Zobrazit přihlášovací formulář
CUKROVÍ
Oblíbené černé trubičky

Oblíbené černé trubičky

Potřebné ingredience

350 g hladké mouky, 150 g moučk. cukru, 180 g másla, 70 g mletých ořechů, 1 vejce, 1 žloutek, 1 lžíce kakaa.

Postup přípravy

Na vás si prosijeme mouku, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme těsto, ze kterého vyválíme plát o síle cca 2 mm.
Poté rádýlkem z těsta vykrájíme obdélníky o velikosti cca 4 x…

Zobrazit více...
VÁNOČNÍ CUKROVÍ
Nekynutá tvarohová vánoční štola

Nekynutá tvarohová vánoční štola

Potřebné ingredience

370-400 g hladké mouky, 1/2 lžičky soli, 1 vanil. cukr, 1,5 kypř. prášku, 1 lžička pomeranč. kúry (dá se koupit chemicky neošetřená sušená), 125 g cukru krupice, 1 měkký tvaroh, 100 g rostlinného tuku (např. Hera), 2 vejce, 50 g rozinek, 50 g vlašských ořechů *** po upečení: 60 g másla, 50 g moučk. cukru, alobal

Postup přípravy

Do mísy si dáme mouku, cukr krupici, sůl, prdopeč, van. cukr, pomer. kúru, nahrubo posekané ořechy, nahrubo posekané rozinky, vejce, tvaroh a rostlin. tuk (předem rozpuštěný a…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Skvělé jahodové želé řezy anebo dortík  ;-)

Skvělé jahodové želé řezy anebo dortík ;-)

Potřebné ingredience

Piškot: 4 vejce, 20 dkg cukru krupice, 1 dcl oleje, 1 dcl mléka, 20 dkg polohr. mouky, 1 prdopeč. ...

Jahodové želé: 20 g čiré želatiny (Naturamyl, Dr. Oetker), 100 g vody teplé cca 50 °C, 250 g další vody, 300 g moučkového cukru, 250 g jahodového protlaku (z čerstvých anebo mražených jahod), 250 ml ušlehané šlehačky, červená (jahodová) potravinářská barva, jahodová/rybízová marmeláda

Postup přípravy

Vejce ušleháme s cukrem el. šlehačem, poté přidáme už ručně olej, mléko a mouku s kypř. práškem. Vlijeme buď na plech anebo do velké dortové formy (28 cm) vystlané pečícím papírem…

Zobrazit více...
RÝŽE A TĚSTOVINY
Nejmilejší těstoviny - favorit mých dětí ;-)

Nejmilejší těstoviny - favorit mých dětí ;-)

Potřebné ingredience

1/2 až 3/4 balíčku těstovin (gnocchi, vřetena), 1 cibule, 20 dkg kvalitní dušené šunky (na plátky), 2 velké tavené sýry á 50 g(nejlépe se šunkovou příchutí - já kupuji "sýr se šunkou a cibulí" ), olej, 1,5-2 dcl mléka

Postup přípravy

Uvaříme si těstoviny klasickým způsobem (v dostatečném množství osolené vody) dle návodu.
Ve vedlejším hrnci si orestujeme na oleji cibulku nadrobno nakrájenou, přidáme k ní na…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Drožďová polévka s kapáním pro děti

Drožďová polévka s kapáním pro děti

Potřebné ingredience

1 cibule, cca 200 g kořenové zeleniny, 1 kostička droždí, olej, solčanka.
Na kapání: 1 vejce, olej, dětská krupička

Postup přípravy

V hrnci rozehřejeme olej a zesklovatíme na něm cibulku nakrájenou na drobno. Kořenovou zeleninu si očistíme a nakrájíme na nudličky nebo nastrouháme na hrubo na struhadle.…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Bublanina jako dech

Bublanina jako dech

Potřebné ingredience

4 vejce, 300 g cukru, 8 a 1/2 lžíce vody, 8 lžic oleje, 300 g polohrubé mouky, 1/2 prášku do pečiva

Postup přípravy

Žloutky, cukr, vodu a olej vyšleháme el. šlehačem - aspoň 5-10 min!!! Poté již ručně přidáme mouku smíchanou s kypř. práškem a nakonec lehce vmícháme ušlehané bílky.
Těsto…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Olejový piškot - univerzální a výborný!

Olejový piškot - univerzální a výborný!

Potřebné ingredience

4 vejce, 20 dkg cukru krupice, 20 dkg polohrubé mouky, 1 dcl mléka, 1 dcl oleje, 3/4 prášku do pečiva - při větším počtu vajec úměrně upravuji suroviny

Postup přípravy

Vejce našleháme s cukrem el. šlehačem, poté ručně přimícháme olej, mléko a mouku s kypř. práškem. Nalijeme na vymazaný a vysypaný plech/dort. formu a upečeme při 175 °C.

Je…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Buchta angreštovka

Buchta angreštovka

Potřebné ingredience

4 vejce, 250 g moučk. cukru, 15 dkg másla (popř. Hera, Zlatá haná), 40 dkg polohrubé mouky, 2 lžíce kakaa, 1 a 1/2 lžičky sody, angreštový kompot - 1 velký nebo 2 malé, kokos na posypání

Postup přípravy

Vejce utřeme s cukrem (nebo vyšleháme), přidáme rozpuštěné vychladlé máslo, kakao a část mouky se sodou, vlijeme celý angreštový kompot i se šťávou a dosypeme zbytek mouky.…

Zobrazit více...
CUKROVÍ
Velikonoční kuřátka (pro inspiraci)

Velikonoční kuřátka (pro inspiraci)

Potřebné ingredience

Linecké těsto: 42 dkg hladké mouky, 12 dkg cukru moučka, 28 dkg tuku, 2 žloutky, Poleva: 20 dkg prosátého moučkového cukru, 2 lžíce horké vody, 2 lžíce šťávy z citronu, potravinářská barva Citronová žluť

Postup přípravy

To je jen pro inspiraci - linecké těsto děláte každá.

Přísady na polevu spolu třeme do hladka (řádně utřít, tj. cca 10-15 min). Poleva se mi nějak místy zmapovatěla, nevím…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Opilí čertíci - sladká rychlovka pro nečekanou návštěvu

Opilí čertíci - sladká rychlovka pro nečekanou návštěvu

Potřebné ingredience

2 balení perníku na strouhání (viz. foto), NA POLEVU: 1/2 Hery, 100 g moučk. cukru, 30 g kakaa, 65 ml mléka, 3 lžíce rumu, NA OBALENÍ: 125 g strouhaného kokosu, 50 g moučkového cukru

Postup přípravy

Perník na strouhání si nakrájím na čtverce anebo na tlustější tyčky (to dělám častěji).
Poleva: Heru rozpustíme, do teplé přisypeme cukr, kakao, přidáme mléko a rum a dobře…

Zobrazit více...

Kategorie