Zobrazit přihlášovací formulář

Domácí pekárny

Přidat recept
(recept si oblíbilo 15 návštěvníků)

Domácí chléb - velmi chutný

0.0
Domácí chléb - velmi chutný

Potřebné ingredience

320 - 350ml vody, krajíc chleba i starého bez kůrky, 1 lžíce octa, 500g mouky hladké / nebo 350g mouky hladké a 150g mouky žitné celozrnné /, 1 a půl lžičky soli / já dávám mořskou /, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička cukru, 1/3 kostky droždí / nebo 3,5g sušeného droždí, semínka / len, sezam, slunečnice, dýně /

Postup přípravy

Do 350 ml vody si rozdrobíme střídu chleba z jednoho krajíce a rozmačkáme. Na dno formy nalijeme tuto směs a lžíci octa. Hladinu vody pokryjeme moukou s kmínem. Do jednoho rohu dáme sůl a do protějšího rohu cukr, uprodtřed do důlku rozdrobte droždí. Program zvolte základní, hmotnost střední a kůrka světlá nebo střední. Vykynuté těsto můžete potřít bílkem a posypat různými semínky / já mám na obrázku lněné semínko /. Někdy semínka přidávám i do těsta a nebo tam dávám i škvarky.
Mám pekárnu ALASKA, která nahoře chléb nedopéká.

Recept jsem dostala před 8 lety od jedné babičky a začala jsem ho péct ještě než jsem měla domácí pekárnu. Takže pro ty co ji nemají je postup tento: zpracovat těsto a nechat kynout, potom vyklopit na mouku a vypracovat pecen a dát ho na suchý plech znovu kynout, pak potřít vodou nebo bílkem a posypat kmínem nebo semínky. 10 minut pečeme na 250°C a pak asi 1 hodinu na 150°C.

vykynutý chlebík, potřený bílkem a posypaný lněným semínkem

rozkrojený chlebík

chlebík se solí a máslem nemá chybu

Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé

Komentáře k receptu

Alata 2. 5. 2010, 18:59
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (L)
giginka 5. 5. 2008, 13:58
Určitě vyzkoušíme.
Michaella1 3. 3. 2008, 22:30
Podľa množstva múky - t.j.500 g - dávam 3/4 malej odmerky sušeného droždia. Tá odmerka bola pribalená k pekárni... (hotdog)
libuseja 3. 3. 2008, 21:37
Prosím kolik je 3,5g sušeného droždí na lžičky? Děkuji
mamina33 4. 3. 2008, 9:28
@libuseja Já dávám tak menší půlku sáčku se sušeným droždím *-) , ale více používám čerstvé droždí, zdá se mi, že lépe vykyne :-)
renataab 7. 5. 2008, 10:22
@mamina33 Já zase mám zkušenost, že po čerstvém droždí zůstává taková kvasnicová chuť. Když dávám čerstvé kvasnice, přidávám lžičku octa, on tu chuť kvasnic stáhne. Častěji ale dávám sušené kvasnice, nejlepší je sáček s modrým ptákem. :-$

Podobné recepty

Vybrané nabídky

Kategorie