Pečivo z chlebové mouky
Potřebné ingredience
500g chlebové mouky, 100ml vody, 250ml mléka, 4 lžíce sádla, 2 lžičky soli, 1/2 droždí
Postup přípravy
Těsto zaděláme v pekárně, vytvraujeme housky, rohlíky, bulky,... Potřeme vejcem nebo slanou vodou a pečeme ne 200°C 15 - 20min.
Rohlíky se žervé
Potřebné ingredience
50 ml podmáslí, 50 ml vody, 300 ml mléka, 100g žitné celozrnné mouky, 400g hladké mouky, 1 lžička soli, 1 lžička sladěnky (nebo medu nebo cukru), 1/4 čerstvého droždí, semínka dle chuti, žervé rajče a paprika
Postup přípravy
Těsto necháme umíchat v pekárně, poté propracujeme, rozdělíme na stejné dílky, které rozválíme na oválnou placku (viz foto), potřeme vrstvou žervé a umotámě rohlíky. Na plechu…
Vláčné housky (10-12 ks)
Potřebné ingredience
asi 380ml mléka, 1 lžička medu, 1 a 1/2 lžičky soli, 1 lžíce octa, 100g žitné chlebové mouky, 50g špaldové mouky, 400g hladké mouky, 1/2 droždí, hrst ořechů (nebo semínka)
Postup přípravy
Těsto zaděláme v pekárně, poté umotáme housky, potřeme vodou se solí, vejcem, bílkem,... a pečeme na 220°C asi 15min.
Večky s jogurtem
Potřebné ingredience
1 malý kelímek jogurtu, 100 - 150ml vody, 1 vejce, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 80g měkkého másla, 200g hladké mouky, 100g poohrubé mouky, 150g špaldové mouky, 100g chlebové pšeničné mouky, 3 lžíce sušené brkaše, 2 lžičky soli, 2 a 1/2 lžičky sušeného droždí, 1 lžička medu, sladěnky nebo cukru. Semínka.
Postup přípravy
V pekárně zaděláme na program těsto, rozdělíme na 4 části a umotáme večky - viz foto. Pečeme na 220°C asi 20 min.
Chlebík
Potřebné ingredience
350ml vody, 1lžíce balzamikového octa, 2 lžíce olivového oleje, 3 lžíce sušené brkaše, 300g hladké mouky, 110g pšeničné celozrnné mouky, 100g žitné chlebové mouky, 2 lžičky soli, 1 lžička cukru, 1/2 droždí, 1 lžíce provensálských bylinek, 1 lžíce koření na chleba (nebo alespoň kmín - asi 2 lžičky), hrst slunečnice, 3 lžíce lnu
Sýrové rohlíky s celozrnnou moukou
Potřebné ingredience
150g jogurtu, 130-150ml mléka, 3 lžíce sádla, 200g pšeničné celozrnné mouky, 100g žitné celozrnné mouky, 100g hladké mouky, 3 lžíce vloček, 1 a 1/2 lžičky soli, 1/2 lžíce sušeného kvásku, 1 lžička cukru, 1/4 droždí. Asi 200g strouhaného eidamu, 1 vejce
Postup přípravy
Zaděláme v pekárně na program těsto, poté rozdělíme na kousky o hmotnosti 50-70g, rozválíme na ovál, posypeme sýrem a zarolujeme do rohlíku. Necháme pod utěrkou ještě 20min.…
Sýrové bulky s olivami
Potřebné ingredience
asi 320g vody, 2 lžíce olivového oleje, 200g žitné chlebové mouky, 300g hladké pšeničné mouky, 100g žitné celozrnné mouky, 1 a 1/2 lžičky soli, 2 lžičky medu, 40g kvásku a 20g droždí (když není kvásek zvýšit dávku droždí asi na 40g), 1 - 2 lžíce pesta, 80 - 100g krájených černých oliv, 100g kostiček ementálu
Postup přípravy
Vše kromě oliv a sýru necháme umíchat v pekárně, ke konci hnětení přidáme olivy a sýr. Umotáme tvary a pečeme na 220°C asi 15min.
Bylinkové rohlíky
Potřebné ingredience
175ml vody, 25g sádla, 120g pšeničné celozrnné mouky, 60g chlebové pšeničné mouky, 100g hladké pšeničné mouky, 1 lžička soli, 1/4 droždí, 2 lžíce ovesných vloček (+ na obalení), bazalka a petrželka (ev. jiné bylinky)
Postup přípravy
Ze všech přísad necháme v pekárně umíchat těsto. Poté vyválíme rohlíky a obalíme je ve vločkách. Pečeme ve vyhřáté troubě na 220°C asi 15min.
Pšeničné bagety se lněným semínkem
Potřebné ingredience
200g zakysané smetany, 250ml vody, 50g rozpuštěného másla, 150g celozrnné pšeničné mouky, 500g polohrubé mouky, 2 lžíce sušené bramborové kaše, 3 lžíce lněného semínka, 2 lžičky soli, cukr, 1/2 droždí
Postup přípravy
V pekárně program "těsto", umotat bagety (rohlíky, housky,...), nechat na plechu kynou ještě asi 20min., péct na 220°C asi 10 - 15min.
Rohlíkové mumie
Potřebné ingredience
Jakékoliv rohlíkové těsto, krátké párky, vajíčko na potření, semínka
Postup přípravy
Z těsta vyválet proužky a těmi omotat jednotlivé párky asi do 3/4, pak nechat volné místo ("obličej") a nad ním zase pokračovat do konce párku. Potřít vajíčkem, posypat…