trnkový likér
Potřebné ingredience
2 litry trnek přešlých mrazem, 2 litry vody, 1 kilo cukru, 2 dcl rumu, 2 dcl griotky
Postup přípravy
trnky opláchneme a dáme do misky, zalejeme vařící vodou uzavřeme a necháme schladnout při pokojové teplotě, když schladnou, rozmačkáme štouchadlem na brambory a uložíme na 3-5 dní…
hokkaido dýně pod grilem
Potřebné ingredience
hokkaido, olivový olej, niva, vlašské ořechy
Postup přípravy
dýni omyjeme, vydlabeme, nakrájíme na kostičky, nebo měsíčky poklademe na plech, pocrcáme oliváčem, rozdrobíme nivu a dáme pod gril, v půlce pečení přidáme vlašáky ... podáváme…
tvarohová pomazánka s grilovaným lilkem
Potřebné ingredience
tvaroh, lilek, olivový olej, sůl, mazací sýr, kysaná smetana
Postup přípravy
lilek nakrájíme na kolečka, posolíme a necháme "vypotit " osušíme ubrouskem pokapeme olivovým olejem a dáme do trouby pod gril, když je hotový pokrájíme ho na malé kousky…
cuketová krémová polévka
Potřebné ingredience
cuketa, olivový olej, cibulka, česnek, brambory, tymián, voda, smetana, sůl, podravka
Postup přípravy
na olivovém oleji spěníme cibulku, přidáme na kostičky nakrájenou cuketu i se šlupkou a brambor, orestujeme spolu s tymiánem, podravkou, solí, zalejem vodou a dusíme do měkka,…
polévka s vaječnou jíškou
Potřebné ingredience
máslo, pol. mouka, voda, 2 vajíčka, solčanka ( vegeta bez chemických přídavků ), zelenina polévková, libeček nebo petrželka
Postup přípravy
rozpustíme si máslo a uděláme klasickou jíšku, rozklepneme vajíčka a rozmícháme přidáme sůl, aby měla vaječná jíška chuť, necháme chvilinku odstát, aby se jíška pěkně zatáhla s…
švýcarská pomazánka
Potřebné ingredience
20 dkg goudy, 1 šlehačka ke šlehání ( tučnější ), pažitka
Postup přípravy
goudu jemně nastrouháme, zalejeme šlehačkou , přihodíme jemně pokrájenou pažitku a dáme zatuhnout do lednice, sůl není třeba sýr pomazánku dobře nachutí, určo vyzkoušejte je…
pečený čaj
Potřebné ingredience
1 kilo ovoce ( já dala mandarinky, jablka, boruvky, višně, rybíz, citron ) , 0,5 kg cukru, 2 dcl griotky , 1 velká lžíce skořice, koření do štrudlu mužete i dát koření do perníku ... fantazii se meze nekladou
Postup přípravy
vše smícháme dáme na plech a pečeme cca 40-50 minut na 180 st. cel. vařící plníme do vypařených skleniček, otočíme dnem vzhuru a necháme vychladnout, k delšímu uskladnění mužeme i…
bílá smetanová francouzská cibulačka s houbami
Potřebné ingredience
5 velkých cibulí, máslo, olej, hl. mouka, voda, 2 kostičky hovězího bujonu ( nebo domácí vývar ), houby namočené v mléce, podravka ( solčanka ), 1 kelímek sladké smetany ke šlehání, sušená petrželka
Postup přípravy
nakrájíme cibuli na půlkolečka, a orestujeme na másle velmi do měkka a zesklovatění, zaprášíme moukou uděláme cibulovou jíšku a zalejeme vývarem nebo vodou a přidáme bujon,…
švestková marmeláda
Potřebné ingredience
1 kg vypeckovaných švetsek 2 velké banany cukr dle želírovacího prostředku ( 3:1 / 2:1 / 1 : 1) kyselina citronova
Postup přípravy
švestky vypeckujeme, nakrájíme na kousíčky a s cukrem povaříme pár minut, stáhmeme rozmixujeme, přidáme banány a opět rozmixujeme ( ne uplně do hladka ) přidáme želirovací…
slaný dortík
Potřebné ingredience
slaný dortík č. 2 na malého narozky :-) místo chlebíčků :-)