cuketová polévka-velmi chutná rychlá
Potřebné ingredience
cuketa velká,2 brambory,1 mrkev,bujón jáký používáte,pepř,sušená bazalka lžička ,nať celerová,máslo,lžička kari,nemusí kdo nemá rád
Postup přípravy
zeleninu osmažit na másle zalít a zbytek přísad dosypat , povařit rozmixovat/do hotové smetanu
Rajská polévka mého taťky
Potřebné ingredience
olej,cibule,rajské,petrž.nať,libeček,sůl ,pepř,sladká paprika
Postup přípravy
Na oleji (na pánvi)orestujeme cibuli do zlata, přidáme nakrájené rajské, (tolik, kolik se nám vejde do pánve)osolíme, opepříme, přidáme petrž.nať a libeček, podusíme do měkka a…
Kuřecí vývar s masem a nudlemi, z kuřecích krků levné
Potřebné ingredience
1 cibule, 3 mrkve, 1/3 celeru, petržel, kuřecí krky, 1 brambor, sůl, voda.
Postup přípravy
Na másle/olivovém oleji orestujeme krky, na kostičky nakrájenou mrkev a ostatní zeleninu.
Zalijeme studenou vodou (Čím méně vody, tím bude silnější, záleží kolik máme kuřcích…
cuketová polévka .. krémová .. a výborná !!!
Potřebné ingredience
1 cuketa\r\n1 cibule\r\n6 plátků anglické slaniny\r\n2 malé stroužky česneku\r\n1 zakysaná smetana\r\nolej, máslo, sůl, pepř, polévkové koření
Postup přípravy
na olivovém oleji jemně osmahneme cibuli na kousíčky, přidáme na menší kousky nakrájenou cuketu ( i se slupkou! ) a chvíli restujeme, pak osolíme a podlijeme 300ml vody a dusíme…
FRANCOUZSKÁ CIBULAČKA - naprosto jednoduchá -…
Potřebné ingredience
1,5 kg cibule na půlkolečka , 225g másla ( chce to opravdu máslo !! ) 3 bobkové listy , 1a půl lžíce bílého vinného octa , 300 ml bílého vína (suché) 3 lžíce hladké mouky , 3litry kuřecího,nebo zeleninového vývaru ( kuřecí je lepší ) sůl,pepř , francouzská bageta , sýr na posypání bagetky ( měl by být gruyére , nebo comté - pokud chcete po francouzsku )
Postup přípravy
Já dělala opravdu hodně polévky , můžete klidně jen z půl kila cibule , ale u nás je tato polévka nejoblíbenější a pokaždé dělám víc a víc :D
takže v hrnci rozpustíme…
famózní brokolicová polévka
Potřebné ingredience
2brokolice , 3,5litru kuřecího vývaru , 100g taveného sýru , 2stroužky česneku , sůl,pepř,muškátový oříšek,3lžíce hladké mouky,375 g smetany ke šlehání , 1 žloutke,máslo na zjemnění , citronová šťáva
Postup přípravy
já neměla svůj vývar,tak sem si v 3,5litrech vody rozpustila 4kostky kuřecího bujonu , do toho sem vložila brokolici nakrájenou na růžičky a nechala vařit do změknutí
Letní hrášková polévka
Potřebné ingredience
800g hrášku bonduelle zmraženého (2balení),4šalotky,4stroužky česneku,80g másla,4bobkové listy,200ml bílého vína, 2,5l zeleninového nebo kuřecího vývaru,2brambory,4větší lžíce řeckého jogurtu (stačí nějaký smetanový) 200ml smetany ke šlehání,2lžíce citronové šťávy
Postup přípravy
hrášek dáme na 2minutky povařit do horké vody a pak ho scedíme
šalotky a česnek nakrájíme a podusíme na másle , vhodíme bobkové listy,zalijeme vínem a vaříme 5minut…
Skvělá smetanová zelná / zelňačka s fazolemi
Potřebné ingredience
1/2 hlavy zelí (nebo cca 250-300 g kysaného zelí), sůl, kousek másla, 1 litr masoxu nebo zeleninového vývaru, brambory, 250 ml smetany na vaření (Rama) - lze nahradit mlékem, 250 ml mléka, 1 lžíce hladké mouky, plechovka červených fazolí, 1 noha klobásky nebo anglická slanina
Postup přípravy
Zelí očistíme, nakrájíme na nudličky, přidáme do vývaru, přivedeme do varu a přidáme máslo. Vaříme doměkka. Pokud máme kysané zelí, tak ho před vařením pořádně umyju, aby pak…
Dýňová polévka - ne každému chutná,ale u nás nikdy…
Potřebné ingredience
1dýně - 1,5kg(po oloupání a odstranění semínek má 1kg ) 2cibule,4-5stroužků česneku,sůl,pepř,muškátový květ,smetana ke šlehání 31% , 2lžíce hladké mouky,1-2lžíce citronové šťávy,60g másla , 3bobkové listy,1,5l zeleninového vývaru ( já doporučuji spíše kuřecí,má to lepší chut a nemusíte tak dochucovat)4lžíce zakysané smetany,2lžíce cukru
Postup přípravy
očistíme dýni,někdo krájí se slupkou,ale já raději slupku odstraňuji , vydlabeme semínka a nakrájíme na kostky
na másle osmahneme do zlatova cibuli , přidáme kostky dýně a…
SUŠENÉ NATĚ NA ZIMU
Potřebné ingredience
Zeleninové natě - petrželová, celerová, libeček, pórková nať
Postup přípravy
Zeleninové natě omýt, hrubě nakrájet nebo natrhat, dát do sušičky. Po usušení dáme natě do mixeru - rozmixujeme, přes cedník osejeme od hrubých částí. Dáme do suché sklenice.…