Švestkový táč
Potřebné ingredience
500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 1 kostka kvasnic (42 g), 13 lžiček krystalového cukru, 2 vejce, 150 ml oleje, špetka soli, 2 lžičky skořice (já dávm jednu), švestky, drobenka
Postup přípravy
Mléko ohřejeme aby bylo teplé (ne horké), a do něho nasypeme cukr (ne všechen tak pět lžiček) a rozdrobíme kvasnice. Do mísy dáme mouku, zbytek cukru, osolíme, přidáme skořici,…
Pudinková buchta
Potřebné ingredience
těsto: 4 vejce, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 200 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 100 ml oleje pudink: 500 ml mléka, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 1 lžíce cukru dále: 400 g zakysané smetany, trochu granka
Postup přípravy
Celá vejce s oběma cukry ušleháme do husté světlé pěny (asi 10 minut).
Postupně zašleháme olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalijeme na hlubší plech vyložený…
Citrónová buchta
Potřebné ingredience
450 g polohrubé mouky, 1 lžička sody, 170 g krystalového cukru, 2 vejce, 100 ml oleje, 250 ml smetany na vaření, kůra a šťáva z 1 citronu, trochu mléka
Postup přípravy
Všechny suroviny smícháme v těsto, je-li příliš husté, zředíme trochu mlékem.
Nalijeme do menšího hlubšího plechu vyloženého papírem na pečení a upečeme (180°C, 20-25 minut…
Šišky s mákem
Potřebné ingredience
800 g uvařených brambor, 250 g hrubé mouky, 50 g krupice, špetka soli, 2 vejce, 1 lžička octa, mletý mák, moučkový cukr, máslo
Postup přípravy
Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nastrouháme.Přidáme mouku, krupici, sůl, vejce, ocet a zpracujeme těsto.Rozdělíme je na části, vyválíme válečky a každý rozkrájíme na stejné…
Polévka hrášková se smetanou
Potřebné ingredience
350 g zeleného hrášku ( i mražený), 2 střední brambory, 1 cibule, 2 lžíce másla, 100 ml smetany, sůl, mletý pepř, 3 malé snítky kari (smil italský) nemusí být-já nedávám, 2 rohlíky
Postup přípravy
Na másle osmahneme najemno pokrájenou cibuli dozlatova.
Přidáme na kostičky nakrájené brambory, zalijeme vývarem nebo vodou (asi 1,2 l), osolíme, opepříme a vaříme.
Tvarohové šátečky
Potřebné ingredience
250 g tvarohu - baleného,250 g tuku (dávám máslo),250 g hladké mouky,špetka soli,špetka vanilkového cukru
Postup přípravy
Všechny suroviny na vále zpracujeme v těsto a necháme je chvíli v chladu odpočívat.Potom je rozválíme na plát 3 mm tenký a krájíme na čtverce (já to dala do toho vykrajovátka,…
Mazance
Potřebné ingredience
1kg polohrubé mouky, 500ml mléka, 250 g másla nebo hery (může být i napůl), 1 lžička soli, 180g krystalového cukru, 5 žloutků, 60g čerstvého droždí, 1 lžička strouhané citronové kůry, špetka strouhaného muškátového oříšku, 100g rozinek předem namočených v rumu, 1 vejce a 1 lžíce mléka na potření, hrstka mandlových lupínků (jí si je nasekala)
Postup přípravy
Připravíme si obvyklým způsobem těsto a necháme vykynout. Z vykynutého těsto rozdělíme 4 stejné díly. Z každého vypracujeme mazanec, položíme na plech vyložený pečícím papírem a…
Kynuté koláče
Potřebné ingredience
0,5kg polohr. Mouky špetka soli 8dkg mletého cukru 8dkg másla (rozpustit, vychladit) citrónová kůra 1ks kvasnic (kostka) čtvrt litru mléka 2 žloutky 1 celé vejce 1 vanilkový cukr
Postup přípravy
Z mléka, cukru a kvasnic udělat kvásek, zpracovat, nechat vykynout.
Z těsta udělat placku, dát do ní lžičku tvarohu, uzavřít a spojeným dát na plech vyložený pečícím…
Frgále
Potřebné ingredience
Těsto: 350g polohrubé mouky, 60g másla, 40g moučkového cukru, 2 žloutky, 120ml vlažného mléka, 20g čerstvého droždí, špetka soli Drobenka: 80g másla, 100g hladké mouky, 70g krupicového cukru Náplň: povidlová, tvarohová, maková.....
Postup přípravy
Do misky nalijeme polovinu mléka, přidáme droždí, lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Zbytek cukru utřeme s máslem a žloutky. Přidáme kvásek, mouku se solí, zbytek mléka a…