Celozrnné anglické rohlíky
Potřebné ingredience
150ml mléka, necelá 1/4 droždí, 12g másla, 1 lžička soli, 125g hladké pšeničné mouky, 125g pšeničné celozrnné mouky, sušená bazalka a oregano do těsta. Na potřené olivový olej, trochu vody a grilovací koření. Na obložení asi 150g anglické slaniny, 100 - 150g eidamu.
Postup přípravy
vypracujeme těsto, necháme vykynout (nebo v pekárně program "těsto"). Umotáme rohlíky, necháme na plechu 20 - 30min pod utěrkou kynout, poté je mírně zploštíme, potřeme…
Pivní rohlíky
Potřebné ingredience
550g polohrubé mouky, 12g soli, 240 - 250g piva, 1 žloutek, 25g oleje, 1/2 droždí, 1 lžička sladěnky, 1 lžíce mléka. Na potření vejce (nebo jen bílek) s vodou nebo mlékem, hrubá sůl, kmín
Postup přípravy
Z trochy piva, mléka, droždí a sladěnky připravíme kvásek a necháme v teple vzejít. Poté zapracujeme ke zbytku surovin a vypracujeme nelepivé těsto. Nebo dáme vše najednou do…
Celozrnné pečivo
Potřebné ingredience
350ml vody, 85g staršího chleba, 1 lžíce medu, 40g olivového oleje, 1 vejce, 25g soli, 200g špaldové celozrnné mouky, 250g pšeničné chlebové mouky, 50g pšeničných otrub, 20g droždí, 1/2 PP, drcený kmín. Na potření vejce, hrubá sůl, kmín
Postup přípravy
Ve vodě rozmočíme kousky chleba, necháme chvíli stát, přidáme zbytek ingrediencí a necháme umíchat těsto. Po vykynutí vyválíme na plát (nebo dva menší) a nakrájíme na obdélníčky.…
Sýrové bulky s olivami
Potřebné ingredience
asi 320g vody, 2 lžíce olivového oleje, 200g žitné chlebové mouky, 300g hladké pšeničné mouky, 100g žitné celozrnné mouky, 1 a 1/2 lžičky soli, 2 lžičky medu, 40g kvásku a 20g droždí (když není kvásek zvýšit dávku droždí asi na 40g), 1 - 2 lžíce pesta, 80 - 100g krájených černých oliv, 100g kostiček ementálu
Postup přípravy
Vše kromě oliv a sýru necháme umíchat v pekárně, ke konci hnětení přidáme olivy a sýr. Umotáme tvary a pečeme na 220°C asi 15min.
Sýrové pečivo
Potřebné ingredience
200ml vody, 35g oleje, 150g strouhaného sýru (z toho 80g do těsta, zbytek na posypání), 14g droždí, 380g hladké mouky, 1 a 1/2 lžičky soli, cukr. Vejce na potření
Postup přípravy
Vše kromě vejce a 70g sýru dáme do pekárny a necháme zadělat těsto. Poté umotáme tvary, necháme ještě chvíli nakynout, potřeme vejcem a posypeme sýrem. Pečeme na 220°C asi 12 -…
Bylinkové rohlíky
Potřebné ingredience
175ml vody, 25g sádla, 120g pšeničné celozrnné mouky, 60g chlebové pšeničné mouky, 100g hladké pšeničné mouky, 1 lžička soli, 1/4 droždí, 2 lžíce ovesných vloček (+ na obalení), bazalka a petrželka (ev. jiné bylinky)
Postup přípravy
Ze všech přísad necháme v pekárně umíchat těsto. Poté vyválíme rohlíky a obalíme je ve vločkách. Pečeme ve vyhřáté troubě na 220°C asi 15min.
Pšeničné bagety se lněným semínkem
Potřebné ingredience
200g zakysané smetany, 250ml vody, 50g rozpuštěného másla, 150g celozrnné pšeničné mouky, 500g polohrubé mouky, 2 lžíce sušené bramborové kaše, 3 lžíce lněného semínka, 2 lžičky soli, cukr, 1/2 droždí
Postup přípravy
V pekárně program "těsto", umotat bagety (rohlíky, housky,...), nechat na plechu kynou ještě asi 20min., péct na 220°C asi 10 - 15min.
Vláčné housky (10-12 ks)
Potřebné ingredience
asi 380ml mléka, 1 lžička medu, 1 a 1/2 lžičky soli, 1 lžíce octa, 100g žitné chlebové mouky, 50g špaldové mouky, 400g hladké mouky, 1/2 droždí, hrst ořechů (nebo semínka)
Postup přípravy
Těsto zaděláme v pekárně, poté umotáme housky, potřeme vodou se solí, vejcem, bílkem,... a pečeme na 220°C asi 15min.
Kynutá pizza kolečka
Potřebné ingredience
500g hladké mouky, asi 300ml vody, 25g droždí, 1 lžička soli, 1 lžíce olivového oleje, špetka cukru. Náplň: 200g šunky nebo slaniny, 200g sýru podle chuti, 1 lžíce oregana, 1 rajský protlak, olivový olej, sušený česnek, sůl, cukr, 4 žampiony
Postup přípravy
Ingredience na těsto necháme zpracovat v pekárně na program "těsto", poté vyválíme na obdélník, potřeme rajčatovou omáčkou (rajský protlak + olej + voda + sůl + cukr +…
Focaccia (italský chléb)
Potřebné ingredience
200-220ml vody, 75ml bílého vína, 50g olivového oleje, 2 lžičky soli, 500g hladké mouky, 1/4 droždí, špetka cukru, bylinky dle chuti (tymián + oregano nebo rozmarýn nebo šalvěj), 1-2 hrsti černých oliv na plátky, hrubozrnná sůl
Postup přípravy
Těsto s bylinkami, bez oliv, necháme zadělat v pekárně. Olivy přidáme buď před koncem hnětení nebo je do těsta zapracujeme ručně po vykynutí. Z těsta rukou vytvoříme na plechu…