VYNIKAJÍCÍ KULAJDA
Potřebné ingredience
30 dkg čerstvých žampionů, 5 větších brambor, 250 ml smetany na šlehání, čerstvý kopr, 3 natvrdo uvařená vejce, 1,5 l vody, kousek másla (asi tak 5 dkg), 2 - 3 lžíce mouky, sůl, bílý pepř, 1 - 2 lžíce octa
Postup přípravy
V hrnci uděláme z másla a mouky zásmažku, nalijeme tam 1,5 l vody, vložíme očištěné a nakrájené houby, sůl a necháme asi 10 min vařit. Poté přidáme brambory na kostičky a necháme…
GULÁŠOVÁ POLÉVKA
Potřebné ingredience
20dkg vepřového masa, 1 větší cibule, 3 velké brambory, 1 polévková lžíce sladké papriky, sůl, majoránka, masox (dávám kostku gulášové štávy), 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku (nemusí být), 1,5 litru vody
Postup přípravy
Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme do zlatova, maso nameleme a přidáme na cibulku a restujeme spolu s ní. Přidáme vrchovatou polévkovou lžíci sladké papriky, na kostičky…
ZELENINOVÁ POLÉVKA
Potřebné ingredience
troška másla, 1 cibule, 1 větší plechovka žampionů, mražená zelenina - hrášek s mrkvičkou, 2-3 brambory, troška hl. mouky, masox, sůl
Postup přípravy
Na másle osmažíme cibulku nakrájenou na kostičky a žampiony nakrájené na kousky (já je přidávám k cibulce až po chvíli), zaprášíme moukou a uděláme tmavší jíšku. Zalijeme vodou,…
ŠPENÁTOVÁ POLÉVKA
Potřebné ingredience
1 mražený špenát, 2 - 3 trojúhelníčky taveného sýra, 0,5l mléka, , kostka bujonu, česnek, 1vejce, mouka, máslo, cibule, sůl
Postup přípravy
Mražený špenát rozpustíme v horkém mléce dolijeme horkou vodou (podle toho kolik chceme polévky). Chvíli povaříme, přidáme kostku bujonu a tavený sýr a vaříme dokud se nerozpustí.…
ŽAMPIONOVÁ POLÉVKA
Potřebné ingredience
150 g žampionů (1 větší plechovka), 1/2 cibule, 1kostka hovězího bujónu, 250ml smetany na vaření, 3 lžíce másla, 3 lžíce hl.mouky, 2 trojúhelníčky smetanového taveného sýra, 0,75 ml vody, Podravka na dochucení
Postup přípravy
Na drobno nakrájenou cibuli a žampiony vložíme do hrnce a společně osmažíme na másle, až se voda odpaří. Hovězí bujón rozpustíme v horké vodě a přilijeme k žampiónům. Necháme…
VÝBORNÁ a JEDNODUCHÁ NOVOROČNÍ ČOČKOVÁ POLÉVKA
Potřebné ingredience
1/3 pytlíku čočky, 2l vody 1 cibule, 3 lžíce másla, 2 lžíce mouky, 1 stroužek česneku, sůl, pepř, 1 masox, 1 párek, 1 vajíčko
Postup přípravy
1. V tlakáči uvaříme čočku do měkka (trošku to posolíme).\r\n2. Na másle osmažíme cibulku nakrájenou na kostičky, zaprášíme moukou a uděláme tmavší jíšku.\r\n3. Uvařenou čočku i s…
KVĚTÁKOVÁ POLÉVKA - rychlá a hustá
Potřebné ingredience
1menší květák
2 lžíce másla
2 lžíce hl. mouky
1/2 kostky masoxu
0,2 l mléka
špetka muškátového květu
2 vejce
sůl
petrželka (já nedávám)
Postup přípravy
V hrnci připravíme z másla a mouky světlou jíšku, tu pak zalijeme vodou (asi 1,5l - podle velikosti květáku), dobře prošleháme, aby jíška nebyla v kouskách. Pak vložíme na růžičky…
Kapustičková polévka
Potřebné ingredience
1 lžíce oleje
1 cibule
50g hl. mouky
1,5l zeleninového vývaru
1 malá najemno nastrouhaná mrkev
300g růžičkové kapusty (pokud jsou růžičky velké, rozkrájíme je čtvrtky)
sůl, pepř
2 - 3 stroužky česneku
120ml smetany na šlehání
celerová nať na ozdobu - já nedávám
Postup přípravy
V kastrolu na rozpáleném oleji osmažíme najemno nakrájenou cibuli. Základ zaprášíme moukou, dobře promícháme a ještě mírně osmažíme. Přilijeme vývar, rozmícháme a necháme asi…
Mrkvová polévka s koriandrem
Potřebné ingredience
4 lžíce másla 3 pórky 450g mrkve 1 lžička mletého koriandru (dávám i víc) 1,25l kuřecího vývaru (dávám hotový) 170ml bílého jogurtu pepř, sůl
Postup přípravy
Ve velkém kastrolu orestujeme na másle pórek a mrkev (nakrájené na kolečka), pak chvilku dusíme pod poklicí (10min). Až zelenina začne měknout, ale ještě nezmění barvu, přidáme…
Hrášková polévka s mátou - vynikající:-)
Potřebné ingredience
4 lžíce másla4 šalotky (nahradím 2 cibulemi, aby to přibližně odpovídalo množství 4 šalotek)4 hrnky čerstvého nebo zmraženého hrášku625ml kuřecího vývaru (může být z kostky nebo z prášku)2 větší snítky máty (já dávám sušenou, koupenou v obchodě jako koření)625ml mlékašpetka cukru (nemí nutné, já nedávám)sůl, pepřna zdobení smetana a malá snítka máty (já nedávám)
Postup přípravy
V kastrolu osmažíme na másle šalotku (cibuli), až zeskovatí. Přidáme hrášek, vývar a snítky máty a pod poklicí vaříme na mírném plameni až je hrášek měkký. Polévku necháme maličko…