Trhané vepřové v bulkách
Potřebné ingredience
* TRHANÉ VEPŘOVÉ: 1 kg libového vepřového masa bez kosti (plec, kýta...), 1 lžíce třtinového cukru, 1 lžíce mleté červené papriky, ½ lžičky sušeného česneku, ½ lžičky sušeného zázvoru, 1 lžička soli, ¼ lžičky skořice, 25 ml jablečného octa, 100 ml vody; * BULKY: omládek (100 ml mléka, 1 lžíce Sladěnky, 125 g hladké mouky, ½ kostky čerstvého droždí), dále do těsta 140 ml mléka, 1 vejce, 50 g rozpuštěného másla, 1 lžička soli, 125 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, Na potření: žloutek + trocha mléka, na posypání semínka (sezam, len...); * OBLOHA: kyselé okurky, rajčata, cibule, zelené saláty, olivy, nakládaná zelenina nebo houby, uvařená vejce...
Postup přípravy
(Skvělé trhané maso - inspirace z webu pradobroty.)
Do hrnce nalít vodu + jablečný ocet.
V misce smíchat cukr + papriku + česnek + zázvor + sůl + skořici
Maso v…
Treska s mozarellou
Potřebné ingredience
500 g filet z tresky, 150 g listového nebo baby špenátu, 1 balení mozzarelly (tedy cca 125 g sýra), 4 rajčata, několik lístků bazalky, citrónová šťáva (asi 1 lžíce), sůl, bílý pepř, (v případě potřeby něco na zahuštění sosu), máslo na vymazání hrnce
Postup přípravy
Mozarellu pokrájet na plátky a rajčata pokrájet na měsíčky.
Hrnec vymazat máslem a filety rozložit na dno hrnce.
Osolit, opepřit a zakápnout citrónovou šťávou.
Na…
Krůtí křídla na zelí
Potřebné ingredience
krůtí křídla, kysané nebo sterilované bílé zelí, cibule, cukr, směs koření "Vepřová pečeně"
Postup přípravy
Na dno hrnce rozložit pokrájenou cibuli.
Na cibuli rozložit zelí, pocukrovat (v závislosti na kyselosti zelí a zvyklosti).
Křídla okořenit a položit na zelí
Pomalit…
Moravský vrabec se špenátem a žitno-bramborovými…
Potřebné ingredience
* VRABEC: 500 g vepřové plece, 1 cibule, 6 stroužků česneku, sůl, drcený kmín, pepř, 100 ml vody, hladká mouka; * ŽITNO-BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY: 500 g syrových oloupaných brambor, 100 g žitné celozrnné mouky, 100 g polohrubé pšeničné mouky, 1 vejce, sůl; * ŠPENÁT: špenátové listy (nebo protlak), cibule, smetana, vejce, česnek, sůl
Postup přípravy
Moravský vrabec:
Připravit suroviny - maso nakrájet na kostky, cibuli nakrájet na kostičky, česnek prolisovat a utřít se solí.
Cibuli vložit na dno hrnce.
Maso důkladně…
BŮČEK v PH
Potřebné ingredience
1 kg bůčku bez kostí cibulu, česnek, pepř, sůl, kmín, trochu červené, papriky a gril. koření
Postup přípravy
Vložíme do PH vůbec nepodléváme pustí to hodně šťávy. Loudám na 3,5 hod. na 2. Do trouby už nedávám. Je to vynikající.
Roláda ze sekané
Potřebné ingredience
masová směs na sekanou (cca 500 g), cibule, 3 vejce, ½ papriky - kapie, 50 g sýra mozarella, 1 pikantní klobása, plátky slaniny na obalení rolády
Postup přípravy
Nejprve si připravit suroviny na náplň - z vajec udělat míchanici, papriku nakrájet na proužky, sýr pokrájet na kolečka/proužky.
Masovou směs rovnoměrně rozprostřít na…
Marinované krůtí nožky
Potřebné ingredience
krůtí stehna, cibule, 1dcl černého piva (nebo vody); * NA MARINÁDU: 1 lžička grilovacího koření (používám od Avokáda Grilovací koření s česnekem), 1 lžička sladké papriky, ½ lžičky granulovaného česneku, bílý pepř, olej
Postup přípravy
12-24 hodin předem připravit marinádu - všechny suroviny smíchat.
Krůtí nohy na několika místech proříznout, marinádu zatřít do masa, přendat do uzavřené nádoby a nechat…
Hovězí na cibuli
Potřebné ingredience
500 g hovězího masa, 3 cibule, 2 lžíce sojové omáčky, 2 lžíce worcestrové omáčky, sůl, pepř, 150 ml vody na podlití
Postup přípravy
Maso nakrájet na kostky a cibuli na kolečka.
Na oleji zpěnit cibuli a nasypat jí do hrnce.
Na pánvi zatáhnout maso a přendat do hrnce.
Osolit, opepřit a přidat…
Kuře na patizonu
Potřebné ingredience
kuřecí díly, koření na kuře, 1 patizon, 1-2 cibule, cca 10 stroužků česneku, máslo na vymazání hrnce
Postup přípravy
Patizon oloupat, odstranit vnitřek s peckama, pokrájet na kostky a dát do máslem vymazaného hrnce.
K tomu přidat na plátky pokrájenou cibuli a česnek (část zamíchat s…
Masové koule v rajčatové omáčce
Potřebné ingredience
500 g mletého masa (mix vepřové-hovězí), 2 lahůdkové cibulky, 1 vejce, 3 stroužky česneku, 1 lžička koření do mletého masa, sůl, 250 ml Passaty, 1 lžíce třtinového cukru, máslo na vymazání hrnce, stonek bazalky
Postup přípravy
Cibulku pokrájet na drobno - dát zvlášť bílou a zelenou část, česnek prolisovat.
Promísit maso + bílou část cibulek + česnek + vejce + koření + sůl.
Z masové směsi…