(recept
si oblíbilo 15 návštěvníků)
Domácí chléb - velmi chutný

Potřebné ingredience
320 - 350ml vody, krajíc chleba i starého bez kůrky, 1 lžíce octa, 500g mouky hladké / nebo 350g mouky hladké a 150g mouky žitné celozrnné /, 1 a půl lžičky soli / já dávám mořskou /, 1 lžička drceného kmínu, 1 lžička cukru, 1/3 kostky droždí / nebo 3,5g sušeného droždí, semínka / len, sezam, slunečnice, dýně /
Postup přípravy
Do 350 ml vody si rozdrobíme střídu chleba z jednoho krajíce a rozmačkáme. Na dno formy nalijeme tuto směs a lžíci octa. Hladinu vody pokryjeme moukou s kmínem. Do jednoho rohu dáme sůl a do protějšího rohu cukr, uprodtřed do důlku rozdrobte droždí. Program zvolte základní, hmotnost střední a kůrka světlá nebo střední. Vykynuté těsto můžete potřít bílkem a posypat různými semínky / já mám na obrázku lněné semínko /. Někdy semínka přidávám i do těsta a nebo tam dávám i škvarky.
Mám pekárnu ALASKA, která nahoře chléb nedopéká.
Recept jsem dostala před 8 lety od jedné babičky a začala jsem ho péct ještě než jsem měla domácí pekárnu. Takže pro ty co ji nemají je postup tento: zpracovat těsto a nechat kynout, potom vyklopit na mouku a vypracovat pecen a dát ho na suchý plech znovu kynout, pak potřít vodou nebo bílkem a posypat kmínem nebo semínky. 10 minut pečeme na 250°C a pak asi 1 hodinu na 150°C.
Mám pekárnu ALASKA, která nahoře chléb nedopéká.
Recept jsem dostala před 8 lety od jedné babičky a začala jsem ho péct ještě než jsem měla domácí pekárnu. Takže pro ty co ji nemají je postup tento: zpracovat těsto a nechat kynout, potom vyklopit na mouku a vypracovat pecen a dát ho na suchý plech znovu kynout, pak potřít vodou nebo bílkem a posypat kmínem nebo semínky. 10 minut pečeme na 250°C a pak asi 1 hodinu na 150°C.

vykynutý chlebík, potřený bílkem a posypaný lněným semínkem

rozkrojený chlebík

chlebík se solí a máslem nemá chybu
Chutnalo vám? Podělte se s přáteli o recept
Recepty mohou komentovat pouze přihlášení uživatelé
Komentáře k receptu

Alata
(upraveno)
2. 5. 2010, 18:59









nahlásit

giginka
(upraveno)
5. 5. 2008, 13:58
Určitě vyzkoušíme.
nahlásit
Michaella1
(upraveno)
3. 3. 2008, 22:30
Podľa množstva múky - t.j.500 g - dávam 3/4 malej odmerky sušeného droždia. Tá odmerka bola pribalená k pekárni...

nahlásit

libuseja
(upraveno)
3. 3. 2008, 21:37
Prosím kolik je 3,5g sušeného droždí na lžičky? Děkuji
nahlásit

mamina33
(upraveno)
4. 3. 2008, 9:28
@libuseja
Já dávám tak menší půlku sáčku se sušeným droždím
, ale více používám čerstvé droždí, zdá se mi, že lépe vykyne


nahlásit

renataab
(upraveno)
7. 5. 2008, 10:22
@mamina33
Já zase mám zkušenost, že po čerstvém droždí zůstává taková kvasnicová chuť. Když dávám čerstvé kvasnice, přidávám lžičku octa, on tu chuť kvasnic stáhne. Častěji ale dávám sušené kvasnice, nejlepší je sáček s modrým ptákem.

nahlásit