Zapečený květák
Potřebné ingredience
1 květák, 500g brambor, 200g šunky (nemusí být), 300g žampionů, 1 mozzarella, 150g eidamu, olivový olej, sušený česnek, sůl, pepř, smetana
Postup přípravy
Do vymazané zapékací mísy navrstvíme růžičky květáku, posolíme, posypeme nakrájenou šunkou, plátky žampionů a kousky mozzarelly. Navrch přikryjeme vrstvou brambor na plátky, které…
Karlovarský knedlík
Potřebné ingredience
400g bílého pečiva, 2 - 3 vejce, 130 - 150g hrubé mouky, 250ml mléka, sůl, petrželka
Postup přípravy
Pečivo nakrájet na kostičky a nechat v troubě proschnout, poté namočit částí mléka. Zbytek mléka smíchat s moukou, žloutky a solí, vzniklé těsto nalít k pečivu. Přidat petrželku a…
Květák v bešamelu
Potřebné ingredience
1 květák, 350ml mléka, 50ml smetany, 2 vrchovaté lžíce hladké mouky, sůl, pepř, hrst petrželky, 50g másla, 100g šunky (nemusí být), 100g eidamu, 2 vejce, 1/2 hermelínu
Postup přípravy
Květák uvaříme v osolené vodě po poloměkka. Rozprostřeme do vymazané a strouhankou vysypané formy. Bešamel: z mouky a másla uděláme jíšku, zalijeme jí mlékem se smetanou, osolíme,…
Cuketové vafle
Potřebné ingredience
200g nahrubo nastrouhané cukety, česnek, sůl, pepř, 2 vejce, 50g strouhaného sýru, 130g hladké mouky, 50g mléka, malá lžička PP, 10-15g olivového oleje, hrst slunečnicových semínek
Bramborové placky
Potřebné ingredience
400g brambor, 2 lžíce másla, 1 vejce, sůl, hrst petrželky, 100g hladké mouky, hrubá mouka na dohuštění
Postup přípravy
Brambory uvaříme ve slané vodě (ne ve slupce), poté rozšťoucháme s máslem na kaši. Přidáme vejce, petrželku a hladkou mouku. Necháme zchladnout. Vyklopíme na vál a zapracujeme…
Zapečený květák s jogurtem
Potřebné ingredience
1 menší květák, 300 - 400g jogurtu, 4 vejce, sůl, pepř, sušený česnek, 100 - 150g strouhaného ementálu, 2 hrsti mraženého hrášku, hrst petrželky, asi 3 lžíce zakysané smetany (nemusí být). Máslo a strouhanka na pekáček
Postup přípravy
Květák uvaříme v páře do poloměkka, rozebereme na růžičky. Smícháme jogurt, smetanu, vejce, koření, 1/2 sýru, hrášek a petrželku. Do směsi přidáme květák a promícháme. Nalijeme do…
Brambory na smetaně s lučinou
Potřebné ingredience
750g brambor, 300 - 400g čerstvých žampionů, 200g mraženého hrášku, 1 smetana, 4 lžíce hladké mouky, 2 bobkové listy, sůl, pepř, 100g másla, 100g lučiny
Postup přípravy
Kousky brambor vaříme v osolené vodě s bobkovými listy asi 10 min., poté přidáme na dalších 5 - 7min. hrášek. V jiném hrnci uděláme jíšku z mouky a 50g másla, přilijeme smetanu s…
Těstoviny se žampiony a cuketou
Potřebné ingredience
těstoviny, cuketa, žampiony, zakysaná smetana, sůl, pepř, petrželka, olivový olej, ev. parmazán
Postup přípravy
Na oleji orestujeme zprudka žampiony, poté přidáme kousky cukety a necháme také opéct (musí zůstat křupavá). Nakonec přidáme zakysanou smetanu, osolíme, opepříme a smícháme s…
Dýně hokaido s nivou a ořechy
Potřebné ingredience
1 menší dýně, 3 hrsti vlašských ořechů, 100 - 150g gorgonzoly nebo nivy, olivový olej, sůl, hrst oregana
Postup přípravy
Dýni nakrájíme na kousky, promícháme s olejem, oreganem a trochou soli. Dáme do zapékací mísy pečeme do změknutí dýně na 200°C. Ke konci pečení přimícháme nasekané ořechy a nivu,…
Cuketovo-rýžový koláč
Potřebné ingredience
300 - 350h strouhané cukety, 200g vařené rýže, 150g strouhaného sýru (ementál, gouda, eidam), 2 vejce, sůl (asi 1/2 lžičky), pepř, bylinky, máslo na vymazání
Postup přípravy
Smícháme cuketu, rýži, sýr, žloutky, koření a bylinky. Nakonec zamícháme sníh z bílků. V troubě v pekáčku necháme rozpustit máslo do světle hnědé barvy, směs natřeme v nižší…