Zobrazit přihlášovací formulář
MOUČNÍKY, POHÁRY
Borůvkové mufiny - jednoduché, rychlé a vysoce jedlé!

Borůvkové mufiny - jednoduché, rychlé a vysoce jedlé!

Potřebné ingredience

250 g cukru písek, 1 vanilkový cukr (doporučuji od Dr.Oetker s pravou vanilkou), 4 vejce, 100 g oleje (řepkový nebo slunečnicový, olivový není vhodný, má výraznou vůni i chuť), 100 g horké vody, hrst žlutých hrozinek, 250 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, papírové košíčky na pečení (větší rozměr), mražené nebo čerstvé borůvky, polopekáč nebo plech určený na pečení mufin (6 nebo 12 formiček)

Postup přípravy

Tento recept je vlastně volnou variací na naší oblíbenou olejovou bábovku, kterou máme také v receptech.

Ve větší míse smícháme oba cukry, žloutky ze 4 vajec (bílky…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Dvojbarevná bábovka pro skvělé maminky a šikovné děti

Dvojbarevná bábovka pro skvělé maminky a šikovné děti

Potřebné ingredience

Tento recept jsem našla v magazínu Albert v kuchyni, který dostanete zadarmíko v každém marketu Albert. Pro ty, kdo k němu přístup nemají, vkládám recept sem. Bábovička je hotová za chviličku a zvládnou ji už i děti. Našemu Vendovi je deset a neměl s ní nejmenší problém. Samozřejmě jsem asistovala, pokud jsem nechtěla mít bábovku spíš po kuchyni než ve formě :-). Příprava trvá asi 10-15 minut, samotné pečení pak zhruba 40 minut, samozřejmě s ohledem na typ trouby. POTŘEBUJEME: 250 g polohrubé mouky, půl sáčku prášku do pečiva (my dali celý a bábovička výborně vyběhla a je krásně nadýchaná), 2 větší celá vejce, 250 g krupicového cukru (kdo má rád méně sladké, dá jen 200 g), 1 smetana ke šlehání (poctivá s 31% tuku, žádné rostlinné a nízkotučné náhražky, dámy, jaksi by to nebylo ono), tuk na vymazání a jemně mletá strouhanka na vysypání formy, 1-2 lžíce pravého (holandského) kakaa (žádné Granko a podobné, cukru plné hybridy!).

Postup přípravy

A jedem:

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Jablečná buchta od tety Ály - rychlá a výborná!!!

Jablečná buchta od tety Ály - rychlá a výborná!!!

Potřebné ingredience

30 dkg polohrubé mouky, 20 dkg cukru písek, 18 dkg rozpuštěného másla (žádné náhražky!), 30 dkg nahrubo strouhaných jablek, 3 celá vejce, 1 lžíce pravého čistého kakaa (ne Granko apod.!), 1 lžička skořice, 1 prášek do pečiva, hrst rozinek namočených den dopředu v rumu (doporučuji - buchta tak získá naprosto bombastickou chuť!), hrst hruběji sekaných ořechů - dle chuti, nemusejí ale být, manža je alergik na ořechy, tak je tam nedávám a taky je to jedlé :-).

Postup přípravy

Smícháme suché sypké přísady (pr. do peč. smícháme s moukou) a postupně přidáme rozšlehaná vejce, vychladlé (ale ne opět ztuhlé) rozpuštěné máslo, jablka, kakao, skořici, rozinky…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Rychlá olejová bábovka s oříšky a rozinkami

Rychlá olejová bábovka s oříšky a rozinkami

Potřebné ingredience

4 vejce, 1 vanilkový cukr, 250 gr cukru písek, 100 gr horké vody, 100 gr kvalitního oleje (slunečnicového nebo řepkového, olivový by dodal bábovce divnou pachuť - mám vyzkoušeno) hrst sekaných vlašských oříšků, hrst malých rozinek (obří sultánky nakrájejte), 250 gr polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, sádlo na vymazání a jemná strouhanka na vysypání bábovkové formy

Postup přípravy

4 vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Bílky dáme stranou, žloutky do mísy a utřeme s oběma cukry do pěny. Přidáme postupně horkou vodu, olej a opět zašleháme ruční metlou do pěny.…

Zobrazit více...
RÝŽE A TĚSTOVINY
PAELA podle Havlíčků

PAELA podle Havlíčků

Potřebné ingredience

Paele se také občas říká středomořské rizoto, ikdyž s rizotem má společného málo. Co budeme potřebovat: - tři druhy masa (nejlépe kuřecí nebo krůtí - ze stehenních plátků, prsa jsou moc suchá, vepřové a mořské plody (mix balíček, koupíte ve větších supermarketech) - nebo alespoň vyloupané mušle a krevety, chápu, že např. chobotničky každý nerad) - od každého cca 250 gramů - dva šálky dobré loupané rýže (my máme rádi parboiled, nelepí se a je chutnější) - cca 3-4 šálky vývaru (drůběží nebo z kostky, je to fuk, co kdo má radši) - půl šálku hrášku (mraženého nebo čerstvého) - červenou papriku - malou cibuli - 3-4 stroužky česneku - olivový olej pro teplou kuchyni (stačí lisovaný z pokrutin, extra panenský by byl zbytečný luxus) - sůl, pepř - šafrán (bez toho to jde samozřejmě taky, ale jaksi to není tak úplně ono).

Postup přípravy

Nejdříve ze všeho si namočíme rýži do VLAŽNÉ vody a řádně, velmi řádně jí propereme. Musí se důkladně vyprat, dokud není voda čirá. Vezmeme si vysokou pánev (ne wok!), nejlépe…

Zobrazit více...

Kategorie