Oblíbené černé trubičky
Potřebné ingredience
350 g hladké mouky, 150 g moučk. cukru, 180 g másla, 70 g mletých ořechů, 1 vejce, 1 žloutek, 1 lžíce kakaa.
Postup přípravy
Na vás si prosijeme mouku, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, ze kterého vyválíme plát o síle cca 2 mm.
Poté rádýlkem z těsta vykrájíme obdélníky o velikosti cca 4 x…
Nekynutá tvarohová vánoční štola
Potřebné ingredience
370-400 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 1 vanil. cukr, 1,5 kypř. prášku, 1 lžička pomeranč. kúry (dá se koupit chemicky neošetřená sušená), 125 g cukru krupice, 1 měkký tvaroh, 100 g rostlinného tuku (např. Hera), 2 vejce, 50 g rozinek, 50 g vlašských ořechů *** po upečení: 60 g másla, 50 g moučk. cukru, alobal
Postup přípravy
Do mísy si dáme mouku, cukr krupici, sůl, prdopeč, van. cukr, pomer. kúru, nahrubo posekané ořechy, nahrubo posekané rozinky, vejce, tvaroh a rostlin. tuk (předem rozpuštěný a…
Skvělé jahodové želé řezy anebo dortík ;-)
Potřebné ingredience
Piškot: 4 vejce, 20 dkg cukru krupice, 1 dcl oleje, 1 dcl mléka, 20 dkg polohr. mouky, 1 prdopeč. ...
Jahodové želé: 20 g čiré želatiny (Naturamyl, Dr. Oetker), 100 g vody teplé cca 50 °C, 250 g další vody, 300 g moučkového cukru, 250 g jahodového protlaku (z čerstvých anebo mražených jahod), 250 ml ušlehané šlehačky, červená (jahodová) potravinářská barva, jahodová/rybízová marmeláda
Postup přípravy
Vejce ušleháme s cukrem el. šlehačem, poté přidáme už ručně olej, mléko a mouku s kypř. práškem. Vlijeme buď na plech anebo do velké dortové formy (28 cm) vystlané pečícím papírem…
Nejmilejší těstoviny - favorit mých dětí ;-)
Potřebné ingredience
1/2 až 3/4 balíčku těstovin (gnocchi, vřetena), 1 cibule, 20 dkg kvalitní dušené šunky (na plátky), 2 velké tavené sýry á 50 g(nejlépe se šunkovou příchutí - já kupuji "sýr se šunkou a cibulí" ), olej, 1,5-2 dcl mléka
Postup přípravy
Uvaříme si těstoviny klasickým způsobem (v dostatečném množství osolené vody) dle návodu.
Ve vedlejším hrnci si orestujeme na oleji cibulku nadrobno nakrájenou, přidáme k ní na…
Drožďová polévka s kapáním pro děti
Potřebné ingredience
1 cibule, cca 200 g kořenové zeleniny, 1 kostička droždí, olej, solčanka.
Na kapání: 1 vejce, olej, dětská krupička
Postup přípravy
V hrnci rozehřejeme olej a zesklovatíme na něm cibulku nakrájenou na drobno. Kořenovou zeleninu si očistíme a nakrájíme na nudličky nebo nastrouháme na hrubo na struhadle.…
Bublanina jako dech
Potřebné ingredience
4 vejce, 300 g cukru, 8 a 1/2 lžíce vody, 8 lžic oleje, 300 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva
Postup přípravy
Žloutky, cukr, vodu a olej vyšleháme el. šlehačem - aspoň 5-10 min!!! Poté již ručně přidáme mouku smíchanou s kypř. práškem a nakonec lehce vmícháme ušlehané bílky.
Těsto…
Olejový piškot - univerzální a výborný!
Potřebné ingredience
4 vejce, 20 dkg cukru krupice, 20 dkg polohrubé mouky, 1 dcl mléka, 1 dcl oleje, 3/4 prášku do pečiva - při větším počtu vajec úměrně upravuji suroviny
Postup přípravy
Vejce našleháme s cukrem el. šlehačem, poté ručně přimícháme olej, mléko a mouku s kypř. práškem. Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech/dort. formu a upečeme při 175 °C.
Je…
Buchta angreštovka
Potřebné ingredience
4 vejce, 250 g moučk. cukru, 15 dkg másla (popř. Hera, Zlatá haná), 40 dkg polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa, 1 a 1/2 lžičky sody, angreštový kompot - 1 velký nebo 2 malé, kokos na posypání
Postup přípravy
Vejce utřeme s cukrem (nebo vyšleháme), přidáme rozpuštěné vychladlé máslo, kakao a část mouky se sodou, vlijeme celý angreštový kompot i se šťávou a dosypeme zbytek mouky.…
Velikonoční kuřátka (pro inspiraci)
Potřebné ingredience
Linecké těsto: 42 dkg hladké mouky, 12 dkg cukru moučka, 28 dkg tuku, 2 žloutky, Poleva: 20 dkg prosátého moučkového cukru, 2 lžíce horké vody, 2 lžíce šťávy z citronu, potravinářská barva Citronová žluť
Postup přípravy
To je jen pro inspiraci - linecké těsto děláte každá.
Přísady na polevu spolu třeme do hladka (řádně utřít, tj. cca 10-15 min). Poleva se mi nějak místy zmapovatěla, nevím…
Opilí čertíci - sladká rychlovka pro nečekanou návštěvu
Potřebné ingredience
2 balení perníku na strouhání (viz. foto), NA POLEVU: 1/2 Hery, 100 g moučk. cukru, 30 g kakaa, 65 ml mléka, 3 lžíce rumu, NA OBALENÍ: 125 g strouhaného kokosu, 50 g moučkového cukru
Postup přípravy
Perník na strouhání si nakrájím na čtverce anebo na tlustější tyčky (to dělám častěji).
Poleva: Heru rozpustíme, do teplé přisypeme cukr, kakao, přidáme mléko a rum a dobře…