"KNEDLÍKY S PŘEKVAPENÍM"
Potřebné ingredience
Bramborové těsto ( rozpis na 15 knedlíků ) 8 středně velkých brambor vařených ve slupce, 2 vejce, sůl, hrubá mouka, krupice, solamyl.
"Překvapení" - uzená rolovaná plec nebo může být i měkký salám, cibule, pepř.
Postup přípravy
Bramborové těsto : brambory uvaříme ve slupce doměkka, oloupeme a necháme úplně vychladnout. Buďto je nastrouháme na hrubém struhadle, nebo umeleme v mlýnku na maso. V "hromádce"…
KVĚTÁKOVÉ PLACIČKY - asi nejmilejší jídlo naší Lucky
Potřebné ingredience
1 květák, 2 vejce, strouhanka, hladká mouka, mléko, muškátový květ, sůl, pepř, pažitka nebo petrželka ( pokud máte ).
Postup přípravy
Květák rozkrájíme na malé kousky a v osolené vodě uvaříme doměkka ( jakmile se začne vařit, oddělejte pokličku, jinak bude mít květák zvláštní pachuť ). Slijeme vodu a mačkadlem…
Vepřové řízečky v bramborákovém těstíčku
Potřebné ingredience
Vepřové maso ( kotleta nebo kýta ).
Bramborákové těsto - brambory, vejce, hladká mouka, česnek, majoránka, sůl, pepř. Olej na smažení. Jako příloha bramborová kaše nebo zeleninový salát.
Postup přípravy
Vepřové řízky naklepeme a trošku osolíme.
Těstíčko - brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme mouku, vejce, prolisovaný nebo utřený česnek, majoránku, sůl a pepř a…
ŽLOUTKOVÉ VĚNEČKY
Potřebné ingredience
ODPALOVANÉ TĚSTO - 250ml vody, 15dkg 100% tuku ( omega, ...), 15dkg hladké mouky, 5 vajec.KRÉM - 3/4 L mléka, 3 vanilkové pudingy, cukr moučka, 30dkg Hery nebo másla, 2 žloutky, rum.
Postup přípravy
VĚNEČKY - Ve vodě necháme rozpustit 100% tuk a přidáme hladkou mouku - chvíli "povaříme?". Po zchladnutí postupně zašleháváme vejce ( ručním šlehačem ). POZOR ! - každé vejce je…
MANDLOVÝ LIKÉR
Potřebné ingredience
0,5L mléka, 1 puding s mandlovou příchutí ( Dr. Oetker ), 2 salka, 0,5L rumu, mandlová tresť - trošku, jen pro zvýraznění chuti ( k dostání v drogerii ).
Postup přípravy
Ve vodní lázni vaříme 2 plechovky salka asi 1a1/2 - 2 hodiny - necháme vychladnout. Z mléka a pudingového prášku uvaříme puding. Pomocí ponorného mixéru ( můžeme vše nalít i do…
SKVĚLÝ DOMÁCÍ KEČUP - super pro malé kečupožrouty
Potřebné ingredience
3kg rajčat, 4 větší cibule, 4 větší jablka, 3 stroužky česneku, 2 lžíce soli, 15 dkg cukru, 10ks cukerínu (sacharinu = umělé sladidlo ), 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 dcl octu, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky kari, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky sladké papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky, 5-6 hřebíčků, 1a1/2 lžíce nového koření.
Postup přípravy
Rajčata nakrájíme na poloviny, jablka oloupeme a vykrojíme jádřince, cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Dáme do velkého asi 7L hrnce a přidáme ostatní suroviny. Vaříme 1a1/2…
VYNIKAJÍCÍ PAPRIKOVÁ POMAZÁNKA na toasty, špagety.....…
Potřebné ingredience
750g žlutých paprik, 650g červených kapií, 400g rajčat, 300g cibule, 5-6 stroužků česneku, 200g oleje, 2-3 lžíce octa, sůl
Postup přípravy
Papriky a kapie omyjeme, rozpůlíme, odkrojíme stopky, jádřince i vlákna, dáme na 5 minut povařit do osolené vody, necháme okapat a umeleme na masovém strojku nebo rozmixujeme v…
Vynikající dort ze zakysaných smetan - rychlovka
Potřebné ingredience
4-5 zakysaných smetan, balíček piškotů, ovoce dle chuti ( ananas, mandarinky, jahody, broskve, meruňky, ... ), trošku cukru moučka, Granko na posypání,
Postup přípravy
Zakysané smetany si dáme do misky a podle chuti přisladíme. Do dortové formy rozprostřeme piškoty ( kdo má rád, může piškoty pocákat silnou kávou), na to dáme trošku smetany,…
HOUBOVÁ ČALAMÁDA na topinky, pod maso ....
Potřebné ingredience
1,75 kg hub, 0,9kg paprik, 0,6 kg, cibule, 1/4L kečupu ( může být i ostrý ), 1/4L rajčatového protlaku, 1/4L oleje.
NÁLEV : 1/2sáčku mletého pepře, 4dcl octa, 2dcl vody, 6ks nového koření, 6ks bobkového listu, 6ks hřebíčku, 30dkg cukru, 6dkg soli.
Postup přípravy
Uvaříme si nálev a necháme vychladit. Houby povaříme v osolené vodě asi 3-5 minut. Houby, ostatní suroviny i nálev smícháme dohromady. Naplníme skleničky a sterilujeme cca 20…
JABLKOVÝ MŘÍŽKOVÝ KOLÁČ
Potřebné ingredience
500g hladké mouky, 20dkg cukru, 2 vejce, 1 Hera, 1 prášek do pečiva, trošku soli, citr. kůra. Jablka - oloupaná a nastrouhaná na hrubém struhadle, cukr, skořice.
Postup přípravy
Ze všech surovin vypracujeme na vále tuhé těsto. Ze 2/3 vyválíme placku o rozměrech plechu a pomocí válečku přeneseme na vymazaný a moukou vysypaný plech. Rozprostřeme nastrouhaná…