Zobrazit přihlášovací formulář
POMAZÁNKY
HUMNUS

HUMNUS

Potřebné ingredience

Hummus: Ingredience: 500 gramů cizrny, 150 gramů tahini, šťáva z jednoho citronu, 1 velká lžička soli, 2 lžičky jedlé sody Příprava: Cizrnu namočte na noc do vody. Druhý den vodu slijte, cizrnu pořádně propláchněte čistou vodou a vařte s jedlou sodou na mírném plameni asi dvě a čtvrt hodiny. Jedlá soda urychlí změknutí. Vychladlou cizrnu mixujte a postupně přidávejte ledovou vodu, dokud se nevytvoří hustá kaše. Do hladké kaše pak vmíchejte tahini (sezamovou pastu) a ještě chvíli mixujte. Poté přidejte citronovou šťávu a sůl, znovu rozmixujte a ochutnejte.

BEZMASÁ JÍDLA
Cizrna na italský způsob

Cizrna na italský způsob

Potřebné ingredience

Cizrnu necháme namočenou 8 - 12 hodin (do vody přidáme jedlou sodu, asi půl lžičky na 0,5 l vody). Pak vodu slijeme a cizrnu propláchneme. Na oleji necháme zesklovatět nadrobno nakrájenou cibulku, přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a celer, na čtvrtky nakrájená rajčata, přidáme cizrnu a zalijeme vodou. Vaříme do měkka (zhruba 120 minut v tlakovém hrnci 35 minut). Po uvaření osolíme a můžeme okořenit pálivou paprikou a posypat nakrájenou petrželí. Můžeme podávat samostatně anebo smícháme s těstovinami.

Postup přípravy

Zobrazit více...
DIETY
Instatní ajurvédská kávovina

Instatní ajurvédská kávovina

Potřebné ingredience

Garnicia je instatní ajurvédská kávovina s podílem extraktu z rostliny Garcinia cambogia, které výrazné přispívá ke snížení tělesné hmotnosti. Ajurvédská káva garanicia je vyrobena z ajurvédské byliny garcinia cambogia. Garnicia je keř rostoucí v jihovýchodní Asii. U nás známý jako tamarid malabarský. Garnicia obsahuje hydroxicitronovou kyselinu A.H.C., která omezuje tvorbu cholesterolu LDL, ale především zabraňuje vzniku tuků a tak jsou kalorie cukrů sníženy a nejsou přeměněny na tuky. Garnicia a v ní obsažena AHC brání ukládání tuků v těle a dokáže snižovat další chuť k jídlu. Garnicie umožňuje snížení tělesné hmotnosti a snížení chuti na sladké. Dávkování: 2-3 x za den po dobu 4-6 měsíců, a to 30 min před hlavním jídlem, zejména před obědem a večeří. Návod k přípravě: 1/4 čajové lžičky (1g) bylinné směsi na 1 šálek nápoje (1,5dl). Kafe nasypeme do šálku a zalijeme vroucí vodou. Podáváme s mlékem, cukrem či medem dle chuti. Složení: ve 100g je obsaženo 88 g čekanky lékařské (Cichorium Intybus) a 12 g výtažku z byliny Garcinia (Garcinia Cambogia). Káva neobsahuje kofein.

RÝŽE A TĚSTOVINY
Basmati rýže

Basmati rýže

Potřebné ingredience

Basmati rýže

Postup přípravy

Doporučený způsob přípravy: Rýži nejdříve propláchněte studenou vodou a namočte na 25 - 30 minut. Na 250g rýže použijte 1L vody. Rýži vsypte do vařící vody a vařte 25 - 30 minut

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Zapečená rýže

Zapečená rýže

Potřebné ingredience

Ingredience: • šálek basmati rýže (v prodeji) • 2 šálky vody • sůl • ghí (v prodeji) • zelenina dle konstituce a sezóny - nejlépe kořenová nebo košťálová, případně naklíčené mungo

Postup přípravy

Doba přípravy: 10+20 minut

Počet porcí: 4 porce

Příprava jídla:

1 . Předehřejeme troubu na 190°C, vymažeme ghí zapékací pekáč s krytem
2 . V pánvi uděláme…

Zobrazit více...
NÁPOJE, DRINKY
Medová voda

Medová voda

Potřebné ingredience

Jedná se o jednoduchý ájurvédský recept, který pomůže s detoxikací organismu i při hubnutí. •Vodu vaříme 10 minut bez pokličky •Vypneme a necháme vychladnout na teplotu 40 stupňů ( vložíme do ní pohodlně prst) •Vymačkáme půlku citronu nebo limetky - výjimečně můžeme použít i kvalitní ocet •Dáme lžíci medu (med nesmí přijít do vody teplejší než 40 stupňů - nejprve do ní vložme prst, není-li horká. V horké vodě se med stává těžko stravitelný. Ájurvédské prameny hovoří přímo o jedovatosti) •Vypijeme

Postup přípravy

Nápoj připravujeme z 2 - 3 dcl vody.

Zobrazit více...
RÝŽE A TĚSTOVINY
Těstoviny se zeleninou

Těstoviny se zeleninou

Potřebné ingredience

Ingredience: • těstoviny • fenykl • koriandr • ostropestřec mariánský • kurkuma nebo kari • olivový olej • sezónní zelenina Doba přípravy: 30 minut Počet porcí: dle množství

Postup přípravy

Využijeme kvalitní těstoviny s tvrdou pšenicí a sezónní zeleninu například špenát, cuketu, mrkev a brokolici. Nekombinujeme více než tři druhy zeleniny. Koření používám semena v…

Zobrazit více...
ZELENINOVÁ JÍDLA
Zeleninové sabdží

Zeleninové sabdží

Potřebné ingredience

Ingredience: •2 lžíce olivového oleje nebo ghí •4 šálky různé zeleniny •½ lžičky římského kmínu •½ lžičky soli •½ lžičky celých hořčičných semínek nejlépe hnědých •1 lžička mleté kurkumy •špetka kajenského pepře Doba přípravy: 20 – 30 minut Počet porcí: 4

Postup přípravy

Sabdží je způsob přípravy zeleniny, kdy se zelenina za přidání koření a oleje dusí. Ve většině případů je takto připravená zelenina tridóšická. V případě méně vhodné skladby…

Zobrazit více...
BEZMASÁ JÍDLA
Čonk

Čonk

Potřebné ingredience

Ingredience: • 2 lžíce olivového oleje nebo ghí • 1 lžička římského kmínu • 1 lžička celých hořčičných semínek, nejlépe hnědých • 1 lžička mleté kurkumy • 1 lžička mletého koriandru • ½ lžičky mletého fenyklu • Eventuelně cibule, pórek, semínka a podobně Doba přípravy: 1 – 3 minuty

Postup přípravy

Čonk je základní recept v indické kuchyni. Je to základ mnoha jídel, ale není to samostatné jídlo. Použití čonku je dvojí. Můžeme ho přidat do již uvařených surovin a tím jim dát…

Zobrazit více...
PIZZY, CHLEBY
Celozrnný chléb dle Ajurvédy

Celozrnný chléb dle Ajurvédy

Potřebné ingredience

• 400 g špaldové celozrnné mouky • 400 g ječné celozrnné mouky • lžička chlebového koření (používám kmín, koriandr, fenykl, kumín a ostropestřec) • 3 lžíce semínek (používám mandle, len, dýni - ne všechny, jeden nebo maximálně dva druhy) • lžička soli •čtvrtka kvasnic, teplá voda Doba přípravy: 50 minut

Postup přípravy

Celozrnný chléb

Ájurvéda příliš potraviny na jejichž výrobě se podílí kvasné procesy nedoporučuje. Mají podle ní tamasickou povahu a ani zdravotně nejsou ideální. Nicméně…

Zobrazit více...

Kategorie