Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 25 návštěvníků)

Domácí žitný chléb

0.0
Domácí žitný chléb

Potřebné ingredience

žitnou mouku, obyčejnou bílou mouku, suché droždí, kmín, sůl, cukr, vodu, mléko a odměrku na mouku 150-200ml........Kvas:7 vrchovatých polévkových lžic žitné mouky, čtvrt lžičky cukru, čtvrt lžičky suchého droždí,250-300ml studené vody.....................Zadělání těsta: Připravte si větší mísu, vál, mouky, 1 lžice a špetka soli (odměrku z PANADOL BABY SIRUP ,těsně nad horní rysku v rozšíření,to je asi 17,5ml), 1 lžička cukru, 1 lžice kmínu, 1 lžice suchého droždí, voda 300ml a mléko 200ml.Dvě odměrky žitné mouky, hladkou mouku. Odměrku, která má obsah asi 150 - 200ml. Takže si najděte nějakou podobnou odměrku. Peču už po několikáté a tak jsem si dnes naměřila,že jsem zapracovala 0,5-1kg hladké mouky,ale to se pohybuje kvalitou mouky a množstvím semínek nebo otrub.Navíc jsem přidala do chleba pšeničné otruby(žitné otruby s klíčky),které jsem přidávala do tekuté směsi a nechala chvilku nabobtnat.Peču každý týden,pokaždé přidám něco jiného.Kousek darujeme,jinak dobře vydrží chutný do dalšího pečení.

Postup přípravy

KVAS zadělám večer.Do středně velké misky dáte 7 vrchovatých polévkových lžic žitné mouky, asi čtvrt lžičky cukru a stejné množství suchého droždí. Promícháte a pak na to najednou nalejete asi 250-300 ml STUDENÉ vody (s teplou či vlažnou by se z mouky udělal kecanec). Nejlépe stěrkou opatrně (práší to) umícháte hladké těsto, aby nezbyly žádné kousky mouky. Mělo by být o něco hustší, než lívancové (nedá se lít). Ale na přesné hustotě zase tolik nezáleží, když bude kvas vodnatější, přidáte při samotném zadělávání více mouky a naopak. Misku přikryjete igelitem a necháte kvasit ................

Zadělání těsta:
TĚSTO dělám ráno.Do nejméně půl litrové nádoby nalijte 200 ml mléka (klidě ledového z lednice) a doplňte teplou vodu do výše půl litru (konečná tekutina nesmí být horká - zničila by kvas i droždí). Přidáme 1 lžíci a špetku soli. Promíchejte hotový kvas a vlijte do mísy na zadělávání. Přidejte a dobře zamíchejte asi lžíci kmínu (podle chuti), mléko s vodou, lžička cukru, kvas.Do téhle tekutiny přisypte další dvě odměrky žitné mouky a dobře vmíchejte. Chcete-li mít chleba více tmavý, můžete přidat mouky více, kdo chce světlejší, přidá méně. Dále pak už budete přidávat po částech jen mouku hladkou. Chleba pouze ze žitné mouky se udělat nedá, vždy musí být alespoň deset procent mouky bílé. Každý chleba je tak trochu originál, protože mouka není předem odvážena, ale přidává se tolik, až je to správné těsto "do ruky". Těsto nejprve zadělejte měchačkou, vždy přidejte tak půl lopatičky mouky a dobře promíchejte. Když už míchání měchačkou půjde dost fest, TEPRVE PAK PŘIDEJTE DROŽDÍ. Právě tím pozdním přidáním (a poctivým kynutím) se v chlebu udělají správně velké "chlebové" bubliny. Takže po povrchu těsta rozsypte lžíci suchého droždí a dobře vpracujte. Dále už pracujte rukama, přidávejte postupně další mouku, až máte hladké, elastické, ale tužší těsto, které drží fazonu.Do těsta můžeme přidat slunečnicová nebo jiná semínka. POZOR. Žitná mouka je velice lepkavá a nikdy lepit nepřestane. Takže to s přidáváním bílé mouky nesmíte přehnat, počítejte s tím, že i to konečné, elastické těsto se bude stále trochu lepit a patlat............ Buď vypláchněte a vytřete mísu, ve které jste zadělali, nebo vezměte jinou. Vystříkněte nebo vymažte jí olejem, hotové těsto v ní obalte, přikryjte igelitem a dejte kynout, až ho bude 2x tolik (hodinu i dvě - podle teploty)..............

PO VYKYNUTÍ rozdělíme na dvě části, párkrát propracujeme a bochníky vložíme do vymoučených košíků . Já jsem jeden dala do košíku a druhý do misky, že jsem dala do mísy utěrku,kterou pomoučím a tam vložím bochník.Dáme kynout v pytli......

PEČEME odpoledne na pečícím papíru v předehřáté troubě na 250 deset minut.Pak teplotu snížíme na 150-180 a pečeme 45 minut.K chlebu přidáme plecháček s vodou nebo vystříkáme troubu vodou.Pokud se vám bude kůrka zdát už moc tmavá, přikryjte ji lehce kusem alufolie.Hotové chleby vyndejte z trouby na mřížku, aby mohly dýchat i odspodu a nezapařily se.

Těsto nám tuhne

Můžeme přidat semínka.Nebo otruby,ale ty dáváme po přidání mléka s vodou a necháme chvilku nabobtnat.

Hotové těsto

Těsto obalíme v oleji

Dáme kynout do pytle

Do misek vložíme utěrky,které pořádně pomoučíme

Těsto rozdělíme na dva díly a vložíme do misek nebo košíků vysypaných mukou.

Chleby dáme v miskách kynout do pytlů.

Vykynutý chléb

Chléb vyklopíme na plech vyložený papírem na pečení

Pečeme s plecháčkem s vodou nebo mlžíme troubu

Upečený chléb

Horký chléb dáme vychladnout na mříšku

Dobrou chuť!!!!

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

RIBICKA 25. 11. 2011, 10:07
Dobrý den, té soli tam má být kolik? Těsto mi právě míchá pekárna - ale asi jsem to přesolila :-S A to jsem se asi po roce odhodlala po mnoha neúspěšných pokusech o chleba. Tak snad to dobře dopadne a neodradí mě to od dalších pokusů :´(
Kospetaaa 3. 8. 2012, 15:29
@RIBICKA Jsem si nevšimla Vašeho dotazu :-$! Ale v receptu je množství soli napsáno podrobně - 1 lžice a špetka soli (odměrku z PANADOL BABY SIRUP ,těsně nad horní rysku v rozšíření,to je asi 17,5ml). V receptu který jsem ze začátku používala bylo napsáno 2 lžíce soli,to mi přišlo moc! Doufám,že se Vám povedl! (flower)
kevababy 31. 1. 2011, 18:30
Chlebik vypada uzasne (Y) Mam dotaz, da se testo udelat v domaci pekarne? Dekuji za odpoved (hello)
Kospetaaa 4. 2. 2011, 10:19
@kevababy Teprve dnes jsem si všimla dotazu.Nemám tušení,protože pekárnu nemám.Ale co mi říkala babička,tak jí chleba z pekárny nechutná,že není tak propečený.A navíc si nejsem jistá,jestli se do pekáren nedává řidší těsto,aby to utáhly ty metly.Tohle je množství na dva chleby.Ze začátku jsem pekla každý chléb zvlášť,ale teď jsem je pekla spolu na větším plechu,trochu se přilepili k sobě,ale jen málo a za tu úsporu energie to stojí (Y).
kevababy 4. 2. 2011, 11:00
@Kospetaaa Dekuji, ja pecu chleba kazdej v troube,ale spis mi jde o to testo. Zkusim to a uvidim :-$
Kospetaaa 5. 2. 2011, 0:13
@kevababy Dneska jsem pekla,tak jsem si je zvážila a upečené chleby vážily dohromady 1,90kg. (hello)
chalupnicka 16. 1. 2011, 6:36
(clamp) (clamp) (clamp)
Kospetaaa 4. 2. 2011, 10:24
@chalupnicka Děkuji (L) (L) (L)!Já zase peču Váš makovec se švestkami ,-).A tvarohové koláčky se švestkami ,-).

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie