Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 37 návštěvníků)

Domácí chléb 1,30 kg

0.0
Domácí chléb 1,30 kg

Potřebné ingredience

500 g hladké pšeničné mouky
300 g míchané mouky - použila jsem pšeničnou chlebovou, pšeničnou žitnou, pšeničnou celozrnnou, a žitnou.
všechno promíchám

asi 550 - 600 ml vody

dále - droždí, cukr, sůl, pšeničné klíčky, semínka, kmín,
možno sušenou bramborou kaši, nebo směs na bramborák - tak dvě lžíce

Postup přípravy

Část mouky a část vody smíchám na takové řidší těstíčko, přidám půl lžičky droždí a dám do vhodné nádobky s víčkem - používám kyblíček od velkého jogurtu (1 kg) a nechám do druhého dne. Je to něco jako kvásek.
Použiju přitom 1/3 z celkového objemu tekutiny a 2x tolik mouky, takže to těstíčko - neboli kvásek zvaný biga - dělám z 200 ml vody a pozor 400 ml mouky a tak té půl lžičky droždí sušeného.

Druhý den použiji zbytek vody, vsypu zbytek mouky, přidám 2 lžičky sušeného droždí, lžičku cukru, a pak podle chutí - lžíci pšeničných klíčků, nebo taky jsem dala 2 lžíce sušené směsi na bramborák a nechám propracovat v pekárně asi 5 minut a pak teprve dám 2-3 lžičky soli.
Pokud zpracovávám ručně, je třeba to tak 5 minut propracovat a pak přidat sůl a řádně hníst tak 15 minut.
Může se přidat kmín, nebo semínka jak kdo rád.

Těsto jsem nechala vypracovat v pekárně, ale jenom na program dort - to je že se točí hnětače - asi tak 15 minut. Může se to dělat ručně a to tak že se celých 20 minut pořádně hněte. Nenechávám kynout v pekárně.
Těsto nesmí být moc tuhé.

Pak jsem dala těsto do mísy - vytřenou trošku olejem a povrch těsta jsem zase malinko potřela olejem, nechala kynout asi půl hodiny,
Pak znovu propracovat a pak zase nechat kynout.
Důležité je to trojí kynutí.
Nakonec se vyklopí těsto, pomačká prsty - aby ale neutekl všechen vzduch, upraví se bochánek, a ten jsem dala kynout do ošatky. Může se i použít cedník, do kterého se dá pláténko vysypané moukou - nejlépe kukuřičnou. nechá se kynout - dá se rozehřát trouba, a když je vykynuto tak se překlopí na plech, upraví se a udělají se krátké zářezy a upeče - tak 15 minut to peču na 220 stupních a pak dopékám na těch 170 - mám horkovzdušnou troubu. až má pěknou barvu, tak zkouším špejlí jestli je hotovo.

Na první pohled to vypadá složitě ale výsledek stojí za to.
Doporučuji do trouby dát malý plechový kastrůlek s vodou. Ještě lepší je, když těsně před vložením chleba do trouby vhodíte do kastrůlku kostky ledu.

Těsto nechávám propracovat v pekárně, můžete též ručně - minimálně 20 minut propracovávat a pak vyklopte a těsto zploštěte v placku

okraje shrňte do středu placky, hnětením těsto ve středu spojte

spoj obraťte a pootevřenými dlaněmi stáhněte těsto dolů, aby se povrch vypnul, dlaněmi těsto tiskněte a zároveň jím pootáčejte dokola

kouli vložte do olejem vymazané mísy - nechte kynout - asi půl hodiny

tento postup opakujte ještě jednou, třetí kynutí bude již v ošatce

Před poslední úpravou a vložením do ošatky opět zploštěte těsto v placku, a pak začněte stáčet - podobně jako knedlík, abyste závit zpevnili a stmelili, tlačte těsto směrem od sebe.
Spoj bude vespod a kraje bochánku podhrňte.

Dělejte oběma rukama - na fotce je vidět jedna, protože ve druhé jsem měla mobil abych to mohla vyfotit:))

upravený bochánek posypte moukou a vložte do ošatky - spoje ještě stmelte

po vykynutí v ošatce překlopte bochánek na plech, kraje bochníku zahrňte opatrně dospod, povrch nařízněte - aby mohla unikat pára a chléb se nám neroztrhl

pečeme asi 10 - 15 minut na 220 stupňů, a pak dopékáme na 170 stupních asi 20 minut. Jestli je chléb hotový vyzkoušíme píchnutím dřevěné špejle - pokud je upečený, bude špejle suchá, jestli ne, bude na ní trochu vlhkého těsta. dobrou chuť.

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Janka231 13. 1. 2010, 17:38
Dneska jsem upekla chleba, povedl se je výborný.
miriam07 30. 4. 2008, 11:25
Tak předevčírem se mi konečně povedl (Y) Kvásek jsem nechala stát jen asi 12hodin,ale snad to ničemu nevadilo ;-) No a včera jsem dělala znovu a dnes mám nachystáno zas ;-)
mamina 25. 2. 2008, 15:17
Musím se pochlubit. Včera jsem se konečně odhodlala k upečení tohoto chleba. Odhodlávala jsem se k němu stráááááááááááášně dlouho, připadal mi podle receptu hrozně složitý. Ale musím říci, že naopak je jednoduchý, krásně vykyne a je vynikající (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y). Děkuji za receptík (L) (L) (L) (L).
Uursik 24. 3. 2008, 19:26
@mamina je fakt, že je trošku zdlouhavější - příprava toho kvásku, neboli bigy, a to trojí kynutí, ale ten výsledek stojí určitě za tu námahu. (Y) (Y) (Y)
Uursik 10. 2. 2008, 15:56
takže všem se přiznám, že už jiný chleba snad nepeču - akorát třeba přidám osmaženou cibulku, nebo nějaká semínka. a teď peču za týden 6 chlebů - napřed 3 sousedovi - co mají už pět dětí ;-) a pak když bere dva tak upeču i pro nás. akorát mám obavu, že mi brzy odejde trouba. :-o
jad 30. 1. 2008, 17:56
Jde to udělat jenom z jednoho druhu mouky? *-) Sehnat u nás třeba pšeničnou celozrnnou mouku ( i jiné ) je nemožné :'(
Uursik 30. 1. 2008, 21:28
@jad už jsem to taky dělala jenom z hladké. lepší je teda když je aspoň 100 g žitné mouky, ta se dá koupit v kauflandu nebo hypernově. žitná předměřická jemně mletá. ta je fajn.
Hanka V. 30. 1. 2008, 14:23
Jituško jubilejní desátý (L) (L) (L) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=804292 (L) (L) (L) Tenhle měl šest kynutí, protože nám pořád vypínala elektrika a já neměla v čem péct (6) (6) (6) Takže jsem ho pořád přepracovávala a přepracovávala aby mi nepřekynul (6) (6) (6) Ale je úžasný jako všechny ostatní (F) (F) (F) Kvásek užj sem zkoušela dělat i jen 2 hodiny předem a výsledek byl taky super ;-) Mám dojem, že nedělám nic jiného, než že peču tenhle chleba a Uursikovy Honzovy buchty :-D :-D H. (L)
Uursik 30. 1. 2008, 17:18
@Hanka V. (Y) (Y) (Y) teda ten uursik, co? ;-) ;-) to je super, že se vede. Já zadělala na kvásek včera, ale jaksi jsem to nestihla vůbec upéct, protože jsem pekla dceři dort - mám ho v galerce na pekoškách, a dnes jsem honem pekla ještě Ráj v puse - taky mám v galerce, aby měla dcerunka co do práce, protože měla narozeniny. a byla jsem ještě ve městě, tak snad mi to na chlebík vyjde zítra.
luky. 26. 1. 2008, 22:25
Jituš (hello) tak dnes jsem opět zadělala a upekla a musím říct,že je ještě lepší než minule (Y) I ta kůrka byla už krásně měkkoučká :-) No už ho máme taky z půlky snědený (smich) Tenhle chlebík,je opravdu nej nej z chlebů,které jsem,kdy pekla. |:o)
Zrušený účet 26. 1. 2008, 15:10
Už mám upečeno. Dnes mi teda nevyšel, popraskal mi na bocích. Těsto bylo pořád strašně lepivé, ale nakonec z toho cosi vyšlo, co se chlebu podobá ;-) Foto v rodinných (P) Snad se nezděsíte (candle)
Zrušený účet 26. 1. 2008, 11:56
Teda Jituš, takhle denně hníst těsto 15 minut, jako to dělám právě teď, tak budu mít za chvilku bicáky jako prase :-D :-D :-D Zpocená jsem až na zadku :-D. Nevím, čím to může být, ale hned na poprvé se mi chlebík povedl a teď se mi těsto nějak nedaří. Je lepivé a docela řídké. Už jsem přidávala hladkou mouku a i trochu olivového oleje. Je to trochu lepší, ale mám strach, že kdybych přidala ještě víc mouky, tak to bude zase tuhé. No uvidím, jdu se s tím nějak poprat ;-)
Uursik 27. 1. 2008, 0:05
@ ;-) ;-) no tak mně se tuhle taky nějak nedařilo, za prvé - pekla jsem opět dva sousedovi a jeden nám. když se mi v pekárně zadělávalo na první, tak jsem tam furt koukala a pořád se mi to nezdálo - a já ťululum jsem tam nedala ten kvásek, tak znovu. a u všech třech těst se mi zdálo, že je to moc tuhé, pak jsem přilila ždibínek vody, tak se to zase lepilo. No - chleby moc nijak nenakynuly, snad jen ten poslední, jsem zvědavá co na to řekne soused. :-D
mimik 24. 1. 2008, 14:31
Jituš, tak chléb je opět chuťově výborny, ale zase je placatější. Necháváte před vložením do trouby ještě chvíli kynout na tom plechu? Vždy, když ho překlopím na plech, tak z toho krásně nykynutého vždy trochu klesne. Kdyby zůstal, tak jak je nakynutý v té ošatce, tak by to bylo OK. Poraďte. Ale chuť je super, to je důležité.
Uursik 27. 1. 2008, 0:07
@mimik na plechu ho kynout už nenechávám, jenom opatrně upravím tvar a jakoby zahrnu dospodu.
miriam07 24. 1. 2008, 11:59
Jituško nebo někdo jiný, kdo už bravůrně zvládáte :-p, můžete mi poradit, jak moc má být těsto husté? Nemám pekárnu, zpracovávala jsem ho nejdřív na robotu, pak ručně, ale pořád lepilo, tak jsem přisypávala mouku, nicméně trochu lepilo pořád. Teď jsem ho dala poprvé kynout a nedrží mi takovou tu čepičku, jak třeba těsto na vánočku...Mám ještě přisypat mouku? :^) Díky moc za poradu!!! (L)
Uursik 24. 1. 2008, 12:32
@miriam07 ono to těsto je jakoby lepkavé, taky někdy přisypávám mouku. Moc husté být nemá, to by pak dlouho kynulo. nevím co myslíte tou čepičkou. zkuste tak - že když píchnete prst tak se důlek vyplní.
miriam07 24. 1. 2008, 22:43
@Uursik Tak nevim...něco nedělám dobře...chlebík je tuhý, je dost cítit kvasnicemi a roztekl se... Z kulatého košík o prům 22cm má skoro půl metru a na výšku asi 5cm. Těch kvasnic můžu zkusit ubrat nebo dát sušené...ale co jinak? Když přidám mouku, bude tužší...možná se nerozteče...nebo já nevím...co mohlo být špatně? Díky za radu. (F)
Uursik 27. 1. 2008, 0:10
@miriam07 kolik dáváte těch kvasnic? já teď používám sušené - takové ty s tou vlaštovkou. zkuste je tedy ubrat. Na těch kostičkách píšou na kolik to je, když dávám čerstvé, tak dám tak 1/3 kostičky na půl kila, někdo dává i 1/4 kostičky.
Hanka V. 24. 1. 2008, 11:50
Zrušený účet 23. 1. 2008, 21:57
Jdu zase zadělat kvásek a zítra se do toho pustím. Snad se mi zase povede. Když jo, pošlu fotku :-)
Hanka V. (upraveno) 23. 1. 2008, 21:38
Už se mi dělá další kvásek na ráno, protože chleba už je sežraný :-$ :-$ :-$ ;-) ;-) ;-) http://www.mimibazar.cz/rodinne_foto.php?id=791114 ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)
mimik 23. 1. 2008, 20:50
Tak Jituško, dnes upečeno a musím říct, že zatím nejlepší chlebík, jaký jsem jedla. Je prostě úžasný. Už mám kvásek na zítra. Jen jsem dnes měla dost řídké těsto , tak se s tím hůř pracovalo a byl ve finále takový placáček. Ale na chuti to v žádném případě neubralo. Stalo se Vám, že jste ještě musela dosypávat mouku navíc? Moc děkuji za receptík a zítra pošlu také fotečku. Snad už nebude tak placatý.
Uursik 23. 1. 2008, 21:00
@mimik jsem ráda, že se povedl. S tou moukou - ano někdy dosypávám. Je to podle toho, jak je mouka vlhká, někdy saje víc vody. tuhle jsem tak přisypávala tu přilila až byl z toho chleba 1,5 kg ;-) ;-) hlavní je vědět, jakou má mít těsto hustotu - já dycky zkouším prstem dloubnout, a podle toho přisypnu a nebo ne. Já jsem ze začátku dělávala právě hodně tuhé těsto, ale to zase při pečení vůbec nenaběhlo. Původně u tohoto receptu je dokonce daleko více tekutiny, ale to právě pak byla spíš ta placka. takže jsem to nějak vychytala až na tuhle podobu.
Hanka V. 23. 1. 2008, 19:13
Uursik 23. 1. 2008, 19:58
@Hanka V. tak protože máš takový super chlebík, tak už tě prohlašuju za zdatnou pekařku a uděluji ti medaili (Y) (Y) (Y) (^) (D) fakt mám z toho radost (Y)
Hanka V. 23. 1. 2008, 20:51
@Uursik (L) (L) (L) děkuju, vystavím si ji do kuchyně a všem ji budu ukazovat (L) (L) (L) Já jsem na sebe tááááááááááák pyšnááááááááááááá [A] [A] [A] [A] [A] :-$ ;-) ;-) ;-) ;-) ;-)
Hanka V. 23. 1. 2008, 12:03
Hurááá chlebík mám hotový, jen čekám na manžela až dojede s foťákem a pak se pochlubím (hello) (D) (flower) (flower) (flower)
Hanka V. 22. 1. 2008, 21:22
Tak s tím kváskem nevím teda :-D mě to vykynulo asi 4 cm od spodu možná ani ne [A] a i tak byl chlebík super (Y) Už mám nachystaný kvásek na zítra ;-) Má to být otevřené nebo zacvaknuté tím víčkem na pevno? :^)
Uursik 22. 1. 2008, 22:36
@Hanka V. já to tím jenom přikryju tím víčkem. :-$
Hanka V. 23. 1. 2008, 7:29
@Uursik Tak kvásek mám zase jenom cca 3cm, ani ne... 8o| ale nevadí, chlebík se určitě povede.... Ono je to možná tím, že máme barák, a je tady poměrně chladno.... Že bych ho příště zkusila zabalit do peřin? ;-) ;-)
Uursik 23. 1. 2008, 10:09
@Hanka V. :-o :-o a jak ho máš dlouho? já to minule dělala ráno v 5 a když jsem ve 3 odpo přijela, tak jsem měla půl kyblíčku. :^) :^) a někdy dávám na poličku vedle trubek od radiátoru.
Hanka V. 23. 1. 2008, 10:21
@Uursik Včera kolem půl desáté večer jsem ho udělala a ráno v půl 8 jsem na něho koukala. Dávám 2 deci vody a 100g míchané mouky + 1/2 lžičky droždí. Zamíchám, udělám těstíčko, přivřu víčkem a nechám na lince... dělám něco špatně? :-$ :-$ :-$
Uursik 23. 1. 2008, 12:15
@Hanka V. děláš to naprosto dobře. (Y)
miriam07 22. 1. 2008, 15:49
tak se do něj chci taky pustit,ale mám pár otázek: jaké jsou rozměry té ošatky? chci si ji večer vyrobit ;-) a potom - když budu dávat normální kvasnice - kolik jich celkem a kolik do kvásku? :^)
Uursik 22. 1. 2008, 19:59
@miriam07 takže jsem teď tu ošatku přeměřila - vnitřní rozměry spodní část 28 cm, nahoře 33 a na šířku 15 cm. těch normálních kvasnic - tak půl kostky a pak ještě tak osminku do kvásku - do kvásku stračí trošku, aby to podpořilo to kvašení.
mimik 22. 1. 2008, 14:20
Aha, dala jsem 1/2 lžičky, ale asi to tedy v noci naskočilo, ale já to neviděla. Ráno už bylo dole kleslé.

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie