Zobrazit přihlášovací formulář
POLÉVKY
Špenátová krémová polévka

Špenátová krémová polévka

Potřebné ingredience

Šlehačka - 1 balení (můžete použít i smetanu na vaření), hladká mouka - 4 lžíce, mléko, sůl, mražený špenát - 1 balení, 1 cibule, pepř mletý, petrželka nebo majoránka dle chuti.

Postup přípravy

Na oleji osmažíme do zlatova cibulku, přidáme rozmražený špenát, lehce provaříme, zalijeme mlékem (podle hrnce a počtu strávníků). Přidáme šlehačku, ve které jsme rozkvedlali 4…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Kynuté buchty z majonézy

Kynuté buchty z majonézy

Potřebné ingredience

400 g mouky hladké, 1 kostka droždí, 200 ml mléka, 3 lžíce cukru krupice, 100 ml majonézy, 2 žloutky, špetka soli, olej na potření.

Postup přípravy

Doba přípravy 90 minut. Počet porcí 30. Orientační cena 40 Kč.

Postup přípravy:
1. V teplém mléce s troškou cukru necháme vzejít droždí. Do mísy s moukou…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Tvarohová buchta s drobenkou

Tvarohová buchta s drobenkou

Potřebné ingredience

Na drobenku: 3 hrnky pol. mouky, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek cukru krystalu, 1 kostka másla. Náplň: 4 tvarohy v kelímku polotučné, 1 vanil. pudink, cukr, 2 vejce a 3 dcl mléka.

Postup přípravy

Z přísad na drobenku udělám drobenku, kterou rozdělím na 2/3 a 1/3. Dvě třetiny vysypu na plech s pečícím papírem. Zbylou 1/3 drobenky si nechám stranou na posyp.
Do jiné misky…

Zobrazit více...
ZAVAŘENINY
Jablečná marmeláda

Jablečná marmeláda

Potřebné ingredience

1 kg zralých jablek 200 ml vody 500 g cukru krystal 1 citron 50 ml rumu 1-2 skořice vcelku 1 želírovací přípravek 2:1

Postup přípravy

1) Jablka oloupejte, nakrájejte na menší kostky a v hrnci zalijte vodou. Přidejte nakrájený citron, skořici a rum. Vařte asi 20 minut.
2) Skořici a zbytky citronu vyjměte.…

Zobrazit více...
VEPŘOVÉ MASO
Segedínský guláš s domácím knedlíkem

Segedínský guláš s domácím knedlíkem

Potřebné ingredience

1 kg vepřového plecka, 3 PL hladké mouky, 4 PL rostlinného oleje, 1 velká cibule pokrájená, 3 PL sladké papriky, 1 ČL kmínu, 200 ml vývaru, 1 PL rajčatového pyré, 400 g kysaného zelí scezeného a překrájeného, 1 kelímek zakysané smetany, sůl, pepř, špetka cukru na dochucení, bobkový list

Postup přípravy

1) Maso nakrájíme na dvoucentimetrové kostky. Na mělký talíř nasypu hladkou mouku a kostky masa v ní stejnoměrně obalím, přebytečnou mouku oklepu.
2) V kastrolu hodně rozehřeju…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Květáková polévka s bramborami a mlékem

Květáková polévka s bramborami a mlékem

Potřebné ingredience

750 ml vody 1 l mléka  3 lžíce hladké mouky  1 svazek pažitky  3 ks brambory 4 ks růžičky květáku PODLE CHUTI: podravka, kmín, sůl, mletý bílý pepř

Postup přípravy

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a dáme vařit do osolené vody s kmínem.

V mléce rozšleháme elektrickým šlehačem mouku. Po 2 minutách varu ho přilijeme k bramborám.…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Domácí knedlík

Domácí knedlík

Potřebné ingredience

Na malý knedlík pro 2 lidi potřebujeme: -3 starší rohlíky -125ml mléka -2 žloutky -2 vrchovaté lžíce hrubé mouky -2 lžíce rozpuštěného másla -sůl a petřželka

Postup přípravy

Do mísy nakrájíme rohlík na měnší kostičky, přidáme hrubou mouku, petřelku a sůl. Po zamíchání přidáme žloutky a ohřáté mléko, ve kterém jsme rozpustili máslo. Všechno zamícháme…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Polévka z taveného sýra

Polévka z taveného sýra

Potřebné ingredience

1 cibule, 4 trojúhelníčky taveného sýru Veselá kráva, 1 stroužek česneku, 1 hrst sušených hub, čerstvá petrželka, 1l vody, 1 vejce, sůl, 2 brambory a 2 lžíce másla.

Postup přípravy

Na 1 lžíci másla zpěníme na jemno nakrájenou cibuli. Přidáme trojúhelníčky sýra, sušené houby a oloupané a na kostičky nakrájené brambory. Vše zalijeme vodou a necháme vařit. Až…

Zobrazit více...
RYBY A DARY MOŘE
Rybí filé v těstíčku

Rybí filé v těstíčku

Potřebné ingredience

Rybí filety, 2 lžíce hořčice, 150ml mléka, 2 vejce, 100g hladké mouky, sůl, pepř a olej.

Postup přípravy

Rozmrzlé filé osolíme, opepříme a po obou stranách potřeme hořčicí a necháme v chladnu asi hodinu odležet. Z rozšlehaných vajec, mléka, mouky a soli připravíme řidší těstíčko (já…

Zobrazit více...
OMÁČKY
Guláš z trouby

Guláš z trouby

Potřebné ingredience

Na 1kg masa (jakéhokoliv): 3 cibule, 3 stroužky česneku, 2 ČL gulášového koření, 3 ČL sladké papriky, 3 PL solamylu, sůl, pepř, 0.75 - 1 litr vody, 2 kostky masoxu a pro gurmány feferonku.

Postup přípravy

Maso omyjeme, nakrájíme na kostky, všechno dáme do hrnce, smícháme a pečeme asi 90 minut (délku pečení přizpůsobíme masu) v elektrické troubě na 160-170 stupňů. Já občas zamíchám.…

Zobrazit více...

Kategorie