ŠTRAPÁČE OD MAMKY
Potřebné ingredience
200G HLADKÉ MOUKY,200G SLUNY,80G MOUČKOVÉHO CUKRU,200G STROUHANÉHO KOKOSU,1 VEJCE,3 LŽÍCE KAKAA.
Postup přípravy
ZE VŠECH PŘÍSAD ZPRACUJEME TĚSTO A NECHÁME JE CHVILKU ODPOČINOUT.PAK VYVÁLÍME NA PLÁT ASI 0,5CM SILNÝ,VYKRAJUJEME Z NĚJ FORMIČKOU STŘAPÁČEKY A KLADEME JE NA VYMAZANÝ PLECH.UPEČENÉ…
PUDIKOVÉ ROHLÍČKY
Potřebné ingredience
500GHLADKÉ MOUKY,250G ZTUŽENÉHO TUKU,125G MÁSLA,250G PRÁŠKOVÉHO CUKRU,3 CELÁ VEJCE,5 VANILKOVÝCH PUDINGŮ.
Postup přípravy
DO PROSÁTÉ MOUKY A PRÁŠKOVÉHO CUKRU NASTROUHÁME TUK A MÁSLO,PŘIDÁME VEJCE A PUDINGY,ZPRACUJEME V TĚSTO A V CHLADNIČCE NECHÁME 1 ODPOČINOUT.POTÉ POMOCÍ STROJKU S NÁSTAVCEM NA…
Černé trubičky-na požádání vkládám recept , uvedený na…
Potřebné ingredience
35dkg hladké mouky,15dkg práškového cukru,18dkg másla(já dala heru),7dkg mletých ořechů,1celé vejce,1 žloutek,1 lžíce kakaa
Postup přípravy
Vypracujeme těsto,vyválíme plát o síle 2mm,radílkem nakrájíme obdélníky cca 4x6 cm a natočíme na trubičky,dáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme asi 10 minut.
Plníme…
Měkké perníčky
Potřebné ingredience
600g hl. mouky, 250 g cukru moučka, 200 g másla , 6 lžic medu, 2 lžíce kakaa, 3 vejce, 1 kypřící prášek do perníku, 1 lžička perníkového koření
Postup přípravy
Vše důkladně, propracovat v hladké těsto a nechat odpočinout v lednici do druhého dne.
Vyválím asi plát tak 3-5mm silný.
Peču na 150-175 °C asi 5-7min.
Ještě teplé…
Perníčky hned měkké
Potřebné ingredience
vejce, máslo, med, prdopeč, koření do perníku, hladká
Postup přípravy
Perníčky
450 g hladké mouky
150 g cukru moučka
3 žloutky
100 g tuku – máslo
4-5 lžic medu
prášek do pečiva
koření do perníku
Vše důkladně…
Žloutková kolečka
Potřebné ingredience
30 dkg hladké mouky, 20 dkg másla, 12 dkg ořechů (mletých...dávám půl vlašských a půl lískových), 8 dkg cukru
Postup přípravy
Z těchto přísad zpracujeme těsto a necháme asi 1 hodinu odpočinout. Pak vyválíme slabší placku a vykrajujeme kolečka. Dáme na plech a polovinu koleček potřeme polevou ( 2 žloutky…
LINECKÉ KOLÁČKY
Potřebné ingredience
Tak dodávám recept. já to dělám už roky a pořád mám výborné linecké.Možná se Vám zdá těsta hodně, je to taká normální dávka, já dělám raz tolik co je tu. a máme do Silvestra nebo dávám babičkám :-)), 750 g hladká mouka 500 g Hera 250g cukr moučka, 3 žloutky
Postup přípravy
všechno si na vále zpracujeme v těsto. je moc vďečné a dobře se s ním pracuje. pak si oddělujeme bochánky, vyválíme plát a vykrajujeme tvary. poklademe na plech,nemusíme mazat…
Perníčková srdíčka do vánoční bonboniéry pod stromeček
Potřebné ingredience
600g hladké mouky, 300g práškového cukru, 200g medu, 150g másla,3 vejce, 2 čajové lžičky mleté skořice, 1 čajová lžička mletého hřebíčku,1/2 čajové lžičky mletého anýzu, 2 čajové lžičky sody bikarbony.
Postup přípravy
Máslo s cukrem a vejcemi vymícháme na pěnu, přidáme koření, sodu bikarbonu,promícháme, nakonec přidáme mouku a zamícháme polotuhé těsto. Těsto dáme do misky, dobře přikryjeme…
Nové druhy cukroví
Potřebné ingredience
* postupně přidávám - fota budou před vánocemi * *************************************************************************************** ČERTÍCI ------------- 200g mletých sušek bebe, 130 g moučkového cukru, 70 g ztuženého tuku , 2lžíce kakaa, 2 lžíce rozinek namočených v horké vodě Na ozdobení: 100g čokolády na vaření, 80g marcipánové nebo mléčné hmoty, 40g ztuženého tuku, červené potravinářské barvivo, bílé a tmavé sypání. Sušenky smícháme s cukrem, kakaem, nasekaným tukem a rozinkami, nakrájenými nadrobno. Hmotu uložíme do chladu a necháme ztuhnout. Pak ji rozdělíme na stejné kousky a vytvarujeme z nich hlavičky čertíka, které opět necháme ztuhnout. Marcipán obarvíme špetkou potravinářské barvy a dobře prohněteme. Z hmoty vytvarujeme jazýčky a růžky a očka čertíků a necháme ztuhnout. čokoládu rozpustíme spolu s tukem, touto polevou přilijeme hlavičky čertíků a ihned je ozdobíme cukrovým sypáním, přilepíme očka, růžky a jazyk a uložímeje do chladu. ////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Tříkrálový Baltazar ------------------------ Potřebujeme: 300g medu, 75g přírodního cukru, 1/16 l vody, 350 g hladké mouky, 75 g žitné mouky, 1 zarovnanou čajovou lžičku sody bikarbony, 1 čaj.lžičku koření na perníky,cukr na vyválení Na polevu: 1/2 bílku,125g práškového cukru,75g čokoládové polevy Na ozdobu : různé pestré bonbony Postup: 1 Med, přírodní cukr a vodu uvedte do varu,vylijte do mísy a nechte vychladnout. 2.Mouku prosejete do mísy, smíchejte žitnou mouku, sodu bikarbonu a koření na perníky a přisypte k mouce. Všechno zpracujte mísící násadou ručního šlehače na jemné těsto, přikryjte ho a nechte přes noc odpočívat. 3. Velký kus papíru na pečení natenko posypte cukrem atěsto na něm vyválejte na tlouštku 1 cm. 4. Podle obrázku zhotovte šablonu (výška 26cm, 3ířka v boku 9 cm, Ruka 15 cm,boty 15,5cm.šablonu můžete utvořit podle vlastní fantazie), položte na těsto a vyřežte nožem krále.Zezbytku udělejte košík. 5. Plech vyložte papírem na pečení, oba kusy těsta na něj položte a pečte asi 25 minut na střednípříčce v trouběpředehřáté na 180 C(plyn stupen2).Potom nechte vychladnout na mřížce. 6. Z bílků vidličkou zlehka vyšlehejte světlou polevu.Přidejte do ní několik kapek vody, pak se dá lehčeji vyšlehat.Postupně zpracujte práškový cukr,aby vznikla hladká hustá hmota. pomocíštětce naneste polevu na kalhoty - bíléozdobené bonbony, korunu bílou a na ní perličky,hlavu tmavou polevou, oči 2 mandle , na krk náhdelník a košík v rukou na něm mandle. /////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////// Vánoční bonbony - bonbony z bonboniéry polité polevou slzička ozdobená jako sněhulák, srdíčko, vzhůru nohama jako hlava mikuláše, trojúhelník jako stromeček, kolečka jako ozdobičky, obdelník jako ozdoba se svíčkou a větvičkou 2: Mikulášské berly ----------------------- 200g hldké mouky, 120 g másla, 60 g moučkového cukru, 40 g mletých ořechů, 1 lžička kakaa, 1 větší žloutek Poleva: 200g moučkového cukru, 1 bílek, 1 lžiča horké vody, 1 lžička citronové štávy, potravinářské barvy modrá,žlutá, růžová) K prosáté mouce s kakaem a cukrem přidáme mleté ořechy nasekané máslo a žlotek. Vypracujeme těsto, které uložíme na 2 hodiny do chladu. pak z něj utvoříme válečky o průměru 1ěmm a délce asi 14 cm, a jeden konec zahneme do tvaru hole. Cukroví rozložíme na plech s pečícím papírem a upečeme v troubě vyhřáté na 180 C.Z prosátého moučkového cukru, bílku , vody a citronové štávy utřeme hustou polevu, do níž upečené a vychladnuté berly namočíme. Necháme polevu ztuhnout a na závěr berly dozdobíme zbylou polevou obarvenou potravinářskými barvivy.
Postup přípravy
Kokosky z loupáčků
----------------------------
6 vajec, 30 dkg pískového cukru, 6 rohlíčků loupáčků, 24 DKG KOKOSU, 20 DKG MOUČKOVÉHO CUKRU
Sladké rohlíky- loupáčky…
broskve
Potřebné ingredience
,
Postup přípravy
V kulatých formičkách jsem upekla piškot , který jsem po vychladnutí trochu vydlabala a naplnila krémem. Vrch broskve jsem potřela : rum, červené barvivo.
Potírat mašlovačkou a…