Sladký dýňový chlebík
Potřebné ingredience
Suché potraviny: 195 g hladké špaldové mouky, 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva, 80 g třtinového cukru, 1 zarovnaná lžička sody na pečení, směs koření (1 lžč mletého zázvoru, 1/4 lžičky mletého nového koření, 1 lžička mleté skořice, 1/4 lžičky mletého muškátového oříšku, 1 lžč soli. Mokré potraviny: 75 g panenského olivového oleje (nebo másla), 2 menší vejce, 60 g agávového sirupu (nebo medu), 1 lžička vanilkového extraktu (nebo vanilkový cukr), 300 g dýňového pyré (možno doplnit strouhaným jablkem, je-li pyré méně) Ořechy, dýňová semínka
Postup přípravy
Promícháme suché suroviny, vmícháme do nich všechny rozšlehané mokré suroviny, krátce prošleháme a na závěr vmícháme libovolné nasekané ořechy a semínka. Pečeme cca 1 hodinu v…
Jogurtová bábovka s citronem
Potřebné ingredience
300 g hladké (špaldové nebo půl na půl) mouky, 4 velká vejce, cca 220 g (třinového) cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 300 g bílého jogurtu, 1 a 1/2 prášku do pečiva, 150 ml oleje, kůra z 1 citronu a 5 kapek citron.oleje (nemusí být). Možno přidat rozinky. Olej, kokos nebo mouka na vymazání formy.
Postup přípravy
Velmi jednoduchý postup: vše déle šlehat ve větší míse, až vznike hladká směs. Používam robot. Těsto je poměrně řídké. Nakonec vsypu pár rozinek. Naleju do formy, kterou jsem…
Broskvová přesnídávka
Potřebné ingredience
Broskve, třtinový cukr krupice, kukuřičný škrob, vanilkový (nikoliv vanilínový) cukr nebo vanilková esence, citronová šťáva. Vyvařené skleničky od přesnídávek.
Postup přípravy
Letošní nadúroda broskví mě donutila improvizovat - no přece to nevyhodím!
Broskve (asi košík) jsem oloupala a nakrájela na kousky do hrnce. Zasypala cca 200 - 250 g cukru …
Čoko-malinový dort
Potřebné ingredience
Na korpus: 250 g máslo, 200 g čokoláda ( 60%), 3 vejce, 150 g cukru (nejlépe třtinového), 110 ml plnotučného mléka, 1 lžička vanilkového extraktu (popřípadě nahradit část cukru vanilkovým cukrem), 200 g hladké mouky (používám hlavně špaldovou), 30 g kakaa, 8 g prášku do pečiva, hrst čokopeciček (nemusí být). Na krém: malinové nebo ostružinové pyré, 250 g mascarpone, 200- 220 ml 40% šlehačka, 2-3 lžíce cukru. Na čokoládovou ganache: 150 ml šlehačky, 150-160 g kvalitní čokolády (alespoň 52%)
Postup přípravy
Korpus (je takový hutnější, nehodí se k prokrojení): v misce zahřejeme čokoládu s máslem, prošleháme metlou a necháme vychladnout. V menší misce smícháme a prosijeme suché přísady…
Bábovka z ovesných vloček
Potřebné ingredience
3 hrnky jemných ovesných vloček, špetka soli, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička mleté skořice, 3 vejce, 3 polévkové lžíce medu, 3 polévkové lžíce olivového nebo slunečnicového oleje, 220 g bílého jogurtu, 3/4 hrnku jablečného pyré (stačí na jemno rozmixovat 2-3 oloupaná jablka) nebo dva rozmačkané banány nebo 3/4 hrnku dýňového pyré, na závěr možno přidat ořechy, mandle, rozinky, brusinky.... jak libo.
Postup přípravy
Tak zase něco zdravějšího. Objeveno na netu, lehce poupraveno a překvapení dne. A velmi snadné pro přípravu.
1. Menší bábovkovou formu vymažeme máslem, můžeme vysypat…
Slaný (vanilkový) karamel
Potřebné ingredience
POTŘEBUJEME 100 g krystal cukru (může být i třtinový), 40 g másla (rozpuštěného a teplého), 60 ml smetany ke šlehání (alespoň 30 %, zahřáté), 1 lžička opravdu kvalitní soli (mořské, himalájské, košer apod.), lžička vanilkového extraktu
Postup přípravy
Tak na tom záleží úplně nejvíc. Chvíli mi to trvalo, než jsem to dovedla do fáze, kdy se mi podařil opravdu karamel úžasné chuti. Takže:
Cukr dáme do rendlíku (už tady to…
Koláč s čerstvým ovocem s drobenkou
Potřebné ingredience
125 g změklého másla, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek cukru krupice, 1/2 prášek do pečiva, vanilkový cukr, 2 vejce, 3/4 hrnku mléka nebo kefíru. Čerstvé ovoce.
Postup přípravy
Nemám moc ráda hrnkové buchty, obvykle pro mě nemají žádnou chuť. Tento koláč jsem objevila na internetu a je to úplně jiná liga. Navíc je tak jednoduchý, že ho zvládne i malá…
Jednoduchý čokoládový koláč
Potřebné ingredience
2 šálky mouky, 1a 1/3 šálku cukru, 1 lžička prášku do pečiva, půl lžičky jedlé sody, půl lžičky soli, půl šálku rozpuštěného ztuženého tuku s máslem, jeden šálek mléka, 1 lžička vanilkového extraktu, 2 vejce, 60 gramů čokolády rozpuštěné.
Postup přípravy
Smíchejte v míse všechny suché přísady. Přidejte tuk, mléko a vanilku. Použijte nejlépe stolní robot nebo alespoň ruční šlehač. Asi minutu šlehejte na nízké otáčky. Pak přidejte…
Domácí rohlíky
Potřebné ingredience
260 ml vlažné vody, 20 g oleje (cca 2 PL), 10 g soli, 500 g polohrubé výběrové mouky (nebo 100 g žitné mouky a 400 g hladké), 17,5 g čerstvého droždí (můžete nahradit 1,5 lžičky instantního droždí), 5 g cukru
Postup přípravy
Recept na deset kusů:
Mouku dáme do mísy, přidáme sůl a promícháme, udělame důlek a do něj dáme droždí a cukr, nalijeme teplou vodu a necháme odstát několik minut.
Ovocný koláč s drobenkou
Potřebné ingredience
250 ml smetany ke šlehání, 1 hrnek cukru, 1 a půl hrnku polohrubé mouky, 3 vejce, 1/2 prášku do pečiva, může být 1 lžička vanilkového extraktu
Postup přípravy
Z uvedených surovin zpracuji těsto: šlehám šlehačku a postupně do toho přidávám cukr, pak po 1 vejci, vanilk. extrakt a nakonec mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto naleji…