Domácí chléb 1,30 kg
Potřebné ingredience
500 g hladké pšeničné mouky
300 g míchané mouky - použila jsem pšeničnou chlebovou, pšeničnou žitnou, pšeničnou celozrnnou, a žitnou.
všechno promíchám
asi 550 - 600 ml vody
dále - droždí, cukr, sůl, pšeničné klíčky, semínka, kmín,
možno sušenou bramborou kaši, nebo směs na bramborák - tak dvě lžíce
Postup přípravy
Použiju přitom 1/3 z celkového objemu tekutiny a 2x tolik mouky, takže to těstíčko - neboli kvásek zvaný biga - dělám z 200 ml vody a pozor 400 ml mouky a tak té půl lžičky droždí sušeného.
Druhý den použiji zbytek vody, vsypu zbytek mouky, přidám 2 lžičky sušeného droždí, lžičku cukru, a pak podle chutí - lžíci pšeničných klíčků, nebo taky jsem dala 2 lžíce sušené směsi na bramborák a nechám propracovat v pekárně asi 5 minut a pak teprve dám 2-3 lžičky soli.
Pokud zpracovávám ručně, je třeba to tak 5 minut propracovat a pak přidat sůl a řádně hníst tak 15 minut.
Může se přidat kmín, nebo semínka jak kdo rád.
Těsto jsem nechala vypracovat v pekárně, ale jenom na program dort - to je že se točí hnětače - asi tak 15 minut. Může se to dělat ručně a to tak že se celých 20 minut pořádně hněte. Nenechávám kynout v pekárně.
Těsto nesmí být moc tuhé.
Pak jsem dala těsto do mísy - vytřenou trošku olejem a povrch těsta jsem zase malinko potřela olejem, nechala kynout asi půl hodiny,
Pak znovu propracovat a pak zase nechat kynout.
Důležité je to trojí kynutí.
Nakonec se vyklopí těsto, pomačká prsty - aby ale neutekl všechen vzduch, upraví se bochánek, a ten jsem dala kynout do ošatky. Může se i použít cedník, do kterého se dá pláténko vysypané moukou - nejlépe kukuřičnou. nechá se kynout - dá se rozehřát trouba, a když je vykynuto tak se překlopí na plech, upraví se a udělají se krátké zářezy a upeče - tak 15 minut to peču na 220 stupních a pak dopékám na těch 170 - mám horkovzdušnou troubu. až má pěknou barvu, tak zkouším špejlí jestli je hotovo.
Na první pohled to vypadá složitě ale výsledek stojí za to.
Doporučuji do trouby dát malý plechový kastrůlek s vodou. Ještě lepší je, když těsně před vložením chleba do trouby vhodíte do kastrůlku kostky ledu.
Těsto nechávám propracovat v pekárně, můžete též ručně - minimálně 20 minut propracovávat a pak vyklopte a těsto zploštěte v placku
okraje shrňte do středu placky, hnětením těsto ve středu spojte
spoj obraťte a pootevřenými dlaněmi stáhněte těsto dolů, aby se povrch vypnul, dlaněmi těsto tiskněte a zároveň jím pootáčejte dokola
kouli vložte do olejem vymazané mísy - nechte kynout - asi půl hodiny
tento postup opakujte ještě jednou, třetí kynutí bude již v ošatce
Před poslední úpravou a vložením do ošatky opět zploštěte těsto v placku, a pak začněte stáčet - podobně jako knedlík, abyste závit zpevnili a stmelili, tlačte těsto směrem od sebe.
Spoj bude vespod a kraje bochánku podhrňte.
Dělejte oběma rukama - na fotce je vidět jedna, protože ve druhé jsem měla mobil abych to mohla vyfotit:))
upravený bochánek posypte moukou a vložte do ošatky - spoje ještě stmelte
po vykynutí v ošatce překlopte bochánek na plech, kraje bochníku zahrňte opatrně dospod, povrch nařízněte - aby mohla unikat pára a chléb se nám neroztrhl
pečeme asi 10 - 15 minut na 220 stupňů, a pak dopékáme na 170 stupních asi 20 minut. Jestli je chléb hotový vyzkoušíme píchnutím dřevěné špejle - pokud je upečený, bude špejle suchá, jestli ne, bude na ní trochu vlhkého těsta. dobrou chuť.
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé