Tartar (tatarák) z lososa
Potřebné ingredience
200g čerstvého syrového lososa, 2 šalotky, 2 lžíce olivového oleje, 1/2 lžíce čerstvého sekaného kopru nebo bazalky (orientační množství, dolaďte si podle své chuti), 1/2 limetky, sůl, pepř, navíc čekanku, rukolu a polníček (v libovolné kombinaci)
Postup přípravy
Verzí tartarů z lososa jsem potkala už hodně. Pár mi jich opravdu hodně chutnalo a z nich je tato zde uvedená složena z relativně nejdostupnějších surovin. :)
1/ Lososa…
kalamáry s hráškem a rajčaty
Potřebné ingredience
cca 400g kalamáru,oliv olej,bílé vino-sklenka,mražený hrách,plechovka rajčat nebo par čerstvých rajčat,česnek
Postup přípravy
na oliv. oleji dáme osmahnout stouček česneku,přídáme omyté a na kolečka nakrájené kalamáry,můžeme dát i malou feferonku,necháme osmahnout,podlijeme bílým vínem,stáhneme ohen a…
ŠTIKA NA HOUBÁCH A ZÁZVORU
Potřebné ingredience
6 porcí štiky, 3 lžíce olivového oleje, 1 lžička zázvoru, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička červené papriky,3 stroužky česneku, sůl,houby - já jsem použila václavky,1 lžíce sojové omáčky, brambory, mléko, máslo, rozmarýn, olej na potření plechu
Postup přípravy
Štiku nasolíme. Olivový olej smícháme se zázvorem, kmínem a paprikou a směsí potřeme rybí porce. Takto připravené ryby dáme do lednice chvilku odležet. Na troše oleje dusíme houby…
Pangas v kefíru se zeleninou
Potřebné ingredience
4 ks pangase,sůl,koření na ryby,mraženou zeleninu mix,porek hrst,1/4 l hrnek kefíru,3 vejce,sádlo na vymazání pekáčku
Postup přípravy
vymažeme pekáček a vložíme okořeněnou rybu,pak posypeme porkem,zeleninou a vše zalijeme kefírem ve kterém jsme si rozkvedlali vejce a dáme péct dle potřeby asi 3/4 h.Příloha…
CHUTNÁ TUŇÁKOVÁ POMAZÁNKA, VHODNÁ PRO DĚTI OD CCA 2 LET
Potřebné ingredience
Tuňák (kousky v oleji), polotučný tvaroh, odlehčenou Podravku nebo jiné ochucovadlo bez Glutamátu, 2 obdélníčky tav.sýra Tomík (můžete i jiné, já používám tento nebo Smetanito), pažitka.
Postup přípravy
Slijeme tuňáka, a vyklopíme do misky, přidáme celou vaničku tvarohu, tavené sýry, lehce posypeme Podravkou (vždycky můžeme přidat) a nakrájenou pažitkou. Pořádně zamícháme a…
PRAžMA na bramborách
Potřebné ingredience
2ČERSTVE pražmy,česnek,petržel,brambory,sůl,oliv olej,citronová štáva,petžel-nať,nebo rozmarýn
Postup přípravy
očištěné ryby omyjeme,osolíme,dovnitř každé dáme plátky omyteho citronu,strouček česneku a celou petželovou nat(kdo má rád může vymenit z arozmarýn)
ryby dáme na plech politý…
Ryby po italsku
Potřebné ingredience
1 balení rybího masa (treska,pangas) 1 velká cibule půl kapie červené 1 balení plátkového sýra půl žluté 2 rajčata nebo hrst chery rajčátek provensálské koření česnekovou pastu nebo utřený česnek se solí kousek másla olivový olej (nemusí být) pepř
Postup přípravy
Cibuli a rajčata nakrájíme na kolečka,kapie na nudličky a vše rozprostřeme
na dno pekáčku.
Rybí porce masa vysušíme ubrouskem a pomažeme z obou stran
česnekovou pastou…
Zapečené ryby se smetanou
Potřebné ingredience
500g ryb(pangas,treska) 150g eidamu 1 malá plechovka žampionů koření na ryby kmín pepř,sůl kopr-nemusí být kousek másla trocha smetany ne šlehání
Postup přípravy
Ryby osušíme od přebytečné vody a okořeníme kořením na ryby nebo
co má každý rád,posypeme žampiony,koprem, kmínem,pepřem,solí.
Dáme do pekáčku nebo zapékací mísy a…
pangas v alobalu
Potřebné ingredience
plátky pangase zelenina anglická slanina trochu oleje grilovací koření
Postup přípravy
pangase necháme úplně rozmrznou a vysušíme papírovou utěrkou.Na alobal dáme kapku oleje naskládáme plátky anglické slaninyx .Navrch dáme pangase piosypaný grilovacím kořením naněj…
Pečený losos s mrkvovými brambůrkami
Potřebné ingredience
4 porce lososa (používám filety), cca 600g brambor (kvůli vzhledovým charakteristikám jsou lepší drobnější), 1 větší mrkev, 2 střední cibule, tymián, sůl, olej
Postup přípravy
Tohle jídlo je na přípravu naprosto jednoduché, přitom ale působí poměrně slavnostním dojmem. Pro malé děti (vyzkoušeno na 20měsíční dceři) ideální štědrovečerní večeře bez…