Vánočky
Potřebné ingredience
500g polohrubé mouky, 80g cukru krystalu, cca 2dcl mléka, 1kostka droždí (42g) nebo jedno sušené droždí, vabilkový cukr, špetka strouhaného muškátového oříšku, citronová kůra, 120g másla, 2 žloutky, rozinky, spařené a oloupané mandle.
Postup přípravy
Mouku smícháme s cukrem, přidáme strouhanou citronovou kůru, vanilkový cukr, rozpuštěné smálo, žloutky, rozinky, sekanéa mandle, mléko a vzešlým kváskem zaděláme tužší těsto.…
Vanilkové rohlíčky + bezlepkový recept
Potřebné ingredience
140 g hladké mouky (bezlepkové 70 g směsi na bezl.pečivo+50 g směsi na bezl.chléb+20 g rýžové mouky), 40g moučkového cukru, 110 g másla, 250g loupaných mletých mandlí
Postup přípravy
Mouku smícháme s cukrem, změklým tukem a mletými mandlemi. Vypracujeme hladké těsto, ze kterého uděláme jakýsi váleček o průměru 4 - 5 cm. Krájíme na plátky a z každého plátku…
Pracny + bezlepková verze
Potřebné ingredience
320g hladké mouky (u bezlepkové diety 100g směsi na bezl. chléb, 150 g směsi na bezl.pečivo, 70 g mouky Mantler), 280 g másla nebo hery, 200 g cukru moučky, 140 g mletých mandlí (osobně je mám raději než ořechy)3 lžíce hořkého kakaa na vaření, 1 kávová lžička mleté skořice.
Postup přípravy
Zpracujeme tmavé těsto, které necháme cca hodinu odpočinout v igelitu v lednici.
Formičky na pracny plníme asi do 1/3, ukládáme na plech a pečeme při cca 150°C asi 10 minut …
Zimní hvězdy + bezlepková varianta
Potřebné ingredience
300g hladké mouky (pro bezlepkovou variantu 150 g směsi na bezlepkové pečivo + 150 g směsi na bezlepkový chléb), 150 g másla nebo hery, 100 g cukru moučky, 1 vejce + 1 žloutek
Postup přípravy
Z uvedených surovin zpracujeme hladké těsto (nejlepší je nechat je "chytit" pokojovou teplotu) a vyválíme na placku cca 3 mm silnou. Vykrajujeme větší hvězdy (mohou být…
Ježci plnění ořechem
Potřebné ingredience
300g hladké mouky,100g másla, 100g sádla,50g cukru krupice, 1 vejce, 50 půlek jader vlašských ořechů, čokopoleva, kokos. Mouku, změklý tuk, cukr a vejce zpracujeme na hladké těsto. Do kousků těsta pak balíme poloviny jader vlašských ořechů do tvaru "slzy"¨tak, aby vznikl tvar ježka. Pečeme je v mírně vyhřáté troubě do růžova na pečícím papíru. Na plech je skládejte kousek od sebe, maličko nabudou (počítejte s tím proto i při modelování). Upečené a vychladlé ježky držíme za "čumáček", a namočíme do čokopolevy a ihned obalíme v kokosu, který vytvoří bodlinky. Jde to i naopak - obalit tělíčko bílou čokoládou a obalit v hnědém drobení, také utvoří bodliky. Osobně se mi víc líbí kokos Odkládáme oschnout na peč. papír a po zaschnutí uděláme očka a čumáček čokopolevou (namáčím párátko v čokoládě a udělám jím jen puntíky). Hotovo.
Postup přípravy
Těsto ze sádla a másla, dovnitř každého kousku vkládám půlku vlašského ořechu a vymodeluji jakousi kapku (slzu). Upečené potřeme tmavou čokoládou bez horní části tvaru kapky -…