Halušky se špenátovou omáčkou
Potřebné ingredience
bramborové halušky (strouhané brambory, vejce, sůl, mouka), cca 200-250g čerstvého špenátu, 2 stroužky česneku, sůl, pepř, hrst parmazánu, olej, 1 šlehačka, čerstvý kozí sýr - cca 250g
Postup přípravy
Na oleji orestujeme česnek, přidáme špenát a necháme rychle zavadnout. Přilijeme smetanu, osolíme, opepříme a chvilku povaříme, přidáme parmazán a asi polovinu kozího sýru .…
Brokolicové karbanátky
Potřebné ingredience
brokolice (asi z 1 malé), 2 nastrouhané mrkve, sůl, pepř, bylinky, česnek, strouhanka, špaldová celozrnná mouka, 2 vejce, 150-200g strouhané goudy, olej
Postup přípravy
Brokolici uvaříme v páře ne úplně doměkka, poté nasekáme - část nahrubo, část rozmixujeme s vejcem. Ze všech surovin uděláme hmotu, kterou zahustíme dle potřeby, aby šly dělat…
Plněná sýrová placka
Potřebné ingredience
100g vody, 200g mléka, 5g sušeného droždí, cukr nebo sladěnka, 410g hladké mouky, 5g oleje, 15g másla, 8g soli. Náplň: 550g směsi sýrů (zde gouda, mozzarella tvrdá i měkká, parmazán, 50g měkkého másla, 1 vejce (použít cca polovinu na náplň, polovinu na potření). Na potření: zbytek vejce, asi 3 lžíce zakysané smetany
Postup přípravy
Vypracujeme kynuté těsto a necháme 30 - 60 min. kynout. Rozdělíme na 3 části, z každé vyválíme slabou placku, na kterou naneseme náplň (smíchání všech ingrediencí) a necháme volné…
Brambory zapečené s Nivou
Potřebné ingredience
1 kg brambor,150 g Nivy,1 větší cibule,4 str.česneku,2 kelímky smetany na vaření,1 lžíce solamylu,máslo,sůl,pepř,majoránka
Postup přípravy
Oloupeme si brambory a nastrouháme na okurkovém struhadle na jemné plátky.Promícháme s trochou soli (pozor Niva je slaná) a utřeným česnekem..Zapékací misku vymažeme máslem …
Smetanové brambory
Potřebné ingredience
asi 1kg brambor, 1 lžička mletého koriandru, sůl, pepř, petrželka, 250g zakysané smetany
Postup přípravy
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě, slijeme a vmícháme vše ostatní. Podáváme jako přílohu.
Celerovo-bramborové noky
Potřebné ingredience
Těsto: 400g celeru, 400g brambor, 50g parmazánu, 1 vejce, sůl, pepř, hladká a celozrnná pšeničná mouka dle potřeby. Hrst sekaných vlašských ořechů, hrst dýňových semínek, šalvěj (popřípadě jiná bylinka), máslo, pepř, cca 200g brynzy
Postup přípravy
Celer nakrájíme na kousky a upečeme doměkka. Brambory uvaříme ve slupce a necháme vychladnout. Teplý celer rozmixujeme na pyré, brambory nastrouháme. Z ingrediencí vypracujeme…
Cizrnové kari
Potřebné ingredience
cca 200g suché cizrny (předem uvařené), plechovka rajčat, plechovka kokosového mléka (cca 400g), asi 150g koktejlových rajčat nebo cherry,1 stroužek česneku, kari, skořice, kurkuma, mletý koriandr, olej, sůl, pepř, petrželka
Postup přípravy
Na oleji orestujeme koření a drcený česnek, přidáme plechovku rajčat, cizrnu a kokosové mléko. Necháme zprudka vařit do zredukování tekutiny. Nakonec přidáme na kousky nakrájená…
Lišková smetanová omáčka
Potřebné ingredience
450g lišek, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 75ml suchého bílého vína, 80g másla, 2 lžíce olivového oleje, 250 ml mléka, 250 ml smetany, sůl, pepř, citron.šťáva
Postup přípravy
V hlubší pánvi na 40g másla a 1 lžíci oleje necháme zesklovatět na drobno nakrájenou cibuli, přidáme jemně pokrájený nebo utřený česnek, po minutě přilijeme víno a necháme 2…
Moje "koprovka" Koprová omáčka s vejci
Potřebné ingredience
Na 4 porce: 1litr vývaru (nebo dvě kostky hovězího bujonu) 50g másla 60g hladké mouky 200ml smetany ke šlehání 1 sklenička kopru s nálevem 1 hrst čerstvého kopru 5 zarovnaných lžiček cukru sůl, pepř vejce uvařená natvrdo (pokud máme jen čerstvý kopr, přidáme ještě dvě lžíce octa)
Postup přípravy
Rozpustíme máslo a vsypeme mouku. Cca 2min. vymícháváme jíšku. Poté postupně metličkou zašleháváme vývar, přidáme sůl a pepř. Necháme cca 20-30 minut povařit. Poté vlijeme smetanu…
Bílkové placičky
Potřebné ingredience
asi 5 bílků, 200 - 250g strouhaného sýru, trochu strouhanky (asi malá hrst), sůl, pepř, sušený česnek, petrželka, velká hrst jemných vloček
Postup přípravy
Bílky vyšleháme do sněhu se solí, přimícháme ostatní suroviny, aby vzniklo husté těsto. Necháme chvíli odstát a smažíme na lívanečníku placičky.