Marmeláda z černého rybízu zastudena - rychlá a výborná
Potřebné ingredience
1 kg šťávy nebo rozmixovaných bobulí černého rybízu, 1 - 1, 4 kg pískového cukru, případně kyselina citronová a rum (slivovice)
Postup přípravy
Šťáva či rozmixované bobule černého rybízu (z těch to dělám já) se rozmixují s cukrem a rovnou plní do sklínek. Používám běžný tyčový mixér. Rozmixová hmota sama dokonale zhoustne…
Teplické lívance
Potřebné ingredience
1/2 l mléka, 1/4 kg HL mouky, 1 vanilinový cukr, 1/2 sáčku PRDOPEČE, 2 vejce ( z bílků sníh), tuk na smažení (sádlo, 100 % tuk, olej ... jak je kdo zvyklý)
Postup přípravy
Žloutky smícháme s vanilinovým cukrem, přidáme mouku s práškem do pečiva a mléko, dobře promícháme a na závěr jemně vmícháme sníh z bílků. Polévkovou lžící tvoříme lívance na…
Jitčiny pečené tvarohové taštičky (koláčky)
Potřebné ingredience
400 g PH mouky, 250 g Hery (tuku), 40 g kvasnic, špetka soli, 1 celé vejce, 3 lžičky cukru, 3 lžičky mléka, 500 g tvarohu, moučkový cukr na obalování
Postup přípravy
Uděláme si kvásek z mléka, cukru a kvasnic (já přidala podle zvyku trochu mouky). Mouka se promísí se solí, Herou a vejcem, přidá se vzešlý kvásek a vypracuje se hutné těsto,…
Jablečná přesnídávka
Potřebné ingredience
2,5 kg jablek (už čistá váha oloupaných a bez jadřinců) 1 l vody 0,5 kg cukru (pak je ale přesnídávka hodně sladká, dělala jsem druhou várku s 0,35 kg cukru a ještě by se dalo ubrat, ,samozřejmě závisí i na sladkosti jablek), 2 vanilkové pudinky nebo 80 g kukuřičného škrobu (použila jsem jako alternativu, protože pudink obsahuje taky hlavně kukuřičný škrob, ale umělé vanilkové aroma není pro malé děti potřeba) rozmíchat ve 1/4 l vody
Postup přípravy
Jablka oloupeme a odstraníme z nich jadřince, pokrájíme na menší kousky, přidáme litr vody, cukr a povaříme do změknutí. Přidáme pudinkové prášky (já použila bio kukuřičný škrob)…