Zobrazit přihlášovací formulář
DORTY
Dortík

Dortík

Postup přípravy

Můj první potahovaný dort pro Honzíka:-)

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Švestkový táč

Švestkový táč

Potřebné ingredience

500 g polohrubé mouky, 250 ml mléka, 1 kostka kvasnic (42 g), 13 lžiček krystalového cukru, 2 vejce, 150 ml oleje, špetka soli, 2 lžičky skořice (já dávm jednu), švestky, drobenka

Postup přípravy

Mléko ohřejeme aby bylo teplé (ne horké), a do něho nasypeme cukr (ne všechen tak pět lžiček) a rozdrobíme kvasnice. Do mísy dáme mouku, zbytek cukru, osolíme, přidáme skořici,…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Pudinková buchta

Pudinková buchta

Potřebné ingredience

těsto: 4 vejce, 200 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 200 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 100 ml oleje pudink: 500 ml mléka, 1 sáček vanilkového pudinkového prášku, 1 lžíce cukru dále: 400 g zakysané smetany, trochu granka

Postup přípravy

Celá vejce s oběma cukry ušleháme do husté světlé pěny (asi 10 minut).
Postupně zašleháme olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto nalijeme na hlubší plech vyložený…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Citrónová buchta

Citrónová buchta

Potřebné ingredience

450 g polohrubé mouky, 1 lžička sody, 170 g krystalového cukru, 2 vejce, 100 ml oleje, 250 ml smetany na vaření, kůra a šťáva z 1 citronu, trochu mléka

Postup přípravy

Všechny suroviny smícháme v těsto, je-li příliš husté, zředíme trochu mlékem.

Nalijeme do menšího hlubšího plechu vyloženého papírem na pečení a upečeme (180°C, 20-25 minut…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Šišky s mákem

Šišky s mákem

Potřebné ingredience

800 g uvařených brambor, 250 g hrubé mouky, 50 g krupice, špetka soli, 2 vejce, 1 lžička octa, mletý mák, moučkový cukr, máslo

Postup přípravy

Brambory uvařené ve slupce oloupeme a nastrouháme.Přidáme mouku, krupici, sůl, vejce, ocet a zpracujeme těsto.Rozdělíme je na části, vyválíme válečky a každý rozkrájíme na stejné…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Polévka hrášková se smetanou

Polévka hrášková se smetanou

Potřebné ingredience

350 g zeleného hrášku ( i mražený), 2 střední brambory, 1 cibule, 2 lžíce másla, 100 ml smetany, sůl, mletý pepř, 3 malé snítky kari (smil italský) nemusí být-já nedávám, 2 rohlíky

Postup přípravy

Na másle osmahneme najemno pokrájenou cibuli dozlatova.

Přidáme na kostičky nakrájené brambory, zalijeme vývarem nebo vodou (asi 1,2 l), osolíme, opepříme a vaříme.

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Tvarohové šátečky

Tvarohové šátečky

Potřebné ingredience

250 g tvarohu - baleného,250 g tuku (dávám máslo),250 g hladké mouky,špetka soli,špetka vanilkového cukru

Postup přípravy

Všechny suroviny na vále zpracujeme v těsto a necháme je chvíli v chladu odpočívat.Potom je rozválíme na plát 3 mm tenký a krájíme na čtverce (já to dala do toho vykrajovátka,…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Mazance

Mazance

Potřebné ingredience

1kg polohrubé mouky, 500ml mléka, 250 g másla nebo hery (může být i napůl), 1 lžička soli, 180g krystalového cukru, 5 žloutků, 60g čerstvého droždí, 1 lžička strouhané citronové kůry, špetka strouhaného muškátového oříšku, 100g rozinek předem namočených v rumu, 1 vejce a 1 lžíce mléka na potření, hrstka mandlových lupínků (jí si je nasekala)

Postup přípravy

Připravíme si obvyklým způsobem těsto a necháme vykynout. Z vykynutého těsto rozdělíme 4 stejné díly. Z každého vypracujeme mazanec, položíme na plech vyložený pečícím papírem a…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Kynuté koláče

Kynuté koláče

Potřebné ingredience

0,5kg polohr. Mouky špetka soli 8dkg mletého cukru 8dkg másla (rozpustit, vychladit) citrónová kůra 1ks kvasnic (kostka) čtvrt litru mléka 2 žloutky 1 celé vejce 1 vanilkový cukr

Postup přípravy

Z mléka, cukru a kvasnic udělat kvásek, zpracovat, nechat vykynout.

Z těsta udělat placku, dát do ní lžičku tvarohu, uzavřít a spojeným dát na plech vyložený pečícím…

Zobrazit více...
SLADKÁ JÍDLA
Frgále

Frgále

Potřebné ingredience

Těsto: 350g polohrubé mouky, 60g másla, 40g moučkového cukru, 2 žloutky, 120ml vlažného mléka, 20g čerstvého droždí, špetka soli Drobenka: 80g másla, 100g hladké mouky, 70g krupicového cukru Náplň: povidlová, tvarohová, maková.....

Postup přípravy

Do misky nalijeme polovinu mléka, přidáme droždí, lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Zbytek cukru utřeme s máslem a žloutky. Přidáme kvásek, mouku se solí, zbytek mléka a…

Zobrazit více...

Kategorie