Zobrazit přihlášovací formulář
POMAZÁNKY
Řecká pomazánka

Řecká pomazánka

Potřebné ingredience

1 krabička tresčích jater, 1 malá cibule, 50g tvrdého sýra, 1 lžíce Ramy či něčeho obdobného, špetka koření Tzatziki, sůl, pepř, kapaka citronové štávy, na posypání pažitka.

Postup přípravy

Tento recept jsem kdysi, v temných dobách svých kuchařských začátků, našla kdesi na internetu. Navzdory její primitivní přípravě jsem s ní hned zazářila, a tak se tahle skvělá…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
PALAČINKOVÉ VARIACE

PALAČINKOVÉ VARIACE

Potřebné ingredience

základní recept na palačinky: 200g hladké mouky, špteka soli, špetka cukru, 0,5l mléka, 1 vejce, tuk na smažení. Mouku dáme do misky, přidáme cukr a sůl, vejce rozšleháme v mléce a pomalu přiléváme do mouky a zároveň mícháme do hladka. Necháme chvíli odstát a odpočinout a pak už smažíme - sběračkou lijeme v tenké vrstvě na rozehřátý tuk.

Postup přípravy

1. Palačinky se slaným tavrohem: 250g tvarohu, 50g slaniny, půl lžičky sladké papriky nebo kari, 2-3 lžíce mléka, zeleninana ozdobení.
Slaninu nakrájenou na kostičky…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
BRAMBOROVÉ VARIACE

BRAMBOROVÉ VARIACE

Potřebné ingredience

viz.níže

Postup přípravy

Kdysi jsem někde objevila soubor těchto úžasných receptíků na jídla z úplně obyčejných surovin, která překvapí svou jednoduchostí, rychlostí a snadností přípravy a hlavně úžasnou…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Povidlové řezy s tvarohovým krémem

Povidlové řezy s tvarohovým krémem

Potřebné ingredience

2 vejce, 15 dkg moučkového cukru, 15 dkg švestkových povidel, 1 sklenička oleje, 2 polévkové lžíce kakaa; čtvrt litru mléka, 30 dkg polohrubé mouky, 1,5 lžičky jedlé sody

Postup přípravy

suroviny od vajec po kakao rozmícháme, poté přidáme mléko, mouku a sodu. Těstíčko nalijeme do pekáčku či na plech vyložený pečicím papírem, buchtu dáme do STUDENÉ trouby, zapneme…

Zobrazit více...
HOVĚZÍ MASO
Irské chilli čili

Irské chilli čili

Potřebné ingredience

5 lžic olivového oleje, 225 g cibule jemně nasekané, 3 jemně nakrájené stonky celeru (u nás se málo používá, ale je úžasný!), 2 čili papričky, podle odolnosti chuťových buněk 1-2 čajové lžičky koření čili, 900g hovězího masa nakrájeného na kostky, 1 lžička kmínu, 1 lžíce rajčatového protlaku, 2 lžičky hnědého cukru, 2 lžíce worčestrové omáčky, 1 lžička oregana, 300ml vývaru, 2 konzervy rajčat (4OOgramové), konzerva tmavých fazolí (400g)

Postup přípravy

Tenhle recept jsem si zamilovala a naučila se během svého pobytu v Irsku. Není sice od původu přímo irský, ale každopádně ho v Irsku dovedli k dokonalosti.
Na oleji osmažíme…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Delikatesa: Špenátová polívčička  "Sahút Bejam"

Delikatesa: Špenátová polívčička "Sahút Bejam"

Potřebné ingredience

200g špenátu, 1,5l vývaru z masoxu, 60g sterilované kukuřice, malá cibule, 2 stroužky česneku, 2 lžíce sardelové pasty, zázvor (lépe čerstvý), kari, čili

Postup přípravy

Na oleji osmahneme cibulku, prolisovaný česnek, sardelovou pastu, zázvor, čili a kari. Zalijeme vývarem, přidáme kukuřici a povaříme do poloměkka, vložíme špenát a ještě chvilku…

Zobrazit více...
LUŠTĚNINY
Fazolová musaka

Fazolová musaka

Potřebné ingredience

fazole nebo sójové boby, 4 vajíčko uvařená natvrdo (ideální dělat v době velikonoc), koření - nejlépe saturejka, tymián, majoránka, bazalka - jsou proti nadýmání, sůl, mletá paprika, 2 vejce (čerstvá), 2dcl mléka, strouhaný sýr, olivový olej

Postup přípravy

Fazole nebo boby přes noc namočíme, druhý den v nové vodě uvaříme doměkka. Na kolečka rozkrájíme natvrdo uvařená vajíčka. Do vymaštěného pekáčku dáme vrstvu fazolí, osolíme,…

Zobrazit více...
KUŘECÍ MASO A DRŮBEŽ
1. jídlo, které se manžel naučil vařit: Kuřecí játra na tymiánu s mandlemi

1. jídlo, které se manžel naučil vařit: Kuřecí játra…

Potřebné ingredience

500g drůbežích jater, olej, 4 lžíce kečupu, 40g mandlí, tymián, worcestrová omáčka, sůl.

Postup přípravy

Je to jednoduché (jak je psáno výše - naučil se to i můj manžel :-) )Nejprve vsypeme mandle do vařící vody, asi 30 vteřin je povaříme, scedíme a pak krásně sloupneme (toto je…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Variace na žemlovkové téma: Švestkovo-maková dobrota

Variace na žemlovkové téma: Švestkovo-maková dobrota

Potřebné ingredience

2 rohlíky (možno celozrnné - pro lepší pocit :-) ), 2vajíčka, mléko, švestky, mletý mák, možno vlašské ořechy

Postup přípravy

Rohlíky nakrájené na kolečka namočíme do mléka s rozšlehanými vejci, až pěkně nasají, vložíme je do máslem vymazaného pekáčku po dně a na stranách, na to navrstvíme vypeckované,…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Lahodný a lehký Tvarohový koláč s oříšky

Lahodný a lehký Tvarohový koláč s oříšky

Potřebné ingredience

6 vajec, 200g moučkového cukru, 200g másla, 200 - 250 g tvarohu, 100g hrubě nasekaných lískových oříšků, 30g strouhanky, moučkový cukr na posypání

Postup přípravy

Změklé máslo (příp. Heru) s cukrem a žloutky vyšleháme dohladka, vmícháme tvaroh a oříšky předem opražené na suché pánvi, přidáme strouhanku a důkladně promícháme. Na závěr…

Zobrazit více...

Kategorie