Zobrazit přihlášovací formulář
MOUČNÍKY, POHÁRY
Míša řezy

Míša řezy

Potřebné ingredience

Těsto: 6 žloutků, 6dkg moučkového cukru, 1,5 lžíce oleje nebo másla, 5 lžic pol. mouky, 1-2 lžičky kakaa, 6 bílků = sníh,trochu prášku do pečiva. Nádivka: 2 tvarohy(ne vaničkové), 1/4 kg másla změklého, 15dkg cukru, puding. Čokoládová poleva(poslední dobou nastrouhám místo polevy jen čokoládu a taky je to dobré)

Postup přípravy

Tekuté suroviny smícháme s kakaem, zamícháme ostatní,mouku přidáváme opatrně a střídáme s přidáváním sněhu.Já se jistím trochou prášku do pečiva,aby byla buchta nadýchaná.Nádivku…

Zobrazit více...
DOMÁCÍ PEKÁRNY
Domácí žitný chléb

Domácí žitný chléb

Potřebné ingredience

žitnou mouku, obyčejnou bílou mouku, suché droždí, kmín, sůl, cukr, vodu, mléko a odměrku na mouku 150-200ml........Kvas:7 vrchovatých polévkových lžic žitné mouky, čtvrt lžičky cukru, čtvrt lžičky suchého droždí,250-300ml studené vody.....................Zadělání těsta: Připravte si větší mísu, vál, mouky, 1 lžice a špetka soli (odměrku z PANADOL BABY SIRUP ,těsně nad horní rysku v rozšíření,to je asi 17,5ml), 1 lžička cukru, 1 lžice kmínu, 1 lžice suchého droždí, voda 300ml a mléko 200ml.Dvě odměrky žitné mouky, hladkou mouku. Odměrku, která má obsah asi 150 - 200ml. Takže si najděte nějakou podobnou odměrku. Peču už po několikáté a tak jsem si dnes naměřila,že jsem zapracovala 0,5-1kg hladké mouky,ale to se pohybuje kvalitou mouky a množstvím semínek nebo otrub.Navíc jsem přidala do chleba pšeničné otruby(žitné otruby s klíčky),které jsem přidávala do tekuté směsi a nechala chvilku nabobtnat.Peču každý týden,pokaždé přidám něco jiného.Kousek darujeme,jinak dobře vydrží chutný do dalšího pečení.

Postup přípravy

KVAS zadělám večer.Do středně velké misky dáte 7 vrchovatých polévkových lžic žitné mouky, asi čtvrt lžičky cukru a stejné množství suchého droždí. Promícháte a pak na to najednou…

Zobrazit více...
MOUČNÍKY, POHÁRY
Tažený závin

Tažený závin

Potřebné ingredience

250-300g hladké mouky, 1 vejce ,2 lžíce oleje, 1 lžička octa, osminka vlažné vody (125ml)

Postup přípravy

Zadělávám v misce.Všechny přísady poctivě proválíme a uděláme vláčné těsto.Utěrku pomoučím.Těsto rozdělím na dva díly.Vyvaluji a vytahuji na utěrce závin.Namažeme máslem,sypu…

Zobrazit více...
CUKROVÍ
Zdravé cukroví

Zdravé cukroví

Potřebné ingredience

Jablka,ořechy,citronová šťáva,rozinky,cukr

Postup přípravy

Nastrouháme jablka,nastrouháme ořechy(na fotce je vidět,jak jednou jsem strouhala v robotu každé zvlášť a jednou dohromady,to je hladší)Zamícháme jablka s ořechy,cukr,citronová…

Zobrazit více...
CUKROVÍ
Marokánky

Marokánky

Potřebné ingredience

375ml mléka,75g změklého másla,80g medu,300g loupaných mandlí(nahradila jsem buráky a vlašáky,370g kandovaného ovoce(trochu z toho je kandovaná kůra,jinak dávám sučené švestky,sušené meruňky......),100g rozinek,230g hladké mouky,250g cukru(půlka i míň stačí)200g čokolády nebo čokoládové polevy

Postup přípravy

Mandle,ovoce nasekáme.V hrnci zahřejeme mléko a máslo,přisypeme mandle,k. ovoce a zamícháme.Směs nalijeme do mísy,přidáme hladkou mouku a cukr a vypracujeme řidší těsto.Naklademe…

Zobrazit více...
DOMÁCÍ PEKÁRNY
Domácí veka

Domácí veka

Potřebné ingredience

290ml vlažného mléka, 3 lžíce oleje, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 500g hladké pšeničné mouky(Z tohoto množství jsem nahradila trochu polohrubou moukou) 2,5 lžičky sušeného droždí

Postup přípravy

Těsto po vykynutí rozdělíme na dva stejné díly a uděláme veky. Necháme kynout asi 30 minut i déle.
Potřeme žloutkem(já z nedostatku vajíček potřela jen vodou a bylo to možná i…

Zobrazit více...
CUKROVÍ
Metelčiny perníčky - můj adventní věnec

Metelčiny perníčky - můj adventní věnec

Potřebné ingredience

Recept: 75 dkg hladké mouky 28 dkg moučkového cukru 12 dkg tuku /Hera/ 4 – 6 lžíc medu 4 vejce 2,5 kávové lžičky sody Bikarbony 1/2 balíčku koření do perníku Kotányi

Postup přípravy

Protože mi toho dost k perníčkům zmizelo,tak vkládám znovu postup,tentokrát rovnou bez odkazu.Je to vyzkoušený recept Metelky.Je to zkopírováno z její stránky.


Zobrazit více...
RYBY A DARY MOŘE
Rybí polévka od maminky

Rybí polévka od maminky

Potřebné ingredience

Fotografii dodám o Vánocích ..... U nás se vždy vařilo 6 litrů polévky,jak byla dobrá! veliký kastról,3 rybí hlavy,rybí vnitřnosti,mlíčí,jikry,mrkev,celer,petržel,česnek 3 stroužky,muškátový oříšek,muškátový květ,zázvor,sůl,jíška světlá,pórek,hrášek z konzervy,(vajíčko)

Postup přípravy

Uvařit hlavy bez očí a skřelí s celým česnekem.Až se začnou vařit,tak sebrat šum a uvařit do měkka.Obrat maso z hlavy.Nastrouhat celer,petržel,mrkev.Osmažíme dozlatova na másle…

Zobrazit více...

Kategorie