Zobrazit přihlášovací formulář
PIZZY, CHLEBY
Dalamánky s datlemi a fíky

Dalamánky s datlemi a fíky

Potřebné ingredience

Kvás z droždí: * 400 g celozrnné mouky
* 7 g sušeného droždí
Těsto: * 180 g celozrnné mouky
* 400 g hladké bílé mouky typu 00
* 2 lžičky soli
* 7 g sušeného droždí
* 140 g změklého másla
* 1 lžíci melasy nebo tmavého medu
* 200 g sušených fíků, posekaných nahrubo
* 100 g sušených datlí, posekaných nahrubo

Postup přípravy

1. Přísady na kvásek smíchejte s 300 ml vody a deset minut hněťte. Pak kvásek vložte do lehce vymaštěné mísy a nechte přes noc v lednici.

2. Ráno připravte těsto: ve…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Velikonoční mazanec

Velikonoční mazanec

Potřebné ingredience

* 1 balíček čerstvého droždí
* 100 g krupicového cukru + 1 lžíce do kvásku
* 200–250 ml vlažného mléka
* 500 g polohrubé mouky
* + trocha hladké mouky na poprášení těsta
* 50 g spařených a opláchnutých rozinek
* 1–2 lžíce rumu
* ½ sáčku vanilkového cukru
* ¼ lžičky soli
* trochu nastrouhané
* kůry z dobře omytého citronu
* špetka muškátového
* květu
* špetka mletého anýzu
* 2–3 žloutky
* 50 g pokrájených
* oloupaných mandlí
* 30 g vlašských ořechů
* 150 g rozpuštěného másla + trocha na pomazání
* 1 vejce na potření
* moučkový cukr na poprášení

Postup přípravy

1 Všechny suroviny nechte dojít pokojové teploty. Z droždí, lžíce cukru, vlažného mléka a dvou lžic mouky připravte kvásek a uložte ho na teplé místo, aby se mu dobře kynulo.…

Zobrazit více...
POMAZÁNKY
Fazolová pomazánka s ořechy

Fazolová pomazánka s ořechy

Potřebné ingredience

250g plechovku bílých fazolí ve slaném nálevu
4 lžíce panenského olivového oleje
sůl a pepř
snítku libečku nebo petržele na dochucení
2 rozdrcené stroužky česneku
hrst vlašských ořechů, rozsekaných na kousky

Postup přípravy

1. Fazole vlijte do cedníku, propláchněte studenou vodou a nechte odkapat.
2. Vsypte do mixéru a rozmixujte spolu s olivovým olejem. Pokud mixér nemáte, v misce rozdrťte fazole…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Kynutý velikonoční štrůdl(netradiční)

Kynutý velikonoční štrůdl(netradiční)

Potřebné ingredience

těsto: 500 g polohrubé mouky, špetka soli, 250 ml mléka, 42 g kvasnic, 2 vejce, 1,5 dl oleje, 12 lžiček cukru
náplň: moučkový cukr,strouhaná jablka,skořice,meruňky

Postup přípravy

Do mírně teplého mléka nasypeme cukr, rozdrobíme kvasnice a necháme vzejít. Do mísy zatím dáme mouku, osolíme, přidáme vejce, olej a nakonec vzejitý kvásek. Vařečkou vypracujeme…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Kuřecí vývar

Kuřecí vývar

Potřebné ingredience

¼ kuřete, kousek mrkve, celeru, petržele a cibule, 50 gramů másla, 50 gramů hladké mouky, 2 dl mléka, 2 žloutek čerstvého vejce, koření kari, petrželka, sůl, ¼ litru vody, kousek masoxu,pár plátků pórkových listů(nakrájených).

Postup přípravy

Kuře zalijeme asi 8 dl studené vody, osolíme a pod pokličkou vaříme až maso změkne. Ke konci varu přidáme očištěnou kořenovou zeleninu a cibuli. Z másla a mouky připravíme světlou…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Piškotové kostky se šodó

Piškotové kostky se šodó

Potřebné ingredience

6 ks vejce ,250 g cukr moučka,1 ks vanilkový cukr, 250 g polohrubá mouka,máslo na vymazán, strouhanka na vysypání.

Postup přípravy

Do tepluvzdorné mísy rozklepneme celá vejce a mísu dáme do vodní lázně, kde vejce ušleháme do pěny. Postupně začneme přidávat cukr a když hmota zhoustne, mísu z lázně vyjmeme a…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Zdravé bulky

Zdravé bulky

Potřebné ingredience

250g grahamové mouky,250gžitné mouky, 20 g droždí, lžička cukru, necelý 1/4 l mléka, 2 žloutky, 60 g sádla, sůl, vejce na potření, sůl a mák nebo sůl a kmín na posypání, ztužený tuk na plech

Postup přípravy

Mouky prosijeme do mísy, utvoříme důlek, vložíme rozdrcené droždí, posypeme cukrem, zalijeme malým množstvím vlažného mléka a lžičkou promícháme s trochou mouky. Necháme na teplém…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Krupicové řezy

Krupicové řezy

Potřebné ingredience

Piškot: 4 vejce, 20 dkg cukru moučka, 20 dkg polohrubé mouky, 1/2 prášku pečiva, 4 lžíce horké vody.
Krém 1: 200ml mléka,2polévkové lžíce cukru,3-4lžíce krupice,1vanilkový cukr,100gmásla
Krém 2: 250ml ricotty,100ml smetany,1želatinový stužovač za studena,lžíce džemu,2lžíce cukru
Zdobení: čokoládová poleva

Postup přípravy

Nejprve si upečeme piškot a to tak,že ušleháme žloutky s cukrem a horkou vodou. Ušleháme dotuha bílky,přidáme je ke žloutkům a nakonec přidáme mouku,prášek do pečiva.Nelijeme na…

Zobrazit více...

Kategorie