Zobrazit přihlášovací formulář

Moučníky, poháry

Přidat recept
(recept si oblíbilo 13 návštěvníků)

Slaný (vanilkový) karamel

0.0
Slaný (vanilkový) karamel

Potřebné ingredience

POTŘEBUJEME 100 g krystal cukru (může být i třtinový), 40 g másla (rozpuštěného a teplého), 60 ml smetany ke šlehání (alespoň 30 %, zahřáté), 1 lžička opravdu kvalitní soli (mořské, himalájské, košer apod.), lžička vanilkového extraktu

Postup přípravy

Tak na tom záleží úplně nejvíc. Chvíli mi to trvalo, než jsem to dovedla do fáze, kdy se mi podařil opravdu karamel úžasné chuti. Takže:
Cukr dáme do rendlíku (už tady to začíná - nejlepší je rendlík o průměru cca 15-16 cm NA TOTO MNOŽSTVÍ!, silné dno a světlá barva rendlíku - nerez třeba- abyste mohli proces dobře pozorovat). Na středním plameni zahříváme bez míchání, jen občas rendlíkem zatřepu. Nesmí nám to hořet ani málo, ani moc. Chvíli to trvá, tak budte trpěliví, ale nikam neutíkejte. Až se karamel začne rozpouštět, třepu rendlíkem častěji, jen krátce. Až se rozpustí úplně, v tu chvíli rychle zamíchám malou DŘEVĚNOU vařečkou, rychle přileju rozpuštěné máslo, stáhnu plamen a důkladně zapracuju do karamelu (cca 2-3 minuty intenzivního míchání). Pozor na opaření, spálení apod.!
V tento moment přidám sůl a zamíchám. Pracuju ryche dál. Lehce ohřátou smetanu (stačí hrníček se smetanou ponořit včas do horké vody, jen aby nebyla smetana úplně ledová) přilijeme ke karamelu a necháme 1-2 minuty provařit za stálého míchání. Nelít ani rychle najednou, ani moc pomalu! Smetanu je třeba přilévat pomalým proudem za stálého míchání. Bude na vás zase prskat, ale nenechte se odradit.
Odstavíme z kamen. Nakonec do úplně horkého přidáme lžičku vanilkového extraktu a důkladně promícháme. Nemáte-li, nevadí, nebude to vanilkové.
Ještě za tepla přelijeme do čistých uzavíratelných sklenic. Když do nich ještě vložíte kousek vanilkového lusku, tak to bude ehcht vanilkové. Darujte nebo skladujte v lednici :) I když, musíte rychle, protože hrozí dost velká závislost :)
Množství vystačilo např. jako náplň do 12 čokoládovo-karamelových košíčků.

Košíčky v půl fázi.
Hotovo.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

malmar 23. 11. 2017, 21:38
vyzkouším,děkuji (F) (F)
levandulka66 26. 11. 2017, 20:09
@malmar Chce to jen trochu trpělivosti, mě se povedl asi až na pátý pokus :)

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie