrájíme na tenoučké plátky a na másle je podusíme. Přidáme drcený kmín a 2 - 3 hrnky vody, necháme povařit. Mezitím si připravíme bešamel - z hladké mouky a…
Vynikající kapustová polévečka
Potřebné ingredience
Kapusta, brambory, hovězí bujon, šunková klobása, sůl, drcený kmín, voda, hladká mouka, petrželka
Postup přípravy
Kapustu nakrájíme na drobné kousky a vhodíme do vody. Vaříme do změknutí s kostkou hovězího bujonu. Jakmile se nám zdá, že už je kapusta měkká, vhodíme na kostičky nakrájené…
Rychlá rajská polévka 1-2 porce
Potřebné ingredience
vývar (nebo masox) 1 protlak, tymián (špetka) sůl, 1lžíce cukru, kousek másla
Postup přípravy
Všechny suroviny dát do hrnce,povařit a nakonec přidat rýži nebo nudle. Dochutit jak má kdo rád a můžeme baštit :-)
Mrkvová polévka
Potřebné ingredience
4 mrkve 4 brambory máslo smetana mouka zeleninový bujón sůl ocet
Postup přípravy
Na rozpuštěném másle podusíme nahrubo nastrouhanou mrkev. Zalijeme vodou a přidáme na kostičky nakrájené brambory a bujón. Vaříme do změknutí , zahustíme moukou rozmýchanou ve…
Kuřecí polévečka
Potřebné ingredience
- pórek 1 ks* - cibule 1 ks * - bujón slepičí 1 ks * - nové koření 4 kuličky * - řapíkatý celer 150 g * - česnek 2 stroužky * - celý černý pepř 10 kuliček * - 1/2 kuře * - sůl dle chuti * - 1 vejce *
Postup přípravy
Očistíme pórek a nakrájíme na kostičky * cibuli a česnek oloupeme * kusy kuřátka - já měla stehýnka cca 400 g - omyjeme a vložíme do studené osolené vody, přidáme koření, cibuli a…
Jednoduchý boršč
Potřebné ingredience
1 cibule,asi 50g másla,2 bobkové listy,6 kuliček nového koření a celého pepře,sůl,500gmasa-hovězí,uzené,vepřové,čtvrt hlavičky bílého zelí,lečo a naloženou červenou řepu á 400g,30g rajčatového protlaku,citron,cukr,kelímek sladké smetany/šlehačky/,2 větší brambory,l klobása podle chuti,asi 1 litr vody
Postup přípravy
Pokrájenou cibuli osmhneme na másle.Přidáme koření /nejlépe v sítku na koř.nebo steril.obvazu/.Zalijeme vodou,přidáme maso vcelku a dáme vařit. Asi po 1/2 hod. přidáme syrové…
SALÁTOVÁ POLÉVKA
Potřebné ingredience
1 Hlávkový salát, 1-2 mladé cibulky s natí, pár stroužků česneku (asi 3 větší), mléko nebo šlehačka, sůl, 2 lžíce mouky + trochu tuku, nebo 2 lžičky škrobu pro ty kteří zahušťují.
Postup přípravy
Udělat řídší světlou zásmažku z mouky a tuku - já to ale nedělám, máme rádi polévky řídké ale bez pachutí mouky :-), proto já pouze na lžíci oleje osmažím česnek nakrájený na…
Houbová kyselačka
Potřebné ingredience
brambory, houby (čerstvé, mražené, příp. nakládané v octě), kmín, sůl, ocet, smetana, hl. mouka na zahuštění, vejce, příp.kopr
Postup přípravy
brambory a houby nakrájíme, přidáme sůl, kmín a dáme společně vařit, když jsou brambory poloměkké zahustíme moukou rozmíchanou ve vodě a necháme provařit (alespoň 15 min), poté…