Zobrazit přihlášovací formulář

Rýže a těstoviny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 6 návštěvníků)

PAELA podle Havlíčků

0.0
PAELA podle Havlíčků

Potřebné ingredience

Paele se také občas říká středomořské rizoto, ikdyž s rizotem má společného málo.
Co budeme potřebovat:
- tři druhy masa (nejlépe kuřecí nebo krůtí - ze stehenních plátků, prsa jsou moc suchá, vepřové a mořské plody (mix balíček, koupíte ve větších supermarketech) - nebo alespoň vyloupané mušle a krevety, chápu, že např. chobotničky každý nerad) - od každého cca 250 gramů
- dva šálky dobré loupané rýže (my máme rádi parboiled, nelepí se a je chutnější)
- cca 3-4 šálky vývaru (drůběží nebo z kostky, je to fuk, co kdo má radši)
- půl šálku hrášku (mraženého nebo čerstvého)
- červenou papriku
- malou cibuli
- 3-4 stroužky česneku
- olivový olej pro teplou kuchyni (stačí lisovaný z pokrutin, extra panenský by byl zbytečný luxus)
- sůl, pepř
- šafrán (bez toho to jde samozřejmě taky, ale jaksi to není tak úplně ono).

Postup přípravy

Nejdříve ze všeho si namočíme rýži do VLAŽNÉ vody a řádně, velmi řádně jí propereme. Musí se důkladně vyprat, dokud není voda čirá. Vezmeme si vysokou pánev (ne wok!), nejlépe titanovou nebo s jiným nepřilnavým povrchem s poklicí. Rozpálíme v ní cca 4 lžíce olivového oleje. Nakrájíme si maso na menší kousky a postupně v něm všechno maso opečeme dozlatova a doměkka. Pozor na mořské plody, jsou hotové raz dva, aby se vám nepřipálily! Jsou pak hořké. Pokud máme na pánvi málo oleje, trošku přidáme, hodíme tam nadrobno nakrájenou cibulku a na minikostičky pokrájený česnek (nelisovat, jen nasekat!) a orestujeme. POZOR na česnek, rád se pálí, je třeba stále míchat a kontrolovat, co to na pánvi dělá. Jakmile máme cibulku a česnek lehce zlatý, vhodíme rýži a řádně promícháme, aby se nám rýže všechna pěkně obalila v oleji. A opět restujeme. Rýže se lehce opeče (zesklovatí) a bude VÝBORNÁ! Přilijeme polovinu vývaru, přidáme hrášek a papriku, zamícháme, osolíme, lehce opepříme a přidáme špetku šafránu. Na celý hrnec ho vystačí opravdu štipec. Jídlo nám krásně obarví a jemně ochutí. Kdo ale není gurmán, šafrán dávat nemusí. Je to dobré i bez něj. Stáhneme plamen a odkryté vaříme cca 10-15 minut. Vývar se částečně vsákne do rýže. Opatrně promícháme (teď oceníme nepřilnavý povrch pánve), podle potřeby přilijeme vývar, přiklopíme a dusíme cca 20 minut. Občas se pod pokličku mrkneme, jestli se nám to nežádoucně nepřipéká, lehce prošťouchneme vařečkou, případně přilijeme vývar. Cca 5 minut před dokončením urovnáme povrch rýže, rozložíme na něj opečené maso a mořské plody a jemně je do rýže vmáčkneme. Přiklopíme a necháme ještě těch 5 minut na mírném plameni dojít. Vývar by se měl všechen vyvařit a rýže musí být měkká! Pokud se po stranách lehce připeče k pánvi, nevadí to. Hlavně se to nesmí připálit.
Podáváme celé v pánvi, každý si nabere sám, má to tak největší efekt. Vypadá i chutná to úžasně a variace tohoto receptu jsou nepřeberné.
Zkuste to, určite si pochutnáte!
DOBROU CHUŤ!!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie