Ryby v Novaljskej marináde
Potřebné ingredience
* 2 kg rozličné morské ryby * hladka muka na obalovanie * sol * korenie * Marináda: 1 dcl oliv .olej * 1 dcl rastlinný olej * 2 PL paradajk.pretlak * 1 čl sladka mleta paprika * 40 dkg cibula nakrajana na kolieska * 7 dkg cesnak * 3 ks bobkove listy * 3 vetvičky rozmarín * 3 ks klinčeky * štipka škorice * sol * korenie * 1-2 čl cukor * asi 5 dcl voda * asi 1 dcl ocot (podla chuti) * 2 čl vegeta
Tartar (tatarák) z lososa
Potřebné ingredience
200g čerstvého syrového lososa, 2 šalotky, 2 lžíce olivového oleje, 1/2 lžíce čerstvého sekaného kopru nebo bazalky (orientační množství, dolaďte si podle své chuti), 1/2 limetky, sůl, pepř, navíc čekanku, rukolu a polníček (v libovolné kombinaci)
Postup přípravy
Verzí tartarů z lososa jsem potkala už hodně. Pár mi jich opravdu hodně chutnalo a z nich je tato zde uvedená složena z relativně nejdostupnějších surovin. :)
1/ Lososa…
kalamáry s hráškem a rajčaty
Potřebné ingredience
cca 400g kalamáru,oliv olej,bílé vino-sklenka,mražený hrách,plechovka rajčat nebo par čerstvých rajčat,česnek
Postup přípravy
na oliv. oleji dáme osmahnout stouček česneku,přídáme omyté a na kolečka nakrájené kalamáry,můžeme dát i malou feferonku,necháme osmahnout,podlijeme bílým vínem,stáhneme ohen a…
ŠTIKA NA HOUBÁCH A ZÁZVORU
Potřebné ingredience
6 porcí štiky, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička zázvoru, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička červené papriky,3 stroužky česneku, sůl,houby - já jsem použila václavky,1 lžíce sojové omáčky, brambory, mléko, máslo, rozmarýn, olej na potření plechu
Postup přípravy
Štiku nasolíme. Olivový olej smícháme se zázvorem, kmínem a paprikou a směsí potřeme rybí porce. Takto připravené ryby dáme do lednice chvilku odležet. Na troše oleje dusíme houby…
Pangas v kefíru se zeleninou
Potřebné ingredience
4 ks pangase,sůl,koření na ryby,mraženou zeleninu mix,porek hrst,1/4 l hrnek kefíru,3 vejce,sádlo na vymazání pekáčku
Postup přípravy
vymažeme pekáček a vložíme okořeněnou rybu,pak posypeme porkem,zeleninou a vše zalijeme kefírem ve kterém jsme si rozkvedlali vejce a dáme péct dle potřeby asi 3/4 h.Příloha…
CHUTNÁ TUŇÁKOVÁ POMAZÁNKA, VHODNÁ PRO DĚTI OD CCA 2 LET
Potřebné ingredience
Tuňák (kousky v oleji), polotučný tvaroh, odlehčenou Podravku nebo jiné ochucovadlo bez Glutamátu, 2 obdélníčky tav.sýra Tomík (můžete i jiné, já používám tento nebo Smetanito), pažitka.
Postup přípravy
Slijeme tuňáka, a vyklopíme do misky, přidáme celou vaničku tvarohu, tavené sýry, lehce posypeme Podravkou (vždycky můžeme přidat) a nakrájenou pažitkou. Pořádně zamícháme a…
PRAžMA na bramborách
Potřebné ingredience
2ČERSTVE pražmy,česnek,petržel,brambory,sůl,oliv olej,citronová štáva,petžel-nať,nebo rozmarýn
Postup přípravy
očištěné ryby omyjeme,osolíme,dovnitř každé dáme plátky omyteho citronu,strouček česneku a celou petželovou nat(kdo má rád může vymenit z arozmarýn)
ryby dáme na plech politý…
Ryby po italsku
Potřebné ingredience
1 balení rybího masa (treska,pangas) 1 velká cibule půl kapie červené 1 balení plátkového sýra půl žluté 2 rajčata nebo hrst chery rajčátek provensálské koření česnekovou pastu nebo utřený česnek se solí kousek másla olivový olej (nemusí být) pepř
Postup přípravy
Cibuli a rajčata nakrájíme na kolečka,kapie na nudličky a vše rozprostřeme
na dno pekáčku.
Rybí porce masa vysušíme ubrouskem a pomažeme z obou stran
česnekovou pastou…
Zapečené ryby se smetanou
Potřebné ingredience
500g ryb(pangas,treska) 150g eidamu 1 malá plechovka žampionů koření na ryby kmín pepř,sůl kopr-nemusí být kousek másla trocha smetany ne šlehání
Postup přípravy
Ryby osušíme od přebytečné vody a okořeníme kořením na ryby nebo
co má každý rád,posypeme žampiony,koprem, kmínem,pepřem,solí.
Dáme do pekáčku nebo zapékací mísy a…
pangas v alobalu
Potřebné ingredience
plátky pangase zelenina anglická slanina trochu oleje grilovací koření
Postup přípravy
pangase necháme úplně rozmrznou a vysušíme papírovou utěrkou.Na alobal dáme kapku oleje naskládáme plátky anglické slaninyx .Navrch dáme pangase piosypaný grilovacím kořením naněj…