SMETANOVÉ SRDÍČKO s jahodami
Potřebné ingredience
Ingredience na srdcový korpus: 30 g hladké mouky, 60 g bramborové moučky, 90 g jemného krystalového cukru, 3 žloutky, 3 bílky na tuhý sníh, 1 KL kypřícího prášku do pečiva. Ostatní suroviny: 400 ml smetany ke šlehání se ztužovačem a vanilkovým cukrem, jahodový kompot (i čerstvé jahody), malá tabulka čokolády ke strouhání.
Postup přípravy
Postup práce:
Den předem si z uvedených surovin upečeme korpus ve tvaru srdíčka.
Pak ho podélně prořízneme, spodní díl zakápneme kompotovanou jahodovou šťávou, přidáme…
BABIČČIN KRÉMOVÝ KOLÁČ s višněmi
Potřebné ingredience
Ingredience na těsto: 230 g hladké mouky, 125 g studeného másla, 125 g jemného krystalového cukru, ½ sáčku kypřícího prášku do pečiva, 1 celé vejce, špetka soli. Ingredience na krém: 60 g hladké mouky, 50 g krystalového cukru, 1 sáček vanilkového cukru, ½ l mléka, 3 žloutky. Ostatní ingredience: Kompotované višně, bílek, jadérka šišek (lze použít i plátky mandlí), moučkový cukr s vanilkovým na posypání.
Postup přípravy
Postup-žloutkový vařený krém:
V misce rozmícháme žloutky s cukrem, přidáme mouku a postupně dobře spojíme s mlékem. Krémovou směs vaříme při stálém míchání na mírném ohni až…
KYTIČKOVÝ SNĚHOVÝ DORT
Potřebné ingredience
Ingredience: 120 g bílků pokojové teploty, 120 g jemného krystalového cukru, 150 g moučkového cukru, 18 g maizeny (kukuřičná škrobová moučka), půl lžičky kypřícího prášku.
Postup přípravy
Postup práce:
Předehřejeme troubu na 100 st. C.
Bílky vyšleháme na lehký sníh a při stálém šlehání přidáme kypřící prášek do pečiva, oba cukry- přidávat postupně po…
SVÍČKOVÉ MEDAILONKY na žampionech
Potřebné ingredience
Ingredience: 4 špalíčky panenské svíčkové, 200 g malých, hnědých žampionů, 400 g brambor, 2 stroužky česneku, olivový olej, mouka, rozmarýn, sůl.
Postup přípravy
Postup práce v několika krocích:
1. Brambory uvaříme ve šlupce do poloměkka a scedíme je.
2. Na pánvičce s olejem osmahneme 1 stroužek česneku, vložíme očištěné…
DVOJBAREVNÉ KOKOSOVÉ KULIČKY-nepečené
Potřebné ingredience
Ingredience: 350 g mascarpone, 200 g moučkového cukru, 250 g kokosové moučky + na obalení kuliček, 2 PL nutely, 4- 5 ks oplatků, 30-35 lískových oříšků.
Postup přípravy
Postup práce:
Oplatky rodrtíme, nebo rozmixujeme a smícháme s mascarpone, přidáme cukr, kokos a dobře ručně promícháme.
Směs rozdělíme na 2 díly do dvou misek.
V jedné…
KAKAOVÉ PLNĚNÉ DORTÍČKY-výtečné
Potřebné ingredience
Ingredience na linecké těsto: (18-20 kakaových koleček-průměr 6 cm) 300 g hladké mouky, 4 PL kakaa, 1 KL kypřící prášek do pečiva, 5 PL jemného krystalového cukru, 2 žloutky, 1 celé vejce, 120 g měkkého másla, malá špetka soli. Náplň: Nutela (nebo nugátový krém, rybízová marmeláda). Ostatní: Vykrajovací formička o průměru 5-6 cm.
Postup přípravy
Postup práce:
V misce vyšleháme vejce s cukrem, přidáme měkké máslo a připravíme jemnou krémovou směs.
Dále zvlášť promícháme mouku s kakaem, práškem do pečiva, solí,…
KŘEHOUČKÉ SNĚHOVÉ PUSINKY s náplní
Potřebné ingredience
Ingredience: Zvážit 2 bílky pokojové teploty, jemný krystalový cukr (stejná váha, jako 2 bílky), moučkový cukr (stejná váha, jako 2 bílky), špetka soli, kapka citronové šťávy, nebo octové.
Postup přípravy
Postup šlehání bílků se solí:
Po dvou minutách stálého šlehání bílků přidáme 1/3 cukru.
V polovině času, kdy ještě není sníh tuhý, přidáme druhou třetinu cukru.
SPIRÁLKOVÝ DORTÍK s kokosovým krémem
Potřebné ingredience
Ingredience- těsto na korpus (průměr 26 cm): 30 g hladké mouky, 60 g bramborové škrobové moučky (solamylu). 90 g jemného krystalového cukru, 3 vejce, 1 KL kypřícího prášku do pečiva. Ingredience-krém: 250 g mascarpone, 150 g moučkového cukru, 125 g kokosového jogurtu (stačí i bílý, nebo zakysaná smetana), 2 PL strouhaného kokosu, 1 PL nutely, 6 plátků oplatků.
Postup přípravy
Postup-korpus:
Žloutky utřeme s cukrem do husté pěny. Zvlášť ušleháme pevný sníh a opatrně ho vmícháme do žloutkové pěny. Přidáme po lžících smíchanou mouku se solamylem a…
BOLOŇSKÉ RAGÚ s těstovinami
Potřebné ingredience
Suroviny na ragú: 1 kg mletého hovězího masa s vepřovým, 150 g anglické slaniny (pancetta), 100 g měkkého salámu-nemusí být (boloňský salám mortadella), 60 g cibule, 60 g karotky, 50 g řapíkatého celeru, 200 g suchého červeného vína, 250 g rajčatové šťávy, 2 l vody, sůl. Suroviny-těstoviny: Široké, dlouhé nudle pro daný počet osob (tagliatelle, nebo pappardele, macheroni...)
Postup přípravy
Postup-těstoviny:
Těstoviny uvaříme běžným způsobem, scedíme a necháme odkapat.
Postup práce v následujících pěti krocích-ragú:
(Každou postupně přidanou tekutou…
SKVĚLÉ KOKOSOVÉ MUFFINKY s borůvkami a bílou čokoládou
Potřebné ingredience
Ingredience na těsto-asi 15 muffin: 250 g hladké mouky, 50 g strouhaného kokosu, 90-100 g krystalového cukru, 100 g bílé čokolády, 1 sáček vanilkového cukru, 1 sáček kypřícího prášku do pečiva, 130 g mléka, 70 g slunečnicového oleje, 3 ks vajec střední velikosti, hrst čerstvých borůvek.
Postup přípravy
Postup práce:
Bílou čokoládu jemně nastrouháme, nebo rozmixujeme a spojíme s moukou, cukrem a kokosem.
V druhé misce vyšleháme vejce s olejem a mlékem a postupně…