Míša řezy
Potřebné ingredience
Těsto: 6 žloutků, 6dkg moučkového cukru, 1,5 lžíce oleje nebo másla, 5 lžic pol. mouky, 1-2 lžičky kakaa, 6 bílků = sníh,trochu prášku do pečiva. Nádivka: 2 tvarohy(ne vaničkové), 1/4 kg másla změklého, 15dkg cukru, puding. Čokoládová poleva(poslední dobou nastrouhám místo polevy jen čokoládu a taky je to dobré)
Postup přípravy
Tekuté suroviny smícháme s kakaem, zamícháme ostatní,mouku přidáváme opatrně a střídáme s přidáváním sněhu.Já se jistím trochou prášku do pečiva,aby byla buchta nadýchaná.Nádivku…
Domácí žitný chléb
Potřebné ingredience
žitnou mouku, obyčejnou bílou mouku, suché droždí, kmín, sůl, cukr, vodu, mléko a odměrku na mouku 150-200ml........Kvas:7 vrchovatých polévkových lžic žitné mouky, čtvrt lžičky cukru, čtvrt lžičky suchého droždí,250-300ml studené vody.....................Zadělání těsta: Připravte si větší mísu, vál, mouky, 1 lžice a špetka soli (odměrku z PANADOL BABY SIRUP ,těsně nad horní rysku v rozšíření,to je asi 17,5ml), 1 lžička cukru, 1 lžice kmínu, 1 lžice suchého droždí, voda 300ml a mléko 200ml.Dvě odměrky žitné mouky, hladkou mouku. Odměrku, která má obsah asi 150 - 200ml. Takže si najděte nějakou podobnou odměrku. Peču už po několikáté a tak jsem si dnes naměřila,že jsem zapracovala 0,5-1kg hladké mouky,ale to se pohybuje kvalitou mouky a množstvím semínek nebo otrub.Navíc jsem přidala do chleba pšeničné otruby(žitné otruby s klíčky),které jsem přidávala do tekuté směsi a nechala chvilku nabobtnat.Peču každý týden,pokaždé přidám něco jiného.Kousek darujeme,jinak dobře vydrží chutný do dalšího pečení.
Postup přípravy
KVAS zadělám večer.Do středně velké misky dáte 7 vrchovatých polévkových lžic žitné mouky, asi čtvrt lžičky cukru a stejné množství suchého droždí. Promícháte a pak na to najednou…
Tažený závin
Potřebné ingredience
250-300g hladké mouky, 1 vejce ,2 lžíce oleje, 1 lžička octa, osminka vlažné vody (125ml)
Postup přípravy
Zadělávám v misce.Všechny přísady poctivě proválíme a uděláme vláčné těsto.Utěrku pomoučím.Těsto rozdělím na dva díly.Vyvaluji a vytahuji na utěrce závin.Namažeme máslem,sypu…
Zdravé cukroví
Potřebné ingredience
Jablka,ořechy,citronová šťáva,rozinky,cukr
Postup přípravy
Nastrouháme jablka,nastrouháme ořechy(na fotce je vidět,jak jednou jsem strouhala v robotu každé zvlášť a jednou dohromady,to je hladší)Zamícháme jablka s ořechy,cukr,citronová…
Marokánky
Potřebné ingredience
375ml mléka,75g změklého másla,80g medu,300g loupaných mandlí(nahradila jsem buráky a vlašáky,370g kandovaného ovoce(trochu z toho je kandovaná kůra,jinak dávám sučené švestky,sušené meruňky......),100g rozinek,230g hladké mouky,250g cukru(půlka i míň stačí)200g čokolády nebo čokoládové polevy
Postup přípravy
Mandle,ovoce nasekáme.V hrnci zahřejeme mléko a máslo,přisypeme mandle,k. ovoce a zamícháme.Směs nalijeme do mísy,přidáme hladkou mouku a cukr a vypracujeme řidší těsto.Naklademe…
Domácí veka
Potřebné ingredience
290ml vlažného mléka, 3 lžíce oleje, 1 lžička soli, 1 lžička cukru, 500g hladké pšeničné mouky(Z tohoto množství jsem nahradila trochu polohrubou moukou) 2,5 lžičky sušeného droždí
Postup přípravy
Těsto po vykynutí rozdělíme na dva stejné díly a uděláme veky. Necháme kynout asi 30 minut i déle.
Potřeme žloutkem(já z nedostatku vajíček potřela jen vodou a bylo to možná i…
Metelčiny perníčky - můj adventní věnec
Potřebné ingredience
Recept: 75 dkg hladké mouky 28 dkg moučkového cukru 12 dkg tuku /Hera/ 4 – 6 lžíc medu 4 vejce 2,5 kávové lžičky sody Bikarbony 1/2 balíčku koření do perníku Kotányi
Postup přípravy
Protože mi toho dost k perníčkům zmizelo,tak vkládám znovu postup,tentokrát rovnou bez odkazu.Je to vyzkoušený recept Metelky.Je to zkopírováno z její stránky.
…
Rybí polévka od maminky
Potřebné ingredience
Fotografii dodám o Vánocích ..... U nás se vždy vařilo 6 litrů polévky,jak byla dobrá! veliký kastról,3 rybí hlavy,rybí vnitřnosti,mlíčí,jikry,mrkev,celer,petržel,česnek 3 stroužky,muškátový oříšek,muškátový květ,zázvor,sůl,jíška světlá,pórek,hrášek z konzervy,(vajíčko)
Postup přípravy
Uvařit hlavy bez očí a skřelí s celým česnekem.Až se začnou vařit,tak sebrat šum a uvařit do měkka.Obrat maso z hlavy.Nastrouhat celer,petržel,mrkev.Osmažíme dozlatova na másle…