Domácí žitný chléb

Potřebné ingredience
žitnou mouku, obyčejnou bílou mouku, suché droždí, kmín, sůl, cukr, vodu, mléko a odměrku na mouku 150-200ml........Kvas:7 vrchovatých polévkových lžic žitné mouky, čtvrt lžičky cukru, čtvrt lžičky suchého droždí,250-300ml studené vody.....................Zadělání těsta: Připravte si větší mísu, vál, mouky, 1 lžice a špetka soli (odměrku z PANADOL BABY SIRUP ,těsně nad horní rysku v rozšíření,to je asi 17,5ml), 1 lžička cukru, 1 lžice kmínu, 1 lžice suchého droždí, voda 300ml a mléko 200ml.Dvě odměrky žitné mouky, hladkou mouku. Odměrku, která má obsah asi 150 - 200ml. Takže si najděte nějakou podobnou odměrku. Peču už po několikáté a tak jsem si dnes naměřila,že jsem zapracovala 0,5-1kg hladké mouky,ale to se pohybuje kvalitou mouky a množstvím semínek nebo otrub.Navíc jsem přidala do chleba pšeničné otruby(žitné otruby s klíčky),které jsem přidávala do tekuté směsi a nechala chvilku nabobtnat.Peču každý týden,pokaždé přidám něco jiného.Kousek darujeme,jinak dobře vydrží chutný do dalšího pečení.
Postup přípravy
Zadělání těsta:
TĚSTO dělám ráno.Do nejméně půl litrové nádoby nalijte 200 ml mléka (klidě ledového z lednice) a doplňte teplou vodu do výše půl litru (konečná tekutina nesmí být horká - zničila by kvas i droždí). Přidáme 1 lžíci a špetku soli. Promíchejte hotový kvas a vlijte do mísy na zadělávání. Přidejte a dobře zamíchejte asi lžíci kmínu (podle chuti), mléko s vodou, lžička cukru, kvas.Do téhle tekutiny přisypte další dvě odměrky žitné mouky a dobře vmíchejte. Chcete-li mít chleba více tmavý, můžete přidat mouky více, kdo chce světlejší, přidá méně. Dále pak už budete přidávat po částech jen mouku hladkou. Chleba pouze ze žitné mouky se udělat nedá, vždy musí být alespoň deset procent mouky bílé. Každý chleba je tak trochu originál, protože mouka není předem odvážena, ale přidává se tolik, až je to správné těsto "do ruky". Těsto nejprve zadělejte měchačkou, vždy přidejte tak půl lopatičky mouky a dobře promíchejte. Když už míchání měchačkou půjde dost fest, TEPRVE PAK PŘIDEJTE DROŽDÍ. Právě tím pozdním přidáním (a poctivým kynutím) se v chlebu udělají správně velké "chlebové" bubliny. Takže po povrchu těsta rozsypte lžíci suchého droždí a dobře vpracujte. Dále už pracujte rukama, přidávejte postupně další mouku, až máte hladké, elastické, ale tužší těsto, které drží fazonu.Do těsta můžeme přidat slunečnicová nebo jiná semínka. POZOR. Žitná mouka je velice lepkavá a nikdy lepit nepřestane. Takže to s přidáváním bílé mouky nesmíte přehnat, počítejte s tím, že i to konečné, elastické těsto se bude stále trochu lepit a patlat............ Buď vypláchněte a vytřete mísu, ve které jste zadělali, nebo vezměte jinou. Vystříkněte nebo vymažte jí olejem, hotové těsto v ní obalte, přikryjte igelitem a dejte kynout, až ho bude 2x tolik (hodinu i dvě - podle teploty)..............
PO VYKYNUTÍ rozdělíme na dvě části, párkrát propracujeme a bochníky vložíme do vymoučených košíků . Já jsem jeden dala do košíku a druhý do misky, že jsem dala do mísy utěrku,kterou pomoučím a tam vložím bochník.Dáme kynout v pytli......
PEČEME odpoledne na pečícím papíru v předehřáté troubě na 250 deset minut.Pak teplotu snížíme na 150-180 a pečeme 45 minut.K chlebu přidáme plecháček s vodou nebo vystříkáme troubu vodou.Pokud se vám bude kůrka zdát už moc tmavá, přikryjte ji lehce kusem alufolie.Hotové chleby vyndejte z trouby na mřížku, aby mohly dýchat i odspodu a nezapařily se.

Těsto nám tuhne

Můžeme přidat semínka.Nebo otruby,ale ty dáváme po přidání mléka s vodou a necháme chvilku nabobtnat.

Hotové těsto

Těsto obalíme v oleji

Dáme kynout do pytle

Do misek vložíme utěrky,které pořádně pomoučíme

Těsto rozdělíme na dva díly a vložíme do misek nebo košíků vysypaných mukou.

Chleby dáme v miskách kynout do pytlů.

Vykynutý chléb

Chléb vyklopíme na plech vyložený papírem na pečení

Pečeme s plecháčkem s vodou nebo mlžíme troubu

Upečený chléb

Horký chléb dáme vychladnout na mříšku

Dobrou chuť!!!!
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu






















