Zobrazit přihlášovací formulář

Recepty - Polévky

Přidat recept
POLÉVKY
VYNIKAJÍCÍ KULAJDA

VYNIKAJÍCÍ KULAJDA

Potřebné ingredience

30 dkg čerstvých žampionů, 5 větších brambor, 250 ml smetany na šlehání, čerstvý kopr, 3 natvrdo uvařená vejce, 1,5 l vody, kousek másla (asi tak 5 dkg), 2 - 3 lžíce mouky, sůl, bílý pepř, 1 - 2 lžíce octa

Postup přípravy

V hrnci uděláme z másla a mouky zásmažku, nalijeme tam 1,5 l vody, vložíme očištěné a nakrájené houby, sůl a necháme asi 10 min vařit. Poté přidáme brambory na kostičky a necháme…

Zobrazit více...
POLÉVKY
GULÁŠOVÁ POLÉVKA

GULÁŠOVÁ POLÉVKA

Potřebné ingredience

20dkg vepřového masa, 1 větší cibule, 3 velké brambory, 1 polévková lžíce sladké papriky, sůl, majoránka, masox (dávám kostku gulášové štávy), 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku (nemusí být), 1,5 litru vody

Postup přípravy

Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme do zlatova, maso nameleme a přidáme na cibulku a restujeme spolu s ní. Přidáme vrchovatou polévkovou lžíci sladké papriky, na kostičky…

Zobrazit více...
POLÉVKY
ZELENINOVÁ POLÉVKA

ZELENINOVÁ POLÉVKA

Potřebné ingredience

troška másla, 1 cibule, 1 větší plechovka žampionů, mražená zelenina - hrášek s mrkvičkou, 2-3 brambory, troška hl. mouky, masox, sůl

Postup přípravy

Na másle osmažíme cibulku nakrájenou na kostičky a žampiony nakrájené na kousky (já je přidávám k cibulce až po chvíli), zaprášíme moukou a uděláme tmavší jíšku. Zalijeme vodou,…

Zobrazit více...
POLÉVKY
ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA

ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA

Potřebné ingredience

1 mražený špenát, 2 - 3 trojúhelníčky taveného sýra, 0,5l mléka, , kostka bujonu, česnek, 1vejce, mouka, máslo, cibule, sůl

Postup přípravy

Mražený špenát rozpustíme v horkém mléce dolijeme horkou vodou (podle toho kolik chceme polévky). Chvíli povaříme, přidáme kostku bujonu a tavený sýr a vaříme dokud se nerozpustí.…

Zobrazit více...
POLÉVKY
ŽAMPIONOVÁ POLÉVKA

ŽAMPIONOVÁ POLÉVKA

Potřebné ingredience

150 g žampionů (1 větší plechovka), 1/2 cibule, 1kostka hovězího bujónu, 250ml smetany na vaření, 3 lžíce másla, 3 lžíce hl.mouky, 2 trojúhelníčky smetanového taveného sýra, 0,75 ml vody, Podravka na dochucení

Postup přípravy

Na drobno nakrájenou cibuli a žampiony vložíme do hrnce a společně osmažíme na másle, až se voda odpaří. Hovězí bujón rozpustíme v horké vodě a přilijeme k žampiónům. Necháme…

Zobrazit více...
POLÉVKY
VÝBORNÁ a JEDNODUCHÁ NOVOROČNÍ ČOČKOVÁ POLÉVKA

VÝBORNÁ a JEDNODUCHÁ NOVOROČNÍ ČOČKOVÁ POLÉVKA

Potřebné ingredience

1/3 pytlíku čočky, 2l vody 1 cibule, 3 lžíce másla, 2 lžíce mouky, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, 1 masox, 1 párek, 1 vajíčko

Postup přípravy

1. V tlakáči uvaříme čočku do měkka (trošku to posolíme).\r\n2. Na másle osmažíme cibulku nakrájenou na kostičky, zaprášíme moukou a uděláme tmavší jíšku.\r\n3. Uvařenou čočku i s…

Zobrazit více...
POLÉVKY
KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA - rychlá a hustá

KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA - rychlá a hustá

Potřebné ingredience

1menší květák
2 lžíce másla
2 lžíce hl. mouky
1/2 kostky masoxu
0,2 l mléka
špetka muškátového květu
2 vejce
sůl
petrželka (já nedávám)

Postup přípravy

V hrnci připravíme z másla a mouky světlou jíšku, tu pak zalijeme vodou (asi 1,5l - podle velikosti květáku), dobře prošleháme, aby jíška nebyla v kouskách. Pak vložíme na růžičky…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Kapustičková polévka

Kapustičková polévka

Potřebné ingredience

1 lžíce oleje
1 cibule
50g hl. mouky
1,5l zeleninového vývaru
1 malá najemno nastrouhaná mrkev
300g růžičkové kapusty (pokud jsou růžičky velké, rozkrájíme je čtvrtky)
sůl, pepř
2 - 3 stroužky česneku
120ml smetany na šlehání
celerová nať na ozdobu - já nedávám

Postup přípravy

V kastrolu na rozpáleném oleji osmažíme najemno nakrájenou cibuli. Základ zaprášíme moukou, dobře promícháme a ještě mírně osmažíme. Přilijeme vývar, rozmícháme a necháme asi…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Mrkvová polévka s koriandrem

Mrkvová polévka s koriandrem

Potřebné ingredience

4 lžíce másla 3 pórky 450g mrkve 1 lžička mletého koriandru (dávám i víc) 1,25l kuřecího vývaru (dávám hotový) 170ml bílého jogurtu pepř, sůl

Postup přípravy

Ve velkém kastrolu orestujeme na másle pórek a mrkev (nakrájené na kolečka), pak chvilku dusíme pod poklicí (10min). Až zelenina začne měknout, ale ještě nezmění barvu, přidáme…

Zobrazit více...
POLÉVKY
Hrášková polévka s mátou - vynikající:-)

Hrášková polévka s mátou - vynikající:-)

Potřebné ingredience

4 lžíce másla4 šalotky (nahradím 2 cibulemi, aby to přibližně odpovídalo množství 4 šalotek)4 hrnky čerstvého nebo zmraženého hrášku625ml kuřecího vývaru (může být z kostky nebo z prášku)2 větší snítky máty (já dávám sušenou, koupenou v obchodě jako koření)625ml mlékašpetka cukru (nemí nutné, já nedávám)sůl, pepřna zdobení smetana a malá snítka máty (já nedávám)

Postup přípravy

V kastrolu osmažíme na másle šalotku (cibuli), až zeskovatí. Přidáme hrášek, vývar a snítky máty a pod poklicí vaříme na mírném plameni až je hrášek měkký. Polévku necháme maličko…

Zobrazit více...

Kategorie